Слідкуйте за нами

16-09-2020

 Дара Корній (справжнє ім'я - Мирослава Іванівна Замойська) — українська письменниця-прозаїк, яка працює у жанрі фентезі. Народилася 20 вересня 1970 року в селі Секунь Старовижівського району Волинської області. Вищу освіту здобула на журналістсько-редакторському відділенні Українського поліграфічного інституту у Львові (нині Українська академія друкарства). Працює у Львівській національній академії мистецтв. Захоплюється дохристиянською міфологією, праукраїнськими віруваннями, етнографією, казками, народною музикою, книгами.  

 Дара Корній писала спочатку для дитячої аудиторії, для журналів «Ангелятко», «Ангеляткова наука», та для підлітків ( журнали «Крилаті», «Однокласник»).Початок її успішної літературної кар’єри пов’язаний безпосередньо з Міжнародним конкурсом «Коронація слова». Перший значний твір Дари Корній – роман «Гонихмарник», написаний в жанрі міського фентезі, приніс авторці третю премію літературного конкурсу «Коронація слова» 2010 року в номінації «Роман». Він також удостоєний відзнаки «Дебют року» від видання «Друг читача» та став лауреатом премії асамблеї фантастики «ПОРТАЛ-2011» – «Відкриття себе» імені Володимира Савченка. 
«Моя донька зачитувалась вампірськими сагами Майєр і щоразу із запалом переказувала мені їх сюжети, — зізнається Дара Корній. —Мене злило те, що українські підлітки захоплюються чужинською міфологією, не здогадуючись навіть, наскільки потужним є пласт рідної української міфології. Гонихмарником прагнула довести, що рідна міфологія нічим не гірша, а навіть краща».Після публікації першого роману Дара Корній отримала неофіційне звання «української Стефені Маєр».
З давніх-давен серед людей живуть дводушники-гонихмарники, істоти, що наділені надзвичайними силами. Вони можуть керувати хмарами, викликати дощ, бурю, град або відводити їх від села. Дівчина закохалася в хлопця, не здогадуючись, що він — гонихмарник. Чи зможуть вони бути разом? Роман «Гонихмарник» про справжню дружбу, про жертовність і про самопожертву теж. 

 Другий роман письменниці «Тому, що ти є», до речі теж написаний у жанрі міського фентезі, отримав премію «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова» 2011 року.

Роман «Тому, що ти є» – про оту життєву та особистісну сірість-середину, коли не все чудово і не все погано. Бо саме таким насправді є життя. І таким є кохання. Захопливе поєднання містичного та реального! Ніколи не рано закохатися. Сашко з дитсадка марив Оксаною, та вони прожили життя нарізно. Але ніколи не пізно щось змінити. Справжнє кохання ламає всі перешкоди, навіть перемагає смерть. Чи то так здається? Сашко, втративши кохану, заходить у кімнату номер бескінечність і отримує шанс почати все спочатку. Яку дату він обере, щоб виправити минуле: день її весілля чи єдину пристрасну ніч, яку вони провели разом? 

 Третій роман  – «Зворотній бік світла» – це «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова» 2012 року. 

Світло не може існувати без темряви, а інколи вони навіть закохуються одне в одного: Птаха — світла безсмертна, Стриб — темний. А от Мальва ще не визначилася, більше того — дівчина донедавна й гадки не мала про своє покликання і про те, чия кров тече в її жилах. До сімнадцяти років Птаха берегла її як зіницю ока, та вже час її квіточці розпускати пелюстки — чорні чи білі, новонароджена безсмертна обиратиме сама!.- такий сюжет цього роману.

 До речі, премія «Коронація слова» з 2015 року започаткувала нову номінацію «Сучасне українське фентезі» саме завдяки Дарі Корній.

Дара Корній отримала відзнаку «Золотий письменник України», яка вручається письменникам, загальний наклад творів яких перевищив 100 000 примірників. На сьогодні таку відзнаку мають лише 34 українських автори. 
Перу письменниці також належать книги «Зірка для тебе», «Зворотний бік темряви», «Зозулята зими» (у співавторстві з Талою Владмировою), «Щоденник мавки», «Крила кольору хмар» (у співавторстві з Талою Владмировою), «Петрусь-химородник», «Зворотний бік сутіні», «Зворотній бік світів», «Чарівні істоти українського міфу».Творчий шлях, за яким разом із письменницею йдуть і її читачі, пов’язаний із жанром вітчизняної літератури – фентезі. Її книжками захоплюються і дорослі, і діти. У своїх творах вона талановито поєднує дохристиянську міфологію, праукраїнські вірування, етнографію та народну музику.
Читач – це найкраща нагорода для письменника.Якщо ти сієш добро і кажеш, що світло — це краще, ніж темрява, то така література мусить бути.«Я не хочу нікого навчати, але на мою думку дуже важливо пам’ятати, що життя дається людині з певною місією. В ньому ти повинен щось зробити для своєї безсмертної душі. Коли робити щось не так, то життя буде стільки тебе повертати на вихідну позицію і вчити, поки ти не зрозумієш і не засвоїш цей урок. Якщо ж ти його змарнуєш, то душа, яка у всіх релігіях безсмертна, змушена буде покутувати твої помилки, нагадуючи про них твоїм нащадкам. Тож пам’ятайте, що робити добро і нести світло потрібно і дуже корисно! … Все, що зараз відбувається в Україні дає нам переусвідомити, як ми колись жили, що цінували. Тому найдорожча цінність — людське життя. Решту все ми самі собі збудуємо…»«…Український інтерес – це розвиток свого, українського. Не залюблюватися у Схід і Захід, а плекати і продукувати своє. Ми станемо цікаві світу тоді, коли будемо оригінальні, автентичні та неповторні. Українцям варто навчитися любити своє…»
 
Література: 
1.  Корній, Д. Але жити, поки жити... : [фентезійне оповідання] // Дніпро. - 2016. - № 1. - С. 46
2.  Корній, Д. Гонихмарник : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. - 336 с.
3.  Корній, Д. Зворотний бік світів : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 320 с.
4.  Корній, Д. Зворотний бік світла : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 320 с.
5.  Корній, Д. Зворотний бік сутіні : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 284 с.
6.  Корній, Д. Зворотний бік темряви : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 316 с.
7.  Корній, Д. Зірка для тебе : роман / Дара Корній. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 300 с.
8.  Корній, Д. Зозулята зими : роман / Дара Корній, Тала Владмирова. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 364 с.
9.  Корній , Д. Крила кольору хмар : роман / Дара Корній, Тала Владмирова. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 320 с.
10. Корній, Д. Місяцівна : [роман] / Дара Корній. - Харків : Віват, 2019. - 349 с.
11. Корній, Д. Поруч з тобою : збірка / Дара Корній, Наталка Доляк, Міла Іванцова. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 223 с.
12. Корній, Д. Сузір'я Дів : [роман] / Дара Корній. - Харків : Віват, 2018. - 288 с.
13. Корній, Д. Тому, що ти є : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 240 с.
14. Корній, Д. Чарівні істоти українського міфу.Духи природи. - Харків : Віват, 2017. - 317 с.
15. Корній, Д. Щоденник Мавки : роман / Дара Корній. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 304 с.
16. Жовнір, Н. Дара Корній і її "Місяцівна" // Зоря Полтавщини. - 2019. - 30 липня (№ 58). - С. 10.
17. Фасоля, А. Роман Дари Корній "Зворотний бік світла" на уроці позакласного читання// Дивослово. - 2019. - № 1. - С.  31
18. Чумак, Т. Сучасний літературний процес в україні// Дивослово. - 2019. - № 3. - С. 7 

Інтернет-ресурс:
1. Дара Корній — Вікіпедія[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://uk.wikipedia.org › wiki › Дара_Корній
2. Письменниця Дара Корній: про чорного мага на кладовищі ...[Електронний ресурс].- Режим доступу:yttp://kalushnews.city › read › people › pismennicya-dara-kornij-pro-chorn....
3. Письменниця Дара Корній: Українцям варто навчитися ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://uain.press › Інтерв’ю        
Коментарі: Залишити коментар
 
X