Слідкуйте за нами

31-03-2020

Одним із ініціаторів створення Кирило-Мефодіївського братства (товариства) був наш земляк Микола Іванович Гулак, який походив з дворянської родини Золотоніського пов. на Полтавщині

        Кирило-Мефодіївське братство (товариство) – українська таємна політична організація, яка існувала в Києві протягом грудня 1845 –  березня 1847 рр. Ініціаторами створення були В. Білозерський, М. Гулак, М. Костомаров, П. Куліш, О. Маркевич. Членами братства були Г. Андрузький, О. Навротський, Д. Пильчиков, І. Посяда, М. Савич, О. Тулуб. У квітні 1846 р. до братства вступив Т. Шевченко..

        Микола Іванович народився в сім’ї військового чиновника, який мав два невеликих маєтки у Полтавській та Херсонській губерніях. У 1844 р. Гулак закінчив юридичний факультет Дерптського (нині Тартуського в Естонії) університету, отримав ступінь кандидата правознавства. Переїхав до Києва, де в 1845р. у чині колезького секретаря обійняв посаду перекладача Археографічної комісії, підпорядкованої канцелярії генерал-губернатора.

У лютому 1847 виїхав до Петербурга на службу в канцелярії Ради університету, але в березні був заарештований у справі Кирило-Мефодіївського товариства, головним керівником якого слідчі визнали Гулака, бо саме у нього знайшли програмні документи і прокламації. Як і Т. Шевченко був із-поміж кирило-мефодіївців найрішучішим противником самодержавно-кріпосницького ладу, одстоював право України на національну незалежність та продвигав ідею об’єднання слов’янських народів у міждержавну конфедеративну спілку.

Засуджений до трирічного ув’язнення у Шліссельбурзькій фортеці з наступним засланням до Пермі під суворий нагляд поліції, який таємно продовжувався і після відбуття покарання, коли протягом 1859-1886 Микола Іванович учителював у середніх навчальних закладах Олеси, Керчі, Ставрополя, Кутаїсі, Тифліса. Водночас займався науковою діяльністю, перекладав грузинську, іранську, англійську художню класику.

    Помер у м. Єлизаветполь (нині м. Гянджа, Азербайджан)

 

Література:

 

1. Гулак Микола Іванович // Юридична енциклопедія: у 6-ти т. Т. 1: А-Г. – К., 1998. – С. 659.

2.   Гулак Микола Іванович // Малий словник історії України. – К.:Либідь,1997. – С. 123.

3.   Гулак Микола Іванович // Енциклопедія історії України: у 10 т. Т. 2 Г-Д. – К., 2004. – 248.

     

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X