Слідкуйте за нами

30-04-2020
  У 2020 році світова спільнота відзначає 75 років перемоги над нацизмом і закінчення Другої світової війни. До цієї дати Кременчуцька ЦБС для дорослих випустила анотований бібліографічний покажчик «Друга світова: Трагедія. Подвиг. Пам’ять». У покажчику представлені книги і статті з періодичних видань,що пропонують читачевi замислитися та поглянути на iсторичнi подii тих часiв пiд рiзними кутами зору, скласти свою власну думку, по-новому вiдчути трагедiю вiйни.
  Пропоновані видання були опубліковані в період з 2010 по 2019 роки.
  Покажчик буде цікавим  історикам, викладачам, студентам і всім кого цікавить історія.

  Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України. 75 років минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат, прийшов мир, настала тиша, за яку заплачено ціною життя мільйонів українців.
  8 та 9 травня 2020 року Україна, разом з усім світом, відзначає День пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
  Пам'ять. Це не просто частина історії. Пам'ять – це наша совість, наш біль, наша гордість. Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими.
  Впродовж 75-ти років було написано чимало документалістики, віршів, романів, наукових робіт, аналітичних статей. В покажчику представленi книги, що пропонують читачевi замислитися та поглянути на iсторичнi подii тих часiв пiд рiзними кутами зору, скласти свою власну думку, по-новому вiдчутитрагедiю вiйни.
  Отож перегорнімо  сторінки  книг, що спростовують  чимало  міфів. Ці книги про подвиги, про смерть, любов і надію, про горе і радість, про бажання жити і самопожертву заради інших. Словом, про те,  якою була ця війна насправді, і чим довелося за неї заплатити.




1.Алексієвич С. О. Останні свідки. Соло для дитячого голосу: [спогади]. – К.: [Дух і літера],[2016]. – 360 с.
Спогади про Другу світову війну на теренах СРСР тих, кому під час війни було 6—12 років — найменш заангажованих і водночас найвразливіших її свідків.

2.Анонім. Жінка в Берліні. – К.: Видавничий дім  «Комора», 2019. – 300 с.
Впродовж восьми тижнів, з 20 квітня по 22 червня 1945 року, 34-літня берлінська журналістка, залишившись із невеликою групою сусідів у багатоквартирному будинку без їжі, електрики, газу й води, провадила щоденні записи свого досвіду виживання в зруйнованому місті.

3.Бражник С. Красноділ: повість// Всесвіт. – 2014. - № 9/10. – С. 33-133; 2016. - №9/10. – С. 71-122; 2017. - №9/10. – С.63-113.
Документальна повість про боротьбу ОУН-УПА під час німецької окупації. В основу роману покладено особисті враження автора від перебування на Донбасі у роки німецької окупації.

4.Бути людиною: Друга світова війна в сучасній документальній прозі. - [К.: Легенда, 2019]. – 264 с.
Це короткі історії про вияви людяності під час Другої світової війни. Тексти написані найчастіше на основі спогадів самих авторів або ж родичів, друзів, знайомих.

5.Віднянський С. Початок «Другої імперіалістичної війни» та «українське питання»: деякі дипломатичні, політичні, воєнні аспекти // Український історичний журнал. – 2019. - №5. – С.4

6.Війна і міф. Невідома Друга світова, 1939-1945. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 268 с.
Видатні українські історики розвінчують міфи радянської пропаганди!
Чи правда, що пакт Молотова–Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР? Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів? Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру? Сталін узгоджував військові дії з Гітлером? Бандера був агентом спецслужб нацистів? Кримські татари масово дезертирували на початку війни?
На ці теми ще 30 років тому боялися говорити навіть із рідними!

7.Вторая мировая: [неизвестнаявойна]. – К.: Пресс-Курьер Украина, 2014. – 159 с.
Історичні розслідування, засновані на документальних матеріалах і сміливі авторські гіпотези.

8.Гнатюк О. Відвага і страх. – [К].: Дух і літера, [2018]. – 488 с.
Життя в окупованому Львові. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, що постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтеліґенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх.

9.Гриневич В. А. Червоний імперіалізм. Друга світова війна і громадська думка в Україні, 1939-1941. – К.: HresPress, 2019. – 491 с.
На основі раніше утаємничених документів компартії, радянських спецслужб, щоденників, мемуарів і наукових досліджень, автор розповідає про змову Сталіна і Гітлера, що призвела до великої війни в Європі, та про те, який вплив це справило на українське суспільство.

10.Гришко Л.В. Листи війни: листи та публікації часів Великої Вітчизняної війни. – Кременчук: Кременчуцька міська друкарня, 2011. – 250 с.
У книзі зібрані історичні документи, пов’язані із долею кременчужан в роки Великої Вітчизняної війни: простих людей, бійців Червоної Армії, тих, хто потрапив до концентраційних таборів та примусових робіт у Німеччині.

11.Грицюк В. Осінній відгомін Карпат 1944 р.: воєнно-політичні події в Україні та історична пам’ять//Український історичний журнал. – 2019. - № 6. – С.99
Про вигнання нацистських загарбників з території України.

12.Громов А. «Волчьистаи» во Второймировой. Легендарные субмарины Третьего рейха. – Х.: Клуб Семейного Досуга, 2012. – 432 с.
Издание посвящено истории создания и эволюции подводной армии Германии, в которой был сосредоточен цвет личного состава ВМФ Третьего рейха в период Второй мировой войны. На этих страницах описываются боевые операции и базы «волчьих стай», подготовка офицеров и экипажей, снаряжение и вооружение субмарин .

13.Громов А. Правда о штрафбатах и заградотрядах во Второй мировой: [Документы. Версии. Размышления] . – Х.: Клуб Семейного Досуга, 2010. – 416 с.
Книга призвана развеять многочисленные мифы, связанные с деятельностью штрафбатов и штрафных рот. Она помогает понять, с какой целью и кем были созданы штрафные подразделения и заградотряды, какими были советские штрафники, что двигало ими и их командирами и каким оказалсяих вклад в Великую победу.

14.Дімаров А. А. Українська вендета: повісті. – К.: Дніпро, 2016. – 302.
У творах, що увійшли до книжки, сучасний український письменник розповідає про події Другої світової війни на теренах України.

15.Дорр Е.    Все те незриме світло : роман / Ентоні Дорр . ─ Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015 . ─ 349
Захоплива та зворушлива історія сліпої французської дівчинки і боязкого німецького хлопчика, які під час Другої світової намагаються, хто як може, вижити у круговерті війни, не втратити здатність любити і врятувати найдорожчих людей...

16.Друга світова у контексті української історії. (До 70 річниці закінчення Другої світової війни): матеріали наукового семінару. – Кременчук: ПП Щербатих, 2015. – 104 с.

17.Іван Тесля : "...передумав багато різних думок про вільне життя, про рідний край..." : спогади в'язня концтабору . ─ Київ : [Б.в.], 2016 . ─ 69 с.
Видання присвячено світлій пам’яті батька, уродженця Полтавщини, в’язня концтаборів Нацвейлер і Дахау. У відредагованих спогадах максимально збережено авторський виклад, з подання автентичних дописів. Представлено копії документів з архівів Німеччини, інформація про концтабори та фото, сімейні світлини.

18.Киреева-Силенко Л. Г. Мама, я папу нашёл! Воспоминания детей войны. – Кременчуг.: [б. и.], 2012. 75 с.
Ця книга - спогади дітей які стали очевидцями Другої світової війни. Вони оповідають з різних перспектив про свої найбільш ранні переживання, які наклали відбиток  на все їх життя. Це історії про смерть, руйнування та безмірні страждання. Водночас це історія про надію, співчуття і людську велич.

19.Кініллі, Т. Список Шиндлера : роман. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 427 с.
В основу роману лягли спогади в`язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером.
Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто дешева робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику.
До нього увійшли понад тисячу людей, приречених на смерть. Аби врятувати їх, Шиндлер не шкодував ані грошей, ані сил, ані часу.

20.Ковба Ж. М. Людяність у безодні пекла: поведінка місцевого населення Східної Галичини в роки «остаточного розв’язанняєврейськогопитання. – К.: Дух і літера, 2009. – 296 с.
На матеріалах архівних джерел, мемуарів, записаних автором усних спогадів корінних галичан: українців, поляків, євреїв - свідків подій, розглянуті соціальні, економічні умови життя трьох народів у міжвоєнні роки, в роки Другої світової війни. Основна увага приділена поведінці місцевого населення в роки так званого «остаточного вирішення єврейського питання».

21.Кокотюха А. А. Іван Кожедуб. – Х.: ПЕТ, 2015. – 128 с.
Іван Кожедуб – військовий льотчик визнаний кращим асом авіації союзників у Другій світовій війні.На його рахунку 62 збитих літаки противника. Був тричі удостоєний звання Герой Радянського Союзу. Його ім'я увійшло в історію світової авіації.

22.Кокотюха, А.А. Чорний ліс : українські хроніки 1943 року : роман. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 299 с.
Події роману розгортаються під час Другої світової війни. «У Чорному лісі на Волині українці ведуть смертний бій на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головному героєві — колишньому міліціонерові з Миргорода, зекові, радянському диверсанту — непросто розібратися в тому, хто є ворогом його народу. Утім, вроджене прагнення справедливості не лишає для нього сумнівів, на чиєму боці правда, а стрімке розгортання подій, у вирі яких він опинився, спонукає відстоювати її зі зброєю в руках .

23.Колісник, Р.    Дивізія "Галичина" в запитаннях і відповідях ветеранів. ─ Львів : Галицька Видавнича Спілка, 2009 . ─ 80 с
У книзі на матеріалах запитань читачів сайту «Майдан» та відповідей ветеранів дивізії «Галичина» описані важливі сторінки періоду другої Світової війни.

24.Конверсіно М. Д. Спільна війна. Провал операції «Френтік», 1944-1945. – К.: К.І.С., 2015. – 318 с.
Книжка присвячена маловідомим сторінкам Другої світової війни — радянсько-американській операції, в ході якої базовані на полтавських аеродромах американські бомбардувальники проводили масовані напади на об’єкти Німеччини та її союзників. Ініціатори операції «Френтік» планували завдати нищівного удару по гітлерівській воєнній машині, вражаючи цілі в глибокому німецькому тилу, відволікаючи Люфтваффе від висадки десанту в Нормандії та забезпечуючи додаткове повітряне прикриття для Червоної армії, що з боями просувалася на захід. Американські стратеги також сподівалися, що ця операція зміцнить стосунки з СРСР. Проте все сталося не так, як гадалося. Дослідження яскраво описує одну з найбільших «втрачених можливостей» тієї війни та показує, як навіть найкращі плани зазнають краху через політику, швидкоплинність подій та суперечливі національні світогляди.

25.Круглов, А.И.    Трагедия Бабьего Яра в немецких документах . ─ Днепропетровск : Ткума, 2011 . ─ 140 с.
О трагедии Бабьего Яра написано довольно много. Данная работ апосвящена малоизученному аспекту проблемы, а именно отражению трагедии в немецких документах, в частности, роли в этой трагедии вермахта, поскольку в большинстве исследований вся ответственность за массовые убийства возлагалась, как правило, только на немецкие карательные органы.

26.Левітас Ф. Л. Друга світова війна: український вимір. – К.: Наш час, 2012. – 272 с.
Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Основну увагу приділено питанням, які цікавлять українське суспільство: справжні причини війни, таємна міжнародна дипломатія, трагедія і подвиг перших років війни, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення.

27.Лисенко О. Битва на Дніпро у Другій світовій війні: спроба нової концептуальної візії // Український історичний журнал. – 2019. - №4. – С. 88.
Про форсування Дніпра в районі Кременчука та визволення міста на с. 100, 103, 108,111-112

28.Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Історична пам’ять про війну та Голокост»: Київ, 28-30 вересня 2012 р. Присвячено 71-й річниці трагедії Бабиного Яру. – Дніпропетровськ: Ткума, 2013. – 260 с.
Збірка містить наукові статті та доповіді, присвячені різним аспектам історії Голокосту та пам’яті про нього в контексті української та всесвітньої історії.

29.Нацистський "новий порядок" в містах України : ThenazineworderinUkrainiancities: збірка фотографій та документів з фондів музею "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні". ─ Дніпропетровськ : Ткума, 2015 . ─ 336 с
У фотоальбомі мовою документів розповідається про трагічний період в історії нашої держави - окупацію українських земель нацистськими військами під час Другої світової війни.

30.Плохій С. Ялта. Ціна миру. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 304 с.
Третє лютого 1945 року. До вілл поблизу чорноморського курорту Ялта прибули два найпотужніші лідери демократичного світу — Рузвельт і Черчилль. Ця доленосна зустріч визначила стратегію перемоги над Німеччиною та Японією. Проте роками довкола наслідків ялтинської конференції точаться запеклі суперечки: чи не поклало це початок холодній війні? Чи відповідало американським інтересам наполягання приєднати СРСР до війни з Японією? Хто продав Східну Європу? Чи дійсно західні лідери могли змінити в Ялті хід історії?
Спираючись на нещодавно розсекречені радянські документи, неопубліковані щоденники, листи й протоколи зустрічей, Сергій Плохій не просто дає відповіді на ці запитання, а й ставить нові, не менш гострі та провокативні. 

31.Подволоцкий, А.    ОшибкаадмиралаНагумо : Атака на Пёрл-харбор стала началом концаЯпонскойимперии    //  Загадки истории.   2019.   1-8 апреля (№ 13). ─ С. 8.

32.Попович М. В. Кровавый век. – К.: Кордон, 2015. – 990 с.
Книга "Кровавый век" посвящена ключевым событиям ХХ столетия, начиная с Первой мировой войны и заканчивая концом так называемой "холодной войны".

33.Ревегук В. Я. Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр. – Полтава: Дивосвіт, 2019. – 170 с.
Дана книга є спробою поєднати ґрунтовне дослідження подій німецько-радянської війни 1941-1945 рр. на Полтавщині із колекцією світлин, знайдених в архівах Німеччини, Російської Федерації та Сполучених Штатів військовим істориком і краєзнавцем Олегом Безверхнім. Більш ніж дві сотні світлин дозволяють читачеві побачити, якою була Полтава під час німецької окупації й емоційно насиченого матеріалу книги, яка не мала б жодного шансу побачити світ за радянських часів.

34.Ревегук В. Я. Полтавщина під німецькою окупацією (1941-1943): нариси історії.- Полтава: Дивосвіт, 1015. – 128 с.

35.Стяжкіна О. Стигма окупації: Радянські жінки у самобаченні 1940-х років. ‒ K.: Дух і літера, 2019. ‒ 384 с. - (Бібліотека спротиву, бібліотека надії)

Дослідження побудовано навколо історії трьох жінок та двох режимів, один з яких змушував своїх громадянок бути радянськими й героїчно загинути, а інший –нацистський – зректися й радянського, й людського. У книжці йдеться про розпач й виживання, про відмінності у розумінні та сприйнятті добра й зла, про пошуки й обрання стратегій життя та смерті, про тонкі й непевні грані між колаборацією та праведністю, спротивом та відстороненням, мародерством та підтримкою інших.
Це історія жінок, одна з яких шукала для себе канонічної героїчної біографії, друга сміливо й відчайдушно боролася за виживання, а третя – рятувала інших без огляду на ризик покарання нацистською або радянською владою.

36.Сьомік Б. Кременчук у роки Другої світової війни: спогади, написані душею і серцем. – Кременчук: Кременчуцька міська друкарня, 2018. – 45 с.

37.Твердохліб М. Ф. Слобожанський хутір в роки німецької окупації (1941-1943 рр.). – Кременчук:[Піраміда], 2018. – 50 с.

38.Україна і український народ у Другій світовій війні. Вип.4. Звільнення України від нацистських загарбників. Українці на фронтах Другої світової війни та у Русі Опору країн Європи: проблеми історичної та національної пам’яті. Формування Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин і доля України: дискусії. – К.: [Вид-воім. Олени Теліги], 2010. – 95 с.


39.Україна у Другій світовій війні: погляд з ХХІ ст.: історичні нариси: у 2-х кн. –К.: Наукова думка, 2011

На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел,  подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької та румунської окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та відбудовний період, з’ясовуються долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.

40.Форсування Дніпра в районі Кременчука. 1943 рік. – [Кременчук]: Кременчуцька міська друкарня, 2017. – 100 с.


41.Франкл В. Людина в пошуках справжнього сенсу: Психолог у концтаборі. — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2016. — 160 с.

Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в’язнів, Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та надають сенс життю. Свій жахливий досвід виживання він описав у книжці,

42.Черчилль В. Спогади про Другу світову війну. У 2-х тт.: скорочений варіант 6-х томів «Другої світової війни» з епілогом автора про повоенні роки, написаним для цієї книжки. – [К].: Вод-во Жупанського, [2018]. – 550 с.
Аналізуючи перебіг Другої світової війни, а також усі її ключові події, ВінстонЧерчилль подає напрочуд широку і детальну панораму останньої великої війни, яка охопила майже увесь світ. Зайве казати, що дуже багато акцентів у цій праці розставлені геть інакше, ніж до цього звикло радянське і навіть пострадянське суспільство.



Коментарі: Залишити коментар
 
X