Слідкуйте за нами

02-06-2020
В цьому році виповнюється 385 років, як у 1635 році французький військовий інженер Г.Л. де Боплан, котрий перебував на службі у польського короля, накреслив план фортеці в Кременчуці.
Гійом Лівассер сід де Боплан належав до однієї з найшляхетніших родин Франції, про що свідчать дві приставки до його родового прізвища. Точну дату народження, на жаль, ніхто не знає. Припускають, це кінець XVI століття, або близько 1600 року. Батько майбутнього митця був математиком і картографом. 
Чимало молодих людей Франції в ті часи своє життя пов’язували з військовою службою. З цього свій самостійний шлях розпочав і Гійом. У 16 років він став лейтенантом. Займався військовим будівництвом, набував досвіду у складанні карт, а також спеціалізувався в галузі артилерії. Командування помітило старанність Боплана, і за наказом маршала д’Анкр у 1616 році молодого здібного офіцера призначили комендантом фортеці д’Арш.
В кінці 20-х чи на початку 30-х років ХVII століття Боплан був запрошений королем Польщі Сигізмундом ІІІ на посаду військового інженера.
З того часу і починається найяскравіша сторінка в житті цієї талановитої людини. Боплана відправляють в Україну, яка тоді була від владою Польщі, для будівництва цілого ряду захисних споруд на південному та південно-східному кордоні.

 

Протягом 17 років Гійом старанно виконував задум польського уряду.
І ось на степовому прикордонні України виникла ціна мережа укріплень. Серед них Кременчуцька фортеця.
Французький зодчий подався до Кременчуцького перевозу. Трохи вище від нього він знайшов руїни давньої будівлі. Місцевість сподобалась Гійому. Саме тут Борисфен (так тоді називали Дніпро) повертав ліворуч, огинаючи кам’яний лівий берег. Якщо тут спорудити фортецю, вона з двох боків буде захищена водою. Тут чимало граніту – дуже цінного будівельного матеріалу. Пізніше у своїй книзі «Опис України» він напише: « Це місце дуже гарне, зручне для проживання». 

 

Отже, місце для спорудження Кременчуцької фортеці було визначене. Військовий архітектор приступив до складання плану захисної споруди. 
Кременчуцька фортеця за проектом Боплана зводилась у проміжку 1636 -1638 роками. Будівництво в урочищі Кременчук зволікалось через військові сутички. Справа в тому, що біднота продовжувала виявляти незадоволення, а це приводило до повстань. Одне з них спалахнуло у 1637 році. Очолив його Павло Бут, якого в народі звали Павлюком. У наступному році було повстання, на чолі якого стояв новий гетьман запорожців Яків Острянин. Ось чому зводилась Кременчуцька фортеця близько двох років, бо споруджували її між боями.
Коли саме завершено було будівництво Кременчуцької фортеці, точно не встановлено. Певно, десь у другій половині 1638 року. Однак відомо, що в 1638 році фортеця вже існувала, і в ній був розміщений королівський гарнізон.
Кременчуцька фортеця, збудована за кресленнями Боплана, була невелика, але міцна і приваблива. Вперше її описав Евлій Челебі в 1657 році. В його щоденнику є такий запис: «…стоїть на землі польського короля і підвладна козаку Дорошенку. Це красива невелика фортеця, збудована з тесаного каміння. Всього війська в ній 3 тис. В середині фортеці… лише один монастир…».
Кременчуцька фортеця – дійсно одна з кращих будівель, зведених Бопланом в Україні. Він любив це своє дітище, завжди згадував цю чудову будівлю. Боплан не раз приїздив до Кременчуцької переправи, щоб помилуватися своїм «дитям».

 Література:

1.   Александрович В. Архітектура. Містобудування у другій половині XVI -
      першій половині  XVII ст. // Історія української культури: У п’яти томах
      Т.2. Українська культура ХІІІ-першої половини ХVII століть. – К: Наукова
      думка, 2001. – С. 629.
2.   Дашкевич Я.Р. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. - 
      Львів: Піраміда, 2007. – С. 139.
3.   Страна казаков: [сборник] / [под общ. ред. Г.Я. Сергиенко]. – К.: Радуга,
      2004. – 213с.
4.   Туркевич В. Автор атласу України // Історичний календар. – 2000. – С. 299.
5.   Шевченко В. Г.Л. до Боплан – перший автор карт українських територій //
      Географія та основи економіки в школі. – 2011. - № 7/8. – С. 48.
6.   Юшко В. Майстри різця і пензля Полтавщини // Дніпровські хвилі. – 
     1996. – № 2. – С. 45.
7.   Юшко В. Один з перших архітекторів Кременчука: Біографія та творчість
      військового архітектора Гійома де Боплана // Юшко В.М. Майстри різця
      і пензля Кременчуцького краю. Вип. 1. – Кременчук, 2008. – С. 5.
8.   Юшко В. Французький зодчий – один з перших архітекторів Кременчука
      // Інформаційний бюлетень. – 1999. – 12 березня. – С. 14.








Коментарі: Залишити коментар
 
X