Слідкуйте за нами

26-10-2021
      Письменник Іван Антонович Цюпа народився 29 жовтня 1911 року в селі  Бірки, тепер Зіньківського району,   Полтавської області. Батько Івана Антоновича працював у волревкомі й комітеті незаможних селян продкомісаром. Після   закінчення Громадянської війни він став одним з організаторів першої в Зіньківському повіті комуни «Перемога», сім’я   переселяється на комунівський хутір, а комунарівський пастух Іван стає піонером.
      За комнезамівською путівкою майбутній письменник вступає до Зіньківської сільськогосподарської профтехшколи. Тут   він багато читає, пише вірші, оповідання та нариси, підтримує зв'язки з газетами "На зміну", "Радянське село", "Більшовик   Полтавщини". А в 1927 році публікує в газеті «Більшовик Полтавщини» нарис «Бірківський бій».
      На початку 1930-х Цюпа працює секретарем в комсомольського осередку в селах Зіньківщини, закінчує курси при ЦК   ЛКСМУ. Як пригадує М. Черевань, колишній секретар Зіньківського РК ЛКСМУ, під час приїзду до району Павла Постишева   було відзначено роботу комсомольців села Грунь. Бригадирові передової комсомольської бригади Івану Цюпі навіть було   подаровано годинник, який Постишев зняв зі своєї руки.
      В 1935 році закінчив заочний відділ Харківського комуністичного інституту журналістики.
      Працював у пресі (Красноград, Полтава). Часто приїздив до Краснограда. Спілкувався з працівниками редакції   райгазети, учнями шкіл, студентами середніх навчальних закладів. Як письменник формувався у Краснограді, працюючи в   районній газеті «Соціалістична перебудова».  За безпідставними звинуваченнями дев’ять місяців провів за ґратами.
      22 червня, відразу після реєстрації шлюбу зі студенткою Марією Поляковою, молоде подружжя почуло з репродукторів   оголошення про початок війни. У грізні роки Другої світової війни Іван Цюпа працював в Українському радіокомітеті, на радіостанції імені Тараса Шевченка що вела свої передачі для населення України на тимчасово окупованій території та для партизан; активно друкувався у пресі.
На пленумі Спілки радянських письменників України влітку 1944 року тодішній голова правління СПУ Максим Тадейович Рильський у доповіді серед інших імен молодих письменників, творча біографія яких мужніла й гартувалася в грізну пору боротьби з німецько-фашистськими загарбниками, назвав й ім'я Івана Антоновича Цюпи, за рік до цього прийнятого в члени письменницької організації. На той час він уже був відомий як автор ряду оповідань, що потім увійшли до його книжки "Чотири вітри" (1946).
      Після Великої Вітчизняної війни Іван Цюпа продовжує працювати в пресі — заступником відповідального редактора газет "Колгоспник України" та "Радянський селянин", заступником головного редактора журналу "Вітчизна", а потім — головним редактором журналу "Україна". Робота в пресі давала письменникові можливість тримати руку на пульсі життя, постійно спілкуватися з героями майбутніх творів і читачами, глибоко проникати в суспільно-політичні проблеми тих років. 
      У  літературний доробок письменника увійшли книги оповідань, нарисів, повістей: "Чотири вітри", "Новели рідного краю", "Василь Сухомлинський" ("Добротворець"), "Миргородська криниця", романи "Брати", "Назустріч долі", "Вічний вогонь", "Через терни до зірок", "Краяни", "Мужній вершник", "Дзвони янтарного літа" та інші. В 1995 році вийшла книга письменника "В пазурах єжовщини", яку він, репресований та реабілітований, присвятив "світлій пам'яті незабутніх земляків, розчавлених на жорнах тиранії, замучених голодомором, доведених до згуби по тюрмах і таборах, безневинно розстріляних". Іван Цюпа - лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка в галузі журналістики та публіцистики (1985). Письменник нагороджений орденом Дружби народів, медалями.
      Помер Іван Цюпа 19 березня 2004 року в Києві.

   Література:

1.   Малик М. Славнi iмена // Край . - 2006.-  № 30.- жовтень. - С. 21
2.   Цюпа Іван Антонович // Письменники Радянської України 1917 – 1987: Біобібліографічний довідник. – Київ: Радянський письменник, 1988. – С. 631.
3.   Ющенко О. Iз шляхiв полтавських // Зоря Полтавщини . - 2001.- N 156.- 30 жовтня. - С. 4.

   Твори:

1.   Цюпа І. А. Вибрані твори в 2-х т. Т. 1. Грози і радуги: роман; Оповідання. - Київ: Дніпро, 1981. - 543 с.
2.   Цюпа І. А. Вибрані твори в 2-х т. Т. 2. Краяни: роман; Оповідання. - Київ: Дніпро, 1981. - 502 с.
3.   Цюпа І. Василь Сухомлинський: Добротворець / Іван Цюпа. - Київ: Молодь, 1973. - 334с.
4.   Цюпа І. А. Дзвони янтарного літа: роман / Іван Цюпа. - Київ: Радянський письменник, 1981. - 432с.
5.   Цюпа І. А. Добротворець: повість / Іван Цюпа. - Київ: Дніпро, 1971. - 207с.
6.   Цюпа І. Краяни: Роман / Іван Цюпа. - Київ: Дніпро, 1976. - 416с.
7.   Цюпа І. Мужній вершник. Кн. 1: Роман / Цюпа Іван. - Київ: Дніпро, 1974. – 188 с.
8.   Цюпа І. Мужній вершник. Кн. 2: Роман / Іван Цюпа. - Київ: Дніпро, 1974. - 144с.
9.   Цюпа І.А. На крутих поворотах : роман / Іван Цюпа. - Київ: Радянський письменник, 1990. - 495с.
10. Цюпа І. Під вітрами часу: повісті та оповідання / Іван Цюпа. - Київ: Радянський письменник, 1986. - 391с.
11. Цюпа І.А. У серці дзвонять голоси : есе, нариси, спогади / Іван Цюпа. – Київ: Радянський письменник, 1984. - 318 с.
12. Цюпа І. А. Через терни до зірок. Юрій Коцюбинський: історична повість / Іван Цюпа. - Київ: Дніпро, 1979. - 413с.

Коментарі: Залишити коментар
 
X