Слідкуйте за нами

06-07-2021
Меценат, який не вiдмовився бути українцем:
100 років від дня народження Петра Яцика

   7 липня виповнюється 100 років від дня народження великого українця, громадського діяча, визначного   бізнесмена і щедрого мецената - Петра Яцика.
   Петро Дмитрович Яцик народився на Львівщині в селі Верхнє Синьовидне 7 липня 1921 року в селянській   родині. У рідному селі Петро Яцик навчався у місцевій школі, по закінченні якої подався на   сільськогосподарські  курси. У 1939 році юнак  успішно закінчує шестимісячні залізничні курси і починає   працювати помічником машиніста. Після смерті батька опікується всією родиною, а також допомагає українським   повстанцям. 
   Улітку 1944 року, перед приходом Червоної Армії втікає до Німеччини. В Німеччині одразу вступив до   Українського технічно-господарського інституту, завзято вивчав англійську, німецьку та іспанську мови.
  1947 року виїхав до Канади. Однак він не одразу стає власником і президентом приватної будівельної фірми.   Спершу Петро Яцик  працює в ресторані, відокремлюючи м’ясо від кісток, згодом – на залізниці та молочарні.   Не  цурався жодної роботи, збирав цент до цента. На перші зароблені гроші в 1950 році разом з партнерами   відкрив у Торонто українську книгарню «Арка». Через два роки відкрив меблевий магазин, а потім увійшов   співвласником у будівельну фірму, яка стала справою його життя і принесла йому мільйонні статки. 
  Нам Петро Яцик цікавий тим, що є найбільшим українським меценатом другої половини ХХ століття. Освіта,   наука, культура – ось пріоритети Яцика-мецената. Ще з кінця 50-х років почав направляти значні кошти на   реалізацію різноманітних наукових і культурних проектів української діаспори. У 1960-х роках Петро Яцик усе   більше уваги приділяє розбудові українського простору. Спершу фінансує видання багатотомної «Енциклопедії   українознавства», уклавши в цей проєкт 300,000 доларів. І продовжував підтримувати видавництво енциклопедії   протягом десятків років, при чому робив це часом в доволі оригінальний спосіб – особисто ходив колядувати до   багатих українців Торонто, а наколядоване перераховував енциклопедистам. Виділив мільйони доларів на   заснування Центру досліджень історії України і на видання «Історії України-Руси» Михайла Грушевського   англійською мовою.   Яцик добре знав, як в Україні нищилося все українське, тому активно підтримував   масштабні українські проекти. Він долучається до створення постійних українознавчих програм при   Гарвардському, Альбертському, Колумбійському, Торонтському та Лондонському  університетах. Більшість програм, закладених та профінансованих Петром Яциком, діють і нині. Він заснував Лігу українських меценатів, під егідою якої організував міжнародний конкурс знавців української мови. Конкурс, який тепер носить його ім’я, став масовим і залучив до вивчення нашої мови українців всього світу. Загальна сума його пожертв на українознавчі інституції перевищує 16 млн доларів.
  Сам же був людиною скромною і невибагливою в побуті. Він вважав, що для людини в житті набагато важливішим є те, скільки вона віддала іншим. І не тільки грошей, але й тепла, любові та добра. Був щирим і надзвичайно світлим. Завжди пам’ятав своє походження, не забував, що він українець.
Помер бізнесмен і меценат 1 листопада 2001 року в Торонто. За рік до смерті був нагороджений в Україні орденом Ярослава Мудрого. 

Література:

1. Великий меценат і подвижник на українській ниві [Текст]: [П.Д. Яцик, меценат, просвітитель] // Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2011. - № 3. - С.27
2. Меценат, який не вiдмовився бути українцем : Петро Яцик у спогадах сучасникiв [Текст] : Статтi, вiдгуки та iнтерв'ю видатного благодiйника й громадського дiяча. - К.:Ярославiв Вал, 2002. – 279 с
3. Никоненко О.   Його високі стандарти: Замітки після прочитання книги "Залишаючи рідний дім. Надзвичайне життя Петра Яцика" [Текст] // Голос України. - 2019. - 16 березня (№ 52). - С. 1
4. Слабошпицький М.Ф.   Протирання дзеркала : про час і про людей. Те, чого ви не прочитаєте в історії літератури [Текст] : [спогади] / Михайло Слабошпицький. - Київ : Ярославів Вал, 2017. - 684 с.
5. Слабошпицький М.Ф.   Тіні в дзеркалі : про час і про людей. Те, чого ви не прочитаєте в історії літератури [Текст] : [спогади] / Михайло Слабошпицький. - Київ : Ярославів Вал, 2018. - 733 с.
6. Слабошпицький М.Ф.   Українець, який відмовився бути бідним (Петро Яцик) [Текст]. - Київ : Ярославів Вал, 2018. - 251 с.
7. Слабошпицький М.Ф.   Украiнськi меценати [Текст] : Нариси з iсторii украiнськоi культури. - К.: Вид-во М. П. Коць, Ярославiв Вал, 2001. – 327 с







Коментарі: Залишити коментар
 
X