Слідкуйте за нами

13-04-2021
     Полтавська земля подарувала людству цілу плеяду видатних діячів у авіаційній та космічній галузях, серед яких –  льотчик-космонавт, генерал-лейтенант авіації Георгій Тимофійович Береговий. Він народився 15 квітня 1921 р. в селі   Федорівці тепер Карлівського району Полтавської області в родині службовця. Ще в дитинстві Георгій вирішив стати   льотчиком і на все життя залишився вірним своїй мрії. До армії Г.Береговий працював на Єнакіївському металургійному   заводі й одночасно навчався в аероклубі. Там він повністю віддався своєму захопленню авіацією та вже в 16 років   вперше підняв літак у небо, а у 17 років добився зарахування до Ворошиловської школи військових льотчиків.
     У 1941 р. закінчив Ворошиловградську (нині Луганськ) школу військових льотчиків ім. Пролетаріату Донбасу. У роки   Другої світової війни був пілотом-штурмовиком, служив у авіаційному корпусі, брав участь у визволенні Харкова, Києва,   Правобережної України, а також Польщі, Румунії, Угорщини. За героїзм та мужність, виявлені в боротьбі з фашистськими   загарбниками, у 1944 р. капітан Г.Т.Береговий був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Воєнний шлях завершив   у Чехословаччині, де командир ескадрильї Георгій Тимофійович Береговий здійснив свій останній, 185-й бойовий виліт.   На той час він мав 20 нагород.
     Після війни закінчив Вищу офіцерську школу, у 1956 р. – Червонознаменну військово-повітряну академію. А далі –   мирне небо, у якому Береговий випробовував перші вітчизняні надзвукові літаки. За 16 років бездоганної роботи Георгій   Тимофійович «приборкав» сотні нових машин, за що у 1961 р. був удостоєний почесного звання заслуженого пілота-   випробувача СРСР. У 1964 р. Береговий поповнив загін космонавтів. І вже через 4 роки, 26 жовтня 1968 року, полетів у космос. На кораблі «Союз-3» він здійснив 64 оберти навколо Землі, подолавши за 94 години 51 хвилину 2,7 млн км.  Під час польоту було здійснено багаторазове маневрування корабля «Союз-3» і його 2-разове зближення з безпілотним космічним кораблем «Союз-2». Георгій Тимофійович провів багато важливих науково-технічних експериментів та зібрав цінну інформацію, яка дозволила вирішити ряд практичних завдань на шляху вдосконалення маневрових апаратів і створення космічних баз-станцій. За успішне здійснення космічного польоту Г.Т.Береговому вдруге було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
     У 1972-1987 рр. генерал-лейтенант авіації Георгій Тимофійович Береговий очолював Центр підготовки космонавтів ім. Ю.О.Гагаріна.  Кандидат Психологічних наук (1975), Старший науковий співробітник (1978), Лауреат Державної премії СРСР за підготовку міжнародних екіпажів за програмою «Інтеркосмос» (1981). Обирався депутатом Верховної ради СРСР трьох скликань (1970-1982).
     1987 р. у званні генерал-лейтенант пішов у відставку. Помер 30 червня 1995 року, під час операції на серці. Похований у Москві на Новодівочому цвинтарі.
     Героїчне, цілеспрямоване, сповнене безперервною боротьбою життя нашого славетного земляка було віддане служінню науці та народу. З його іменем пов’язана епоха визначних досягнень в історії освоєння космічного простору.

      Література:
1.   Береговий Георгій Тимофійович // // Енциклопедія Сучасної України Т.2. Б - Біо. –  Київ, 2003. – С.482.
2.   Береговий Георгій Тимофійович // Альманах Пошани й визнання      Полтавщини. – Полтава, 2003. – С. 18.
3.   Береговой Г. Небо начинается на Земле. - Москва: Молодая гвардия, 1976. - 256 с.
4.   Олечко Р. Три висоти Георгія Берегового:[90 років від дня народження легендарного   космонавта] // Військо України. - 2011. - № 4. - С.28.
5.   Сомов Г. Четверо суток и вся жизнь. - Москва: Политиздат, 1972. - 134 с.





Коментарі: Залишити коментар
 
X