Слідкуйте за нами

27-12-2019
  Надія Павлівна Гуменюк — українська поетеса, прозаїк, публіцист, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України, лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та інших літературних премій. Дружина відомого волинського письменника Володимира Лиса.
  Надія Гуменюк народилася 2 січня 1950 року в селі Онацьківці Полонського району Хмельницької області. Закінчила з відзнакою шкільний відділ Хмельницького педагогічного училища та факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка.
  Журналістську діяльність розпочала 1973 року у редакціях Каланчацької  та Луцької  районних газет. Працювала кореспондентом Рівненського обласного радіо, завідувачкою відділу Луцької районної газети, редактором радіогазети Луцького шовкового комбінату, заступником головного редактора луцької міської газети «Народна трибуна». З 1996 року — редактор відділу культури Волинської обласної газети «Віче». З 1989 року очолювала один з найбільших у Луцьку осередок Товариства української мови, на початку дев’яностих років була головою луцької міської «Просвіти», працювала в обласних організаціях Українського фонду культури, Союзу українок, в обласній комісії з питань утвердження української мови, пізніше очолювала Волинську обласну організацію Всеукраїнського товариства «Просвіта».
  З 1977 р. Надія Гуменюк є членом Національної спілки журналістів України, з 1995 року  є членом Національної спілки письменників України.
  Вперше публікуватися почала у десятирічному віці у всеукраїнській газеті для школярів «Зірка». У 1965 році стала переможцем літературного конкурсу на честь ювілею цього видання і була нагороджена двомісячною путівкою у Міжнародний дитячий табір «Артек», де відбувався зліт юних талантів СРСР і впродовж двох місяців тривали зустрічі з відомими митцями, журналістами і літераторами. У 1972 році відбувся дебют у журналі «Радянська жінка», з благословенням  Любові Забашти. Далі — публікації у журналах «Україна», «Жовтень», «Прапор» та колективних збірниках. У 1992 році побачила світ перша збірка поезій Надії Гуменюк «Країна світла». Відтоді почалося активне входження письменниці в літературу. У видавництві «Надстир'я» вийшли збірки поезій «Каріатиди» та «Однокрил», пізніше — «Тайнопис тиші» і «Голос папороті».
  Поезії Надії Гуменюк властиві громадянське звучання, філософське осмислення світу, щирість; вся вона пронизана ліричним струменем, що балансує на межі жорстокої дійсності і пошуку ідеалу, земного і небесного, скороминущого і вічного.
  Наприкінці дев’яностих років Надія Гуменюк дебютувала як дитяча письменниця. Її популярні серед дітей книжки «Чапики — Чалапики», «Веселка для Веселика», «Де гуляє крокотам», «Казка про козака Ярка і Яринку-Живинку», «Котилася писанка», «Святвечір». Книжка «Веселка для Веселика» була представлена в Києві на книжковій виставці у Національній спілці письменників України як одне з найкращих видань для дітей у 2001 році, а книжка «Де гуляє крокотам» отримала диплом в номінації «Література для дітей» на Першому книжковому форумі, що проходив у Тернополі у 2003році.
  Письменниця відома своїми романами: «Білий вовк на Чорному шляху», «Вересові меди», «Дожити до весни», «Енна. Дорога до себе», «Квіти на снігу», «Корона на одну ніч», «Танець білої тополі» та ін..


Нагороди і відзнаки Н. Гуменюк:

- імені Агатангела Кримського (2001, за збірку «Однокрил»)
- «Благовіст» (2007, за збірку «Тайнопис тиші»)
- імені родини Косачів (2011, за книжки для дітей «Зустріч на Босому мосту», «Таємниця Княжої гори», «У Янгола під крилом», «Буслик хоче до Світязя»)
- імені Олександра Олеся (за збірку «Голос папороті»)
- імені Віктора Близнеця «Звук павутинки» (2012, за книжку «Шуршик В. та інші казки з Яринчиного саду»)
- імені Лесі Українки (2014, за книжку «Шуршик В. та інші: казки з Яринчиного саду»)
- I премія Всеукраїнського конкурсу «Золотий лелека» (2008, за повість «Таємниця Княжої гори)
- I премія конкурсу «Книжкова толока» (2014, за книжку для дітей «Чупакабра і чотири «мушкетери»).
- II премія конкурсу «Ярославів Вал» на найкращу історичну книжку (2009, за роман для підлітків «Білий вовк на Чорному Шляху»)
- II премія всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2011, за радіоп’єсу «Охоронець для Янгола»).
- III премія всеукраїнського конкурсу «Відродимо забутий жанр» (2010, за радіоп’єси «Тополинка» і «Самотня жінка бажає познайомитися, або Ігри для риб»)
- III премія Національного конкурсу «Найкраща книга року – 2011» (2011, за книжку для дітей «У Янгола під крилом»)
- Дипломант Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2011, за роман «Янгол у сірому»)
- Володар спеціальної премії Міжнародного конкурсу «Коронація слова» (2013, за роман-фентезі для дітей «Роденія, або Подорож за веселку»)
- Лауреат конкурсу «Коронація слова (2014, за роман «Енна»)
- I премія конкурсу "Коронація слова" (2015,за роман "Вересові меди")
- Заслужений журналіст України (2006)
- Володар «Крила натхнення» загальнонаціональної програми «Людина року» (1998 р.)
- «Людина року Волинського краю» (2000 р.)
- «Почесна відзнака» Національної спілки журналістів України (2004 р.)
- Почесна відзнака «Журналістська гідність» (2006, за підсумками загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання»)
- Лауреат творчої премії міського голови за вагомий внесок у розвиток культури Луцька (2013)
- «Почесна відзнака» Національної спілки письменників України (2015 р.


  Євген Баран, літературний критик, пише: «Легка й доступна поетична мова Надії Гуменюк. Немає насильства літературної штучності у слові й образі. Таке природне взаємопереплетіння: життєвого досвіду, таланту й літературної традиції».
  Микола Жулинський, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, відзначає:: «Талант Надії Гуменюк різнобічний і багатий. Це справді заслужена журналістка не тільки за званням, але й за великим авторитетом. Вона чудовий прозаїк і публіцист. Але передовсім Надія Гуменюк – чудова поетеса. Її поезії з останньої збірки, що має назву «Голос папороті», мене вражають тим, що в них така волинська, тиха, але надзвичайно багата образність. Це поетеса класичного стилю, дуже виваженої поетичної традиції».


Література:

Гуменюк, Н.П.  Білий вовк на Чорному шляху : роман / Надія Гуменюк. - Київ : Ярославів Вал, 2010. - 144 с.
Гуменюк Н. Вірші // Дніпро. - 2009. - № 11. - С.82
Гуменюк, Н.П.  Вересові меди : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 320 с.
Гуменюк, Н.П.  Дожити до весни : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 236 с. 
Гуменюк Н. Загублена у голубих дощах: Вірші // Київ. - 2009. - № 10. - С.107
Гуменюк, Н.П.  Енна. Дорога до себе : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 256 с.
Гуменюк, Н.П. Етюд із метеликом : [збірка оповідань] / Надія Гуменюк. - Харків : Віват, 2017. - 237 с.
Гуменюк, Н.П. Квіти на снігу : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 203 с.
Гуменюк, Н.П.  Корона на одну ніч : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 316 с.
Гуменюк, Н.П.  Коханий волоцюга : збірка оповідань / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 224 с.
Гуменюк, Н.П. Танець білої тополі : роман / Надія Гуменюк. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 301 с.
Гуменюк, Н.П. Таємниця Княжої гори : [повість] / Надія Гуменюк. - Київ : Грані-Т, 2009. - 187 с.
Гуменюк, Н.П.  Чупакабра і чотири "мушкетери" : повість / [Надія Гуменюк]. - Київ : Грані-Т, 2013. - 192 с.


Література про автора:

Кондратюк, Л. У лабиринтах часу, або знайомство з романом Надії Гуменюк "Білий вовк на чорному шляху" // Дивослово. - 2019. - № 1. - С.  26
Криштальська О. Любов у слово перелита: [Н. Гуменюк "Голос папороті"]
// Дзвін. - 2010. - № 2. - С.143
Слапчук В. Душа зачепилась за квіти : [про книгу Н. Гуменюк «Однокрил»] / В. Слапчук // Київ. – 2001. – № 5-6. – С. 163-164
Україна. Кабінет Міністрів.  Про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва : постанова...16 травня 2014 р. № 135 (Гуменюк (Лис) надії Петрівни - за кн. "Шуршик В. та інші: Казки з Яринчиного саду") // Офіційний вісник України. - 2014. - 30 травня (№ 41). - С. 71
Якубюк А. Справджуються надії Гуменюк Надії / А. Якубюк // Віче. – 2000. – 21 верес. – С. 8.


Інтернет-ресурс:

1. Білий вовк на Чорному шляху – Инфоурок [Електронний ресурс].- Режим доступу; https://infourok.ru › Украинский язык
2. Гуменюк Надія Павлівна — Вікіпедія [Електронний ресурс].- https://uk.wikipedia.org › wiki › Гуменюк_Надія...



Коментарі: Залишити коментар
 
X