Слідкуйте за нами

13-12-2021
        Сьогодні у рубриці «ЖЗК» («Життя звичайних кременчужан») ми розповімо вам про   Феодосія Харитоновича   Провізіона -  лікаря, ім’я, якого знає, мабуть, кожен кременчужанин. 
        Народився Феодосій Харитонович 24 січня 1928 року в селі Оболонь на Полтавщині в звичайній селянській родині.   Так склалося, що 1940 року, разом із сім’єю він переїздить в Алтайський край, де й закінчує семирічку та починає свою   трудову діяльність в зовсім юному віці, адже тривала Друга світова війна. 
        Мабуть, у молоді роки Феодосій навіть і гадки не мав, що стане не просто лікарем, а Лікарем з великої літери, тому   що перша його професія, яку опанував була – «технік з фото обладнання літаків», що здобув у Красноярському   технічному авіаційному училищі.
        У 1952 році повертається до України. Прагнучи стати лікарем, Феодосій Харитонович успішно складає вступні іспити   до Харківського медичного інституту, який і закінчив у 1964 році. Дуже хотів працювати дитячим лікарем-урологом, але на   співбесіді тодішній завідуючий міським відділом охорони здоров’я Б.І.Нагайченко запропонував йому трохи попрацювати   дільничним педіатром, мабуть відразу зрозумівши потенціал молодого лікаря. І не помилився. Уже в 1965 році Провізіона   призначають головним лікарем Кременчуцької міської дитячої лікарні. На цій посаді він впроваджує найпередовіші методи   лікування. Саме у цей період відкриваються нові відділення лікування, створюється сучасна лабораторія, лікарня була   обладнана передовою (на той час) апаратурою. 
    Феодосій Харитонович нагороджений багатьма грамотами та відзнаками, 1995 року отримує звання «Заслужений лікар України», а у 1997 році – звання «Почесний громадянин міста Кременчука».  
    У 2002 році Феодосій Харитонович Провізіон йде на заслужений відпочинок, після 60 років невтомної праці, 37 з яких він очолював Кременчуцьку дитячу лікарню.
        Якщо ви бажаєте дізнатися більше про лікаря та отримати від нього поради щодо здоров’я – завітайте до бібліотеки де на вас чекають книги Феодосія Харитоновича Провізіона: «Моя судьба. Раздумья и размышления», «Молодость и долголетие», «Система охраны здоровья Ниши и официальная медицина», «Родителям о детях», «Об этом должен знать каждый человек».

 


 

 



Коментарі: Залишити коментар
 
X