Слідкуйте за нами

07-10-2021
    8 жовтня 1871 року на Полтавщині в с. Красенівці (нині Черкаська область) в родині спадкового козака   народився Іван Піддубний - перший шестиразовий чемпіон світу з греко-римської боротьби, найсильніша людина   планети, "чемпіон чемпіонів”.
    З дитинства Іван був привчений до важкої селянської роботи - обробляв землю та наймитував у місцевої   поміщиці. А згодом, щоб хоч якось прожити, подався на Південь у пошуках заробітків. Батько благословив сина та   заповів завжди пам’ятати, що "козацька честь і гордість – понад усе”. Поїхав майбутній атлет спочатку в Одесу й   працював вантажником в порту. Невдовзі переїхав в Севастополь. Влаштувався до вантажної фірми "Лавас".   Щодня, впродовж 16 годин, по хитких трапах легко і швидко перетягував вантажі. За силу, спритність і великий   зріст його всі в порту: і капітани, й матроси, і пасажири називали з повагою Іваном Великим.
    Спортивну кар’єру всесвітньо відомий борець починав з виступів на арені цирку, де розважав глядачів,   демонструючи силу своїх м’язів. Згодом відбулася доленосна зустріч зі спортсменами, які й запропонували Іванові   серйозно зайнятися професійною боротьбою. Засновник Київського атлетичного товариства лікар та громадський   діяч  Є.Ф.Гарнич-Гарницький порекомендував Івану Піддубному оволодіти прийомами французької боротьби. Після   Київського атлетичного клубу було Петербурзьке товариство, від якого Піддубний виступав на чемпіонатах світу.
    Світова слава до Івана Піддубного прийшла після перемоги на чемпіонаті світу в Парижі 1905 року. Тут він був   проголошений чемпіоном світу серед професіоналів. Піддубний виграв 6 світових чемпіонатів із французької   боротьби (класична, греко-римська) і 25 років поспіль залишався непереможним борцем у світі.
    Іван Піддубний був справжньою зіркою циркових арен Америки та Європи. Він мав реальну змогу залишитися в   США, отримати громадянство та мільйонні статки. Вже маючи славу, він поїхав до Америки, де боровся на   міжнародних чемпіонатах уже за правилами вільної боротьби. Головна вимога гри – за будь-яку ціну вирвати   перемогу. Піддубний опанував і цей вид гри. А після його перемог американська публіка почала називати вже немолодого Піддубного "Іван  Страшний”, "Іван Непереможний” і навіть "Тарас Бульба”.
     Він заробляв мільйони на рингу і з легкістю міг відмовитися від заробленого, якщо це суперечило його цінностям. У 1937 році його запроторили до в’язниці Ростовського НКВС. Там чемпіона катували, вимагаючи назвати номери рахунків і адреси закордонних банків, де він міг тримати свої заощадження, нібито отримані під час гастролей. Лише через рік  його звільнили завдяки гучній славі непереможного борця та пильній зацікавленості його долею закордонної спортивної громадськості. Після війни Піддубного знову заарештували — за співпрацю з німцями. Проте швидко відпустили, через відсутність доказів. Залишивши спорт, Іван Піддубний був забутий всіма й останні роки життя провів у злиднях. Щоб вижити, був змушений міняти свої медалі на хліб.
Впродовж 40 років він провів близько двох тисяч боїв, абсолютну більшість з них виграв. Він став символом непереможної сили, блискучої майстерності та техніки. Його справедливо визнавали найсильнішим та унікальним в історії спорту: свій останній бій він провів у віці 70 років.
 
Література:

1. "Виходячи на килим, я молився за Україну, тому і перемагав..."[Текст]: [І.М. Піддубний (1871-1949)] // Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2011. - № 4. - С.36
2. Душенко А.   "Не кине, так поламає"[Текст] [до 70-ї річниці з дня смерті великого богатиря Івана Піддубного] // Телеграф. - 2019. - 22-29 серпня (№ 34). - С. 2
3. Криштопа О.   Україна. Загартована болем. Тисяча років самотності[Текст] : за матеріалами авторської програми "Машина часу" / Олег Криштопа, Андрій Охрімович. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 541 с.
4. Мельничук Г.   1000 незабутнiх iмен Украiни[Текст]. - Київ : Школа, 2005. - 288с
5. Насонова А.   Сила есть!: Иван Поддубный [Текст] // Вокруг света. - 2019. - № 2. - С. 28
6. Семененко В.И.   Неизвестная любовь известных украинцев[Текст]. - Х.:Школа, 2010. - 160 с.
7. Скицька У.   #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ[Текст]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 312 с.
8. Спорт: енциклопедія: історія Олімпійського руху, Олімпійські види спорту, національні види спорту, спортивна слава України,фізкультура і здоровя, нові технології в спорті, спортивні кумири[Текст] : для дітей шкільного віку / [авт.-упоряд. М.О.Володарська]. - Сімферополь : Таврида, 2012. - 320 с.
9. Файзулін Я.   Україна у вогні минулого століття : постаті, факти, версії[Текст] / Ярослав Файзулін, Володимир Гінда. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 349 с.
10. Шаров I. 100 видатних iмен Украiни[Текст] . - Київ: Видавничий дiм "Альтернативи", 1999.- . – 502 с.
11. Шевченко-Василенко В.Є.   Полтавська губернія[Текст] : [у 3 т.] Т.1, кн.1 : Коротка історія у контексті історії Руси-України : видатні особистості. - Харків :  Майдан, 2014. - 620 с.

















Коментарі: Залишити коментар
 
X