Слідкуйте за нами

30-10-2020
Роман Росіцький - автор фантастичних повістей і романів, дитячих віршів та гумористичних творів. За фахом - учитель, працює у школі на Тернопільщині.
Народився 1965 року в селі Малий Кунинець на Тернопільщині. Спроби щось написати почалися ще у молодших класах. Після закінчення десятирічки працював колгоспним художником, навчався у радіошколі, служив у війську. 1990 року закінчив філфак Тернопільського педагогічного інституту, працював у школах Зборівського району. З 1993-го – учитель зборівської школи № 1.
Вірші, прозу та гумористичні малюнки неодноразово друкувалися в періодичних виданнях: «Літературна Україна», «Освіта України», «Молодь України», «Дивослово», «Вітчизна», «Дніпро», «Український фантастичний оглядач», «Наука і суспільство», «Стежка», «Малятко», «Барвінок», «Пізнайко», «Однокласник», «Интересная газета», «Веселі вісті» тощо, численних колективних збірках.
Дебютна фентезійна повість «Атакуючий скорпіон» була надрукована у журналі «Однокласник» 1995 року.
Проілюстрував кілька книжок вітчизняних авторів та літераторів із діаспори:П. Незабудька, Г. Черінь, П. Сороки. Став ілюстратором власної збірки фантастичних оповідань «Місія» та книжки оповідань для дітей «Киця-мандрівниця зі Старого Двору».
У співавторстві з дружиною Іриною Росіцькою видав кілька збірників сценаріїв шкільних свят і кумедних сценок для шкільних театрів мініатю: «Сьогодні свято», «На шкільних меридіанах», «Гумор та приколи сучасної школи», «Гумор та приколи сучасної школи – 2».
Автор методички «Образотворче мистецтво. 5-7 класи. Поради вчителя-практика», книжечки дитячих віршів «Прудкі вітерці», збірника фантастичних оповідань «Місія», книжки оповідань для дітей «Мешканці Старого Двору», повісті-казки «Лук Нічної Громовиці».
Автор працює в різних напрямках. Його приязно сприймає аудиторія і діти часто заходяться від сміху. Багато творів пана Романа саме для них. «Лук Нічної Громовиці» – з цією книгою Роман Росіцький прийшов до дітей. Каже, писати для них, складно і відповідально. «…Треба бути лаконічним. Це тільки в дорослих книжках можна дозволити собі якісь роздуми, якісь рефлексії, а дитяча дітература вимагає конкретики. Дитина повинна зацікавитись насамперед сюжетом. Якщо ти дитину не захопив сюжетом, то вважай, що читача мати не будеш… Діти читати не перестають, але тут важлива промоція. Чи заохочують дитину читати в сім’ї, в школі? Не заставляють, а саме зацікавлюють. Так має діяти і письменник… Вчити дітей книжкою неможливо. Принаймні, якщо письменник ставить собі за мету когось навчити, то ця книжка успіху мати не буде. Письменник повинен отримувати задоволення від самого процесу писання», - говорить  Роман Росіцький.
Роман Росіцький –  творчо обдарований і щедрий на добре слово письменник.


Література: 
1. Росіцький,, Р.П. Мешканці старого двору : для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку / Роман Росіцький. - К. : АВІАЗ, 2012. - 48 с.
2. Росіцький, Р. Антипкова досада // Дивослово . - 1998.-N12 . - С.42
3. Росіцький, Р. У зимовому лiсi // Все для вчителя . - 2003.-N 32-33 . - С.95


Інтерен-ресурс:
1. Роман Росіцький: «Фантастика – альфа і омега літератури ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://bukvoid.com.ua › Події
2. Роман Росіцький: Чесно зізнаюся: я ніколи нічого не ...[Електронний ресурс].- Режим доступу:http://nspu.com.ua › interv-yu › roman-rosickij-chesno-zizna...











Коментарі: Залишити коментар
 
X