Слідкуйте за нами

21-09-2020
Артем Якович Полежака – український поет, відомий насамперед сатиричними творами, хоча сам себе вважає ліриком. Свого часу не без успіху заявив про себе, як поет-слемер. Твори пише українською й російською мовами. 
Народився 24 вересня 1975 року в Харкові, де провів своє дитинство. « Я вчився в російській школі, виріс в Харкові і перші свої вірші почав писати російською мовою. І чим далі, тим цікавіше мені ставало писати українською». 2000-го року закінчив Харківський інститут інженерів комунального будівництва за спеціальністю «архітектор». Під час студентських років активно виступав у «КВН». «… Я трохи попрацював архітектором. У Харкові навіть до сих пір є кілька фасадів магазинів, які я проектував... Потім зайнявся дизайном меблів і до сих пір трохи над цим працюю…» 
Наприкінці 2000-х років Артем починає часто виступати з особистими віршами і стає відомим, як переможець численних поетичних слемів     (в Києві, Хмельницькому, Миколаєві, Харкові й інших містах). Є активним учасником різноманітних акцій громадянської непокори.
Полежака багато виступає перед різноманітною аудиторією: від школярів до мешканців геріатричного пансіонату та ув'язнених. З початком російської агресії на сході України Артем регулярно їздить у зону АТО виступати перед українськими воїнами.
2011 року з гуртом «Барабас» записав та випустив диск «Весна, Любов, Полежака». Полежака і гурт «Барабас» здійснили всеукраїнський тур (Київ, Житомир, Львів, Донецьк, Дніпро, Харків), після чого проект «Полежака+Барабас» успішно саморозпустився.
Вірші поета Артема Полежаки добре відомі всім, хто любить сучасну українську літературу та музику, бо ж різні виконавці беруть його тексти для своїх пісень. Нещодавно гурт «ТНМК» записав відео до композиції «Історія України» на слова Полежаки. Автор текстів пісень таких виконавців, як «Kozak System», Орест Лютий, «Телері», «Бумбокс». 
Першою книжечкою автора була книжечка-розмальовочка «Мої нездійснені мрії», а потім вийшли  дві його  збірки «Стіхи о жизні» (це збірка пародій, віршованих анекдотів, іронічних відгуків на поточні соціально-політичні події та на вічні теми українською, російською та "мішаною мовою маршруток". До книги увійшли такі хіти, як "Москаль у МакДональдзі", "Як упав же він (на падіння Леніна в місті Харкові)", "Катя Ватница", "Колода порнокарт", "Господин Киселев" та інші.) та «Навісні пісні» (збірка містить різноманітні вірші – як трагічні, так і комічні. Серед них є і про любов, і про війну, навіть дитячі про тварин. Поет розповідає, що старається не вигадувати, пишучи вірші, а швидше використовувати підслухане). Готує третю збірку, для якої вже придумав назву – «Люди у пошуках щастя». 
Лауреат Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка за порно-поему «Jenna». Переможець конкурсу «Стоп цензурі!» 2014 року в номінації «Вірш».
Минулого року Міністерство  культури, молоді та спорту України опублікувало анімаційний кліп "Історія України за 5 хвилин — повна й безкомпромісна, без прикрас і попси". У відео показані ключові умови історії України, починаючи від трипільців і до сучасності. Слова до пісні написав поет Артем Полежака, зачитав їх Фагот із "ТНМК", анімацію зробив художник Сашко Даниленко. Артем Полежака зазначив, що цей  анімаційний кліп несе позитивний націотворчий момент. Він має надихати та формувати свідомого громадянина.
       Автор називає себе поетом-іроністом і вважає, що гумор та іронія допомагають українцям пережити непрості періоди в історії, а від російської пропаганди треба не плакати, а тільки сміятися.


Інтернет – ресурс: 


1. Полежака Артем Якович — Вікіпедія[Електронний ресурс].- Режим доступу:http://uk.wikipedia.org › wiki › Полежака_Артем_Якович
2. Артем Полежака, поет, автор віршів для кліпу «Історія ...[Електронний ресурс].- Режим дотупу:http://www.ukrinform.ua › rubric-culture › 2831397-artem-p...
3. Дотик Словом. Інтимна лірика. Артем Полежака[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://dotyk.in.ua › polezhaka
4. Артем Полежака: "Як не матюкатись, коли вірш про сєпарів ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://lb.ua › 349515_artem_polezhaka_yak_matyukatis







Коментарі: Залишити коментар
 
X