Слідкуйте за нами

18-05-2020
  Володимир Єшкілєв народився 23 травня 1965-го в Івано-Франківську в сім'ї інженера й технолога. Коли йому було шість років він написав свій перший науково-фантастичний роман. Він вийшов на цілий 96-сторінковий зошит. З того часу він  зрозумів, що буде письменником.  Після школи працював на ремонтно-механічному заводі помічником токаря.
  Закінчив історичний факультет Педагогічного інституту ім. В. Стефаника (тепер — Прикарпатський університет імені Василя Стефаника).
  Вчителював, викладав історію та правознавство в Західно-українському економіко-правничому університеті в Чернівцях. У Київському інституті сучасної психології та психіатрії викладає філософію й історію світової літератури. 
  У 90-х роках видавав журнал «Плерома», у 2000-х був редактором літературного часопису «Потяг 76», журналу «Київська Русь» та ін..  Автор «авторських колонок» у ряді західноукраїнських газет.  


  Володимир Єшкілєв — автор романів, повістей, оповідань, філософських есе, літературознавчих статей, віршів, словникових гасел, упорядник глосаріїв. Пише українською та російською мовами.
  Письменник має потяг до розігрування можливого канону сучасної літератури та різноманітних «інтелектуальних» провокацій у літературному процесі. У прозі Володимира Єшкілєва передовсім приваблює філософський струмінь і намагання означити таємницю символів і знаків. Володимир є також ідеологом т. зв. «станіславського феномена».
  Йому належить ідея класифікації сучасного літературного процесу, яка виходить із уявлень про існування рустикального, модерніського й постмодерністського дискурсів.
Єшкілєв розробив оригінальну історико-філософську концепцію «втраченої української книги» і «російського безкнижжя», котрі багато у чому визначили, на його думку, парадигму культурного розвитку України та Росії. 
  У 2011–2014 рр. був куратором проекту «Карпатська Мантикора» – в його рамках провели три міжнародні літературні фестивалі, присвячені українській фантастиці, фентезі й альтернативній історії. 
Член Асоціації українських письменників (з 2007), Національної спілки письменників України (з 2012). Живе в Івано-Франківську.
  Його хобі – нумізматика, подорожі. «Люблю мандрувати. Найцікавіше – це Азія: Тибет, Індія - нетрі великих міст; Африка: Єгипет зі своїми пірамідами, джунглі Бенгалії; Кам’яна могила на Мелітопільщині; ліси, степи, великі міста, окультні центри в Америці, береги Луари з красивими замками».
  В. Єшкієв автор 13 романів. Автор роману «Адепт», написаному у співавторстві з Олегом Гуцуляком, книги прози «Візантійська фотографія», «Імператор повені», «Тінь попередника», «Усі кути трикутника: апокриф мандрів Григорія Сковороди», «Мандри Солтиса», один з авторів проект-касети «Тетрархія» (його твори вміщені під назвою «Парадокс Хомського: Оповідання, поезії») та спільної з Андрієм Пустогаровим збірки поезій «Диптих», літературознавчого есе «Воццекургія Бет»; опубліковане також у книзі Іздрика «Воццек & Воццекургія», підручника «Історія релігії», низки оповідань, філософських есе і віршів, багатьох словникових гасел у глосарійному проекті «Четверга», упорядник глосарійного корпусу «Малої української енциклопедії актуальної літератури», автор концепції проекту «Імперія» журналу «Четвер» , консультант «Південного акценту» та інших проектів.
  В світі є такі люди, котрі своєю неймовірною енергетикою притягують до себе. Що це - магія, гіпноз чи може проста випадковість та збіг обставин? Не знає ніхто. А може й знають, лише не говорять. Саме до таких людей і належить франківець, гуру української фантастики, простий і завжди усміхнений бородатий дядько в окулярах  Володимир Єшкілєв. Його книжки – це двері до інших світів, досі невідомих, але показаних так детально, що прочитавши, в тобі поселяється відчуття, ніби ти там щойно побував.
  Письменник говорить: … «Прикро, що з України вимивається еліта. …На жаль, ми в Українській державі й досі, залежимо від платників податків Євросоюзу, США… Звісно, Захід допомагатиме нам, тому що це в його інтересах. Та якщо ми самі не виводитимемо з нашої самобутності візію майбутнього і не впроваджуватимемо інновації, а лише чекатимемо, доки нам дадуть черговий транш, то знову опинимося в орбіті однієї з імперій. Самобутність полягає не у варениках, шароварах і вишиванках. А у здатності зробити те, на що не спроможна жодна інша нація. Зробити свій Mersedes. Виростити свого Ілона Маска. Дати світу генія й переконати світ у тому, що він наш…»

Література:

1. Єшкілєв,, В.Л.  Адепт [ Текст ] : роман знаків / Олег Гуцуляк, Володимир Єшкілєв . ─ Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2008 . ─ 237 с.
2. Єшкілєв, В.Л.  Богиня і Консультант [ Текст ] : [роман] / Володимир Єшкілєв . ─ Харків : Фоліо, 2016 . ─ 361 с. 
3.Єшкілєв В.  Місія присмеркова, або "Only Hindu!": Публіцистика  //  Дніпро.   2010.   № 10/11. ─ С. 102.
4. Єшкілєв, В.Л. Ситуація "нуль", або Побачити Алькор [ Текст ] : роман / Володимир Єшкілєв . ─ [Київ] : Фабула, [2017] . ─ 381 с. . 
5. Єшкілєв,, В.Л.  Усі кути Трикутника.Апокриф мандрів Григорія Сковороди [ Текст ] : [роман] / Володимир Єшкілєв . ─ К. : Академія, 2012 . ─ 244 с.


Інтерне-ресурс:  

1. Єшкілєв Володимир Львович — Вікіпедія[Електронний ресурс].- Режим доступу: uk.wikipedia.org›Єшкілєв Володимир Львович
2. Володимир Єшкілєв відверто про жінок, магію...[Електронний ресурс].- Режим доступу: firtka.if.ua›url/rewrite/66627
3. Володимир Єшкілєв: До світу я ставлюся, як гурман до...[Електронний ресурс].- Режим доступу: zik.ua›news/2006/12/18/volodymyr_yeshkiliev…svitu…



Коментарі: Залишити коментар
 
X