Слідкуйте за нами

25-06-2021
  

 

                                                                     (28.06.1936 – 8.06.2010)

  Іван Порфирович Білоусько народився 28 червня 1936 року в с. Панасівка Козельщинського району. Батько – учасник Першої світової війни, а потім Громадянської, помер, коли Івану було сім років. Сім’я пережила страшні   роки окупації. Старший брат Костянтин загинув під час Другої світової війни, сестер Марію і Віру фашисти забрали у Німеччину на роботу – додому повернулися після війни хворі й вимучені працею. 
Іван змалку працював у колгоспі, допомагав старшим.
  Сім класів школи закінчив на «відмінно», треба було вчитися далі. Тож і вибрав він залізничне училище у Кременчуці, де учнів одягали, взували і годували. Два роки промайнули швидко, навчався з великим бажанням і училище закінчив теж на «відмінно».  
Саме тоді було побудовано мостовий завод, куди і отримав направлення на роботу Іван. Спочатку працював слюсарем, але одного разу побував у ковальському цеху і згадав свою мрію дитинства – бути ковалем. Іван стає учнем коваля Анатолія Орляка. Спочатку був підручним, а потім почав працювати самостійно. Через деякий час і сам став навчати ковальському мистецтву інших. Іван Порфирович побував у Німеччині де майстерно зробив кілька декоративних деталей. 
  На своєму рідному заводі (він уже став автомобільним) Іван Білоусько виробляв різці. Щозміни – півтори-дві тисячі різців різних конфігурацій, а були дні, коли йому вдавалося виробляти до 2500 різців за зміну. Річні завдання виконував на 1,5 – 2 місяці раніше. Його почин підтримали сотні автозаводів.
  Щороку нагороджувався знаком «Переможець соціалістичного змагання», а потім був відзначений орденами «Знак Пошани», Трудового Червоного Прапора,    Жовтневої Революції і, нарешті, у 1981 році отримав орден Леніна і Золоту Зірку Героя Соціалістичної Праці.
  Протягом трьох скликань був депутатом Кременчуцької міської ради. Також упродовж двадцяти років був засідателем Автозаводського району Кременчука, членом міської ради ветеранів.
  По виході на пенсію Іван Порфирович продовжував займати активну громадянську позицію, брав участь в житті спільноти Кременчука та підприємства «АвтоКрАЗ».
  За видатні особисті заслуги перед містом 25 вересня 2003 року Івану Порфировичу Білоусько присвоєно  звання Почесний громадянин Кременчука.
  Помер Іван Порфирович Білоусько 8 червня 2010 року.
  3 листопада  2011 року Івана Білоуська увіковічнили на Алеї Героїв праці в парку Миру.

   Література:

1.   Білоусько Іван Порфирович // Славетнi чоловiки Кременчука. - Кременчук, 
      2003. – С. 35
2.   Мірошніченко О. Почесним громадянином мiста став Iван Бiлоусько// 
      Програма плюс . -  2003.- № 39.- 26 вересня. - С.3
3.   Перепелятник Л. Не меркне зiрка Iвана Бiлоуська // Вiсник Кременчука . – 
      2002.- N 38.- 19 вересня. - С.3


 


Коментарі: Залишити коментар
 
X