Слідкуйте за нами

17-08-2020

Яна (Тетяна) Юріївна Дубинянська  народилася 21 серпня 1975 року у Феодосії у родині студентів Сімферопольського державного університету, які пізніше стали його співробітниками. Ранні роки провела у Сімферополі, але кожне літо проводила на морі, що знайшло відображення у багатьох творах письменниці.

Писати почала у 13 років. З 1994 року вчилася у Кримському художньому училищі імені Самокиша, потім два роки працювала за спеціальністю (художником у театрі, вела студію, малювала портрети на набережних у курортний сезон), провела чотири персональні виставки. Працювала у газеті «Кримська світлиця».

У 1996 вступила на факультет журналістики Львівського державного університеті імені Івана Франка, звідки у 1998 перевелася до Київського інституту журналістики, який закінчила із відзнакою.

Після закінчення вузу, в 2001 році почала працювати журналістом в газеті «Дзеркало тижня». Тоді ж стала активно публікуватися в періодичних виданнях російською та українською мовами.

               Нагороди письменниці:

1999 — лауреат премії видавництва «Смолоскип» —за збірку «Три дні у Сиренополі».

2000 — дипломант міжнародного конкурсу «Гранослов» — за збірник оповідань.

2001 —переможець інтернет-конкурсу літератури містики і жахів – оповідання  «За рікою».

2002 — переможець третього етапу конкурсу гостросюжетного роману «Клубу сімейного дозвілля» - роман «Фінал новорічної п'єси».

2003 — у числі переможців всеукраїнського конкурсу оповідання «Що записано в книгу життя» - оповідання «Баржа над чорною водою».

2004 – номінація на премію «Бронзовий равлик» -  за роман «За обрієм сну»

2005 - премія «Краща українська фантастична книга» асамблеї фантастики «Портал»  - за книгу «Козли»

2010 - номінація на «АБС-премію» - за роман «Глобальне потепління»

2010 - премія «Бронзовий Равлик» в категорії «Велика форма» -  за роман «Глобальне потепління»

2010 - премія ім. Л. Козинець «Фіолетовий Кристал» фестивалю фантастики «Сузір'я Аю-Даг» - за роман «Глобальне потепління»

2011 - премія «Та, що біжить по хвилях» фестивалю фантастики «Сузір'я Аю-Даг» за кращий жіночий образ у фантастичному творі  - за образ Єви в романі «Листи до полковника»

2012 - премія «Мандрівник» в категорії «Блискуча стилістика» - за роман «Сад каменів»

Авторка більше двадцяти книг (деcяти романів : »Фінал новорічної п’єси», «Сходовий майданчик»,  «За горизонтом сну», «Листи полковнику»,  «Сад каменів», «Пансіонат», «Свій час», «Н2О» та інші, а також –сценарист шести фільмів ( Утікачка-2, «Інша», «В плену лжи», «Що робить твоя дружина», «Клянусь любить вечно» та «25-й час»,  численних біографічних нарисів, які були опубліковані в популярних періодичних виданнях. Автор серії «Життя видатних дітей».

Постійно видаються книги Я. Дубинянської, в періодиці з'являються нові повісті та оповідання. З 2009 року вона тісно співпрацює з журналом «Личности», в якому під власним ім'ям і двома псевдонімами випускає біографії знаменитих людей. Також публікує статті в українському виданні «Forbes».

В книзі «Яна Дубинянська про Джері Даррела, Машу Єрмолову, Олю Кобилянську, Ованеса Айвазовського, Рея Бредбері» авторка  розповіла п’ять історій з життя, а точніше – дитинства відомих особистостей. Ця книга розрахована на  майбутніх геніїв та їхніх батьків.

Наші дорослі досягнення ґрунтуються на дитячих спогадах та мріях. Ті, кому пощастило вчасно виявити свій талант, щасливі та відомі всьому світові. Джеральд Даррел, англійський письменник і захисник тварин, Маша Єрмолова, велика російська драматична актриса, Оля Кобилянська, українська письменниця, Ованес Айвазовський, художник-мариніст, автор понад шести тисяч картин, та Рей Бредбері, американський письменник-фантаст, довели, що одного випадку замало, аби стати всесвітньо відомим.

Творам Яни Дубинянської властиві лаконічність, динамізм, напружений сюжет, неочікувані й парадоксальні фінали, яскравість характерів. Закордонні імена персонажів й топонімів створюють атмосферу екзотичності та умовності. Фантастична складова зазвичай просуває сюжету, надає творам казкове чи містичне забарвлення. Критики часто не можуть надати жанрове означення деяким творам, відмічаючи, що Дубинянська пише на межі фантастики, містики і психологічної прози, або на перехресті любовної історії, містики, студентської прози, сатири.

«… Яна справжній професіонал у літературі, європейського ґатунку, - каже Маріанна Кіяновська. У кожному новому тексті вона розвивається, не повторюється...»

Література:

1. Дубинянска Я. Багровые закаты: Рассказ // Новый мир.-  2009.-  №10.  – с.89-98

2. Дубинянска Я. Безлюдная долина: Фантастический рассказ // Дніпро .-  2015.-  №11. – с.178-185

3. Дубинянська, Я. Баржа над чорною водою // Лица друзей.Обличчя. . - 2004.- 1-6. - С.44с.

4. Дубинянська,, Я. Корабель жінок. - К.:Нора-Друк, 2006. - 296 с.

5. Дубинянска Я. Сад камней: Роман: [Первая часть] // Новый мир.-  2009.-  №1. – с.9-71

6. Дубинянска Я. Собственность: Фантастический рассказ // Радуга.- 2003-  №4. – с.10-43

 

Інтернет-ресурс:

1. Дубинянська Яна Юріївна — Вікіпедія [Електронний ресурс].- Режим доступу:http://uk.wikipedia.org › wiki › Дубинянська_Яна_Юріївна

2. Яна Дубинянская - Архив фантастики[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://archivsf.narod.ru › yana_dubi...

3. Яна Дубинянська не уявляє себе без моря і довгого волосся ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://narodua.com › ljudyna › jana-dubynjanska-ne-ujavljaje...

Коментарі: Залишити коментар
 
X