Слідкуйте за нами

04-05-2020

Олексій Михайлович Волков  — український лікар і письменник. Майстер детективного жанру та поет-пісняр. Член Національної спілки письменників України.

Олексій Волков народився 10 травня 1965 року в Тернополі. У 1982 р. вступив до Тернопільського медичного інституту, який закінчив з відзнакою в 1988 р. У 1988−1989 рр. працював хірургом у Кіровоградській області. З 1989 р. працює в Козівській центральній районній лікарні хірургом.

Літературною діяльністю почав займатися зі студентських років. Друкується від 2001 р. у жанрах детективу, трилера. Від 2003 р. член НСПУ.

Олексій Волков власник багатьох відзнак, серед яких: Гран-прі Всеукраїнського конкурсу «Золотий бабай» за рукопис роману «Пес», що вийшов під назвою «Виконавець» (2000).

Переможець літературних конкурсів «Золотий Бабай» (2002) та «Коронація слова» (2005), номінант конкурсу «Ґранд-Коронація» (2010), спеціальна відзнака «Ґранд-Коронація» за роман «Вовчий місяць» (2015). Лауреат обласної премії імені Богдана Лепкого в номінації «Література».

За вагомий внесок у розвиток сучасного українського гостросюжетного роману у 2013 році отримав премію «Золотий пістоль».

Найвідоміші книги письменника — «Виконавець», « Подорож у безвихідь», «День відбуття», «Амністія для хакера», «Переможець отримає все», «Лікарня на відлюдді», «Слід на воді», «Емісар», «Мертві квіти». Також у його доробку кіносценарій "Лікарня" та збірник оповідань «Останній крижень», «Шпиталь» та ін.

Олексій Волков — завзятий мисливець і рибалка. Після публікації перших своїх книг, свідомо перестав читати художню літературу. Телеканал «1+1» придбав права на екранізацію роману «Лікарня на відлюдді».

«Детективний жанр безмежний, як Усесвіт, — вважає пан Олексій. А навколо нас багато тем і сюжетів. Олексій Волков говорить, що кожна його книжка в тій чи іншій мірі базується на реальних праобразах. Він вважає детектив гімнастикою для інтелекту. На думку письменника, детектив є найдосконалішим літературним жанром, бо лише у ньому наприкінці твору все приходить до повної відповідності та остаточно розставлені крапки над "і".

— Мої герої з натовпу, всі вони ходять по вулиці, всі вони різні. Стовідсотково позитивних персонажів у мене нема і з кожною книжкою у персонажів усе менше позитивних якостей — вони стають все реалістичнішими. Я почав дозволяти собі щораз менше ідеалізувати персонажів, а писати живих. З віком змінюється світогляд і розумієш суть життя. Тепер я дозволяю собі не завуальовувати свою позицію у тексті. Чим більше років проживає людина, тим більше розуміє, що їй лишається все менше. У час, який залишається, хочеться вистрілити, — продовжує письменник. — Література — єдине місце, де я можу зробити все так, як вважаю за потрібне, і нікого не питати.»

Найдосконалішим зі своїх романів вважає «Вовчий місяць», який вийшов у 2015 році. На окрему поличку варто поставити й книжку «Лікарня на відлюдді», яка спочатку була сценарієм для фільму. Проте досі жоден із романів Олексія Волкова не екранізований, хоча багато з них так і просяться на телеекран, бо мають захопливий, динамічний сюжет і зрозумілі для українців образи.

«Пісні я пишу лише для найближчих друзів і не позиціоную себе як автор та виконавець, — скромно зізнається він.

Яким чином Олексію Волкову вдається «без відриву від виробництва» писати книги та перемагати у літературних конкурсах – невідомо. Причому той, хто прочитав бодай одну книгу Волкова, назавжди змінює свої уявлення про детектив – адже, крім традиційного захопливого сюжету, волковським детективам притаманні гарна, не спрощена мова і широка палітра художніх засобів. Це справжні літературні твори, після яких планка очікувань читача високо підіймається…

Кожна книга — по-своєму цінна. Кожен його детектив — це подія і читачі з нетерпінням  чекають наступного.

Ви любите творчість Олексія Волкова? Тоді негайно починайте читати ...

 

Література:

1. Волков О. Амністія для хакера [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Зелений пес, 2005. – 463 с.
2. Волков О. Виконавець [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Зелений пес, 2005. – 287 с.
3. Волков О. Вовчий місяць [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Нора-Друк, 2016. – 463 с.
4. Волков О. Гра у три руки [Текст] : роман / О. Волков. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2016. – 311 с.
5. Волков О. День відбуття [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Зелений пес, 2004. – 285 с.
6. Волков О. Емісар [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Нора-Друк, 2012. – 286 с.
7. Волков О. Жовтий туман. Таємниця покинутого замку [Текст] : повісті : для мол. шк. віку / О. Волков. – Київ : Веселка, 1995. – 346 с.
8. Волков О. Лікарня на відлюдді [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Зелений пес, 2007. – 525 с.
9. Волков О. Мертві квіти [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Нора-Друк, 2013. – 317 с.
10. Волков О. Не проси пощади у тіні [Текст] : роман / О. Волков. – Тернопіль : Навч. кн.-Богдан, 2017. – 287 с.

11.Волков О. Переможець отримає все [Текст] / О. Волков. – Київ : Зелений пес, 2007. – 412 с.
12. Волков О. Подорож у безвихідь [Текст] : роман / О. Волков. – Тернопіль : Навч. кн.-Богдан, 2017. – 267 с.
13. Волков О. Слід на воді [Текст] : роман / О. Волков. – Київ : Нора-Друк, 2011. – 350 с.

 

Інтернет- ресурс:


1. Волков Олексій Михайлович — Вікіпедія[Електронний ресурс].- Режим доступу: uk.wikipedia.org › wiki › Вол...

2. З лікаря... в письменники | Ваше Здоров'я[Електронний ресурс].- Режим доступу: www.vz.kiev.ua › z-likarya-v-...

3. Хірург-детектив Олексій Волков: «Детектив – це жанр, у ...[Електронний ресурс].-Режим доступу:vsiknygy.net.ua › interview

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X