Слідкуйте за нами

30-08-2019
Творчість — це завжди заперечення злого, поганого, примітивного, сірого, глупого. У кожного на його дорозі має бути творчий підхід до всього того, що він робить. Тільки тоді це дає щастя, задоволення, радість…
                                                                                                      М. Дочинець


Мирослав Дочинець — знаменитий український прозаїк, публіцист, філософ та журналіст. Член Асоціації українських письменників (з 2003 року).
Народився майбутній прозаїк 3 вересня 1959 року в м. Хуст Закарпатської області в освіченій родині вчителів. Батько  закінчив із відзнакою філософський факультет Київського університету, але мусив учителювати в школі-інтернаті й ПТУ, оскільки відбув шість років ГУЛАГу за націоналізм. Мати викладала географію. Батьки дуже вплинули на світогляд юного Дочинця та привили йому любов до української мови. Тому не дивно, що мрія стати письменником у маленького Мирослава з’явилася ще в шестирічному віці.
Мирослав Дочинець почав проявляти письменницький талант ще в ранньому віці. Вже в шостому класі його роботи друкувалися у шкільних виданнях, а в дев’ятому — принесли йому перемогу в літературному конкурсі юних майстрів слова.
В 1977 році він вступив до Львівського університеті ім. І. Франка на факультет журналістики. Будучи студентом, приймав участь у багатьох літгуртках, у тому числі відвідував студію "Франкова кузня", та набирався досвіду в редакції спочатку університетської газети "За радянську науку", а потім газети "Джерела".
Його професійна діяльність розпочалася в 1982 році, коли Мирослав Дочинець став співробітником в газеті "Молодь Закарпаття".
В 1990 році він відкрив демократичну газету "Новини Мукачева", яка в свій час користувалася великою популярністю на Закарпатті серед населення. Паралельно був власним кореспондентом таких видань як "Карпатський край", "Срібна земля" та "Фест".
Через вісім років Мирослав Дочинець (книги якого вже набували популярності на батьківщині) заснував видавництво "Карпатська вежа". Протягом десятиліття в якості директора та головного редактора він опублікував понад триста робіт українських авторів.
В літературному колі ім’я Мирослава Дочинця почало активно лунати у вісімдесятих роках. Йому належить авторство понад двадцяти книжок, ("Світован", "Хліб і шоколад", "Лад", "Місячна роса", "Руки і душа" та ін.) більшість з яких стали українськими бестселерами.
Найбільшу популярність серед співвітчизників набула книга "Многії літа. Благії літа" — заповіти 104-річного карпатського мудреця про те, як прожити довге, здорове та щасливе життя. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом "Книга року-2010". Не менше привертають увагу читачів і такі книги Мирослава Дочинця, як "Вічник. Сповідь на перевалі духу", "Криничар" та "Горянин. Води Господніх русел". Ці твори влучно називають трьома духовними братами.
Окрім книжок для дорослих, він пише і для дитячої аудиторії: "Бранець Чорного Лісу", "В’язень замку Паланок", "Напутні дари – для дітвори".
Прозою українського письменника все більше цікавляться за кордоном, а його репутація талановитого митця виходить на міжнародний рівень. Романи "Лис" та "Вічник" планують перетворити на кінофільми. Також в лондонському студентському театрі було розіграно п’єсу за сюжетом твору "Вічник".
Одружений, має дітей, внуків. Вирощує фруктовий сад із близько 200 дерев, різні сорти винограду. Спорудив два будинки: один для сім'ї, а другий — для творчості. «… Щоб час від часу усамітнюватися, писати там і бути ближчим до природи… А ще для того, щоб можна було приймати там своїх дітей і онуків. У мене немала родина!».


Нагороди М. Дочинця:
•Національна премія України імені Тараса Шевченка 2014 року — за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел». 
•1998 — звання «Журналіст року Закарпаття».
•2004 — лауреат Міжнародної літературної премії «Карпатська корона».
•2012 — відзнака «Золотий письменник України».
•2016 — лауреат премії «Українська книжка року» у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» за видання «Синій зошит. Аркуші днів світящих» та «Лад»  та ін.
Мирослав Дочинець працює в філософсько-психологічному напрямку. Його книги стають бестселерами не тільки в Україні, але й за кордоном, оскільки письменник вміє показати читачеві живу людську душу в усій її красі та щирості. Його книги можуть зачепити за живе будь-якого читача, бо кожен в якомусь із героїв пізнає самого себе або до болю знайому ситуацію. На сторінках своїх книжок він шукає відповіді на одвічні питання, що близькі кожному: хто ми, для чого прийшли в цей світ, куди йдемо. Ви доторкнетеся до споконвічної мудрості українського народу, яку зберігають Карпатські гори, віднайдете ту одвічну гармонію, що є основою нашого існування на землі.
Про свою творчість Дочинець каже таке: «Кожного разу, починаючи книгу, до кінця я навіть не знаю, чим вона закінчиться. Чесне слово! Я живу серед своїх героїв, вони ведуть мене за собою та щоразу чогось вчать. Тобто кожен роман — це конспект певного духовного піднесення».
«Твори М. Дочинця «підмикають» читача до інтелектуального поля всієї літератури. Це окремий материк нашої літератури» (М. Слабошпицький). Це книги «глибокого дихання» (В. Базилевський), «книги, принесені янголом» (П. Сорока). А роман «Вічник» відомий літературознавець і громадський діяч Є. Сверстюк назвав «книгою століття». І всі згоджуються, що одним із «головних героїв» його творів є стихія мови, ба навіть більше – лексикографія письма.
«Слово має викликати довіру. Щоправда, я це зрозумів не одразу. Те, що пишеш, повинно закликати людей вірити. Тобто слово має нести якусь тональність, енергетику, радість, благодать, воно має бути рецептом життя. Ось таку літературу я намагаюся 


Література:
Твори М. Дочинця:
1.  Дочинець М. Богоприсутній світ : оповідання // Березіль. - 2014. - № 3/4. - С. 90
2.  Дочинець, М.І. Бранець Чорного лісу : версія роману творити. Завжди шукаю в житті та літературі такі речі, які піднімають дух, дають високі орієнтири й намагаються світлом примирити», – поділився думками пан Мирослав."Вічник" для юнацтва / Мирослав Дочинець. - Львів : Апріорі, 2012. - 291 с.
3.  Дочинець, М.І. Вічник.Сповідь на перевалі духу : роман / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2017. - 279 с.
4.  Дочинець, М.І. Горянин.Води Господніх русел : роман / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2013. - 311 с.
5.  Дочинець, М.І. Дами і Адами : афоризми / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2011. - 103 с.
6.  Дочинець, М.І. Дорога в небо-до людей.Історії чоловіків, які витримали. - Мукачево : Карпатська вежа, 2011. - 273 с.
7.  Дочинець, М.І. Карби і скарби.Посвіт карпатського світу. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 288 с.
8.  Дочинець, М.І.  Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей : [новели] / Мирослав Дочинець. - Мукачево : [Карпатська вежа], 2018. - 240 с.
9.  Дочинець,, М. Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії : роман / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2012. - 331 с.
10. Дочинець, М. Кунігунда : уривок із роману"Мафтей. Книга, написана сухим пером" // Дніпро. - 2016. - № 10/12. - С. 014.
11. Дочинець,, М.І. Лис у винограднику : роман / Мирослав Дочинець. - К. : Ярославів Вал, 2010. - 292 с.
12. Дочинець, М.І. Лис.Віднайдення загублених слідів : роман / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2013. - 288 с.
13. Дочинець, М.І. Лис та інші детективні історії : [роман, оповідання] / Мирослав Дочинець. - [Мукачево] : [Карпатська вежа], [2016]. - 355 с.
14. Дочинець, М.І. Мафтей.Книга, написана сухим пером : роман / Мирослав Дочинець. - Мукачево : [Карпатська вежа], 2016. - 347 с.
15. Дочинець, М.І. Місячна роса : Афоризми ; Окришини життя ; Мініатюри : [краплини земного й небесного] / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2015. - 174 с.
16. Дочинець, М.І.  Многії літа.Благії літа : заповіти 104-річного Андрія Ворона - як жити довго в здоров’ї, щасті і радості / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2014. - 148 с.
17. Дочинець М. Многії літа. Благії літа: Заповіді 104-річного Андрія Ворона - як жити довго в щасті і радості (Уривки з киги) // Шкільна бібліотека. - 2016. - № 6. - С. 16
18. Дочинець, М.І. Напутні дари - для дітвори від карпатського мудреця Андрія Ворона. - Мукачево : Карпатська вежа, 2014. - 171 с.
19. Дочинець, М.І. Світован.Штудії під небесним шатром : роман-намисто / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2014. - 232 с.
20. Дочинець, М.І. Світильник слова.Книга життя.Життя книги. - Мукачево : Карпатська вежа, 2013. - 208 с.
21. Дочинець, М.І. Синій зошит.Аркуші днів світящих. - Мукачево : [Карпатська вежа], 2017. - 181 с.
22. Дочинець, Я. Той, що з’ їв гору : Уривок з роману "Мафтей. Книга, написана сухим пером" // Дзвін. - 2016. - № 8. - С. 11
23. Дочинець, М.І. Хліб і шоколад : новели тонкого литва і холодної чеканки / Мирослав Дочинець. - Мукачево : [Карпатська вежа], 2017. - 259 с.


Про автора та його творчість:
1.  Бедзір В. У стару річку з новим романом: [М. Дочинець] // Урядовий кур'єр. - 2013. - 1 лютого (№ 21). - С.13
2.  Сказати правду: [розмова з прозаїком М. Дочинцем] // Голос України. - 2013. - 24 квітня (№ 79). - С.13
3.  Україна. Указ Президента. Про присудження Національної премії України ім. Тараса Шевченка : Указ Президента України від 6.11.2014 р. № 855/2014 // Офіційний вісник України. - 2014. - 21 листопада (№ 91). - С. 74
4.  Україна унікальна.2016.№1 : [часопис] / авт. та упоряд. Юрій Николишин, Тарас Береза, Ірина Зубрицька [та ін.]. - Львів : Апріорі, 2015. - 76 с.
5.  Щур О. Український Коельйо: [М. Дочинець] // Український тиждень. - 2012. - 2-9 березня (№ 9). - С.56


Інтернет ресурс:
1.  Дочинець Мирослав Іванович — Вікіпедія[Електронний ресурс].- Режим доступу:
https://uk.wikipedia.org › wiki › Дочинець_Мир...
2.  Мирослав Дочинець : "Світ належить радісним людям” – СловОпис[Електронний ресурс].- Режим доступу: slovopys.kubg.edu.ua › myroslav-dochynets-svit-...





Коментарі: Залишити коментар
 
X