Слідкуйте за нами

02-08-2019
    Любко Дереш (Любомир Мирославович Дереш) — один із найвідоміших сучасних українських авторів - прозаїк, есеїст, сценарист, лектор, куратор, розробник інноваційних підходів у творчості. Його творчий шлях почався у 15-річному віці. Книги, що виходили з-під його пера, захоплювали переважно тінейджерів. Однак Дереш пише не тільки про них, а й передає їх історії, часто загорнуті в упаковку містичних подій. У них читач знайде для себе любов і наркотики, а хтось - наркотики і любов. Дорослішаючи, Любко Дереш у твори почав додавати більше філософських та злободенних елементів, завдяки чому привернув увагу старших читачів. 
    Любко Дереш народився 10 серпня 1984 р. у м. Пустомитах Львівської обл. Навчався у середній школі Пустомитів, закінчив Львівський фізико-математичний ліцей та економічний факультет Львівського університету ім. І. Франка (спеціальність «Облік і аудит»). 
Перший роман «Культ» вийшов у  2002 р. і приніс шалену славу 18-річному автору. Потім світ побачили не менш резонансні романи «Поклоніння ящірці» , «Архе» , «Намір!» , «Трохи пітьми». Після п’ятирічної перерви з’являється роман «Голова Якова» (2012 р.), що викликав чимало дискусій у літературних колах. У 2013 році на ювілейному ХХ Форумі видавців у Львові письменник презентує одразу дві книги: збірку повістей «Миротворець» та роман «Остання любов Асури Махараджа». 
     Дереш бере активну участь у культурних та інтелектуальних процесах країни. Зокрема, співпрацює з рядом інтелектуальних дискусійних клубів, 
З 2007 р. є членом Всесвітньої Ліги «Розум поза наркотиком» і пропагує здоровий спосіб життя.
Наприкінці 2013 р. Дереш розпочав Марафон «100 книжок за 400 днів», покликаний привернути увагу до читання серед молоді.
Книги Любко Дереша перекладаються кількома європейськими мовами і користуються попитом за кордоном.  Права на видання його книжок придбали провідні видавництва Європи.
    Творчість Дереша суперечлива, як сам світ. Хтось захоплюється нею, а хтось    говорить про «падіння морально-етичних цінностей». Але не можна заперечити очевидне: Любко Дереш – український письменник, якого читає Європа, автор національних бестселерів, лідер нового літературного покоління та кумир молоді. 


  Дереш, Л.  Архе: Монолог, який ще тривае : Роман. - Х.:Фолiо, 2007. - 319с 


  Якщо ви літературний критик або знаний літературознавець, НЕ ПІДХОДЬТЕ БЛИЗЬКО ДО ЦІЄЇ КНИЖКИ! Інакше, якщо ви все ж таки наважитеся її прочитати, вам вночі насняться кошмари, а зранку ви зрозумієте, що настав час міняти професію. Бо Любко Дереш та його «Архе» — це талант, помножений на нестримне почуття гумору, який зведено у ступінь повної відсутності стереотипів. Усім іншим радимо – ЧИТАЙТЕ «Архе». Тому що це не просто модно, це те, що захоплює і не відпускає…









  Дереш, Л. Голова Якова : алхімічна комедія / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. - 237 с.

  Геніальний композитор Яків отримує від свого брата, політтехнолога, незвичну пропозицію - створити симфонію до відкриття Євро-2012. Замовники - таємничі темні отці. Невже він створюватиме музичний пролог до апокаліпсиса?Рідна домівка стає для нього мистецькою в'язницею. І навіть попри постійну присутність у його житті чотирьох жінок - муз жодна нота не лунає в голові Якова. Щоб віднайти потрібні звуки, йому доведеться зіграти на найпотаємніших струнах душі, а може, вмерти й відродитися знову...




 




  Дереш, Л. Культ : роман. - Х.:Фоліо, 2009. - 219 c. 

  «Культ» (2001) — перший роман молодого автора, який одразу набув розголосу серед читацької аудиторії, а в деяких колах, немовби виправдовуючи свою назву, став майже культовим. Молодіжний побут, стосунки, сленг, ризиковані й смішні іграшки тинейджерів, їхні спроби за будь-яку ціну потрапити «по той бік реальності» — все це Дереш й одна з найкращих його книжок, що стала своєрідним підсумком літературних пошуків 90-х років ХХ століття.








 



  Дереш, Л. Намір : роман / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 336 с.

  У романі переплітаються психологія й містика і створюється нова реальність. Підліток, ледар та пофігіст, раптом отримує надзвичайний дарунок долі — феноменальну память. Але несподіваний дар підкидає хлопцю нові сюрпризи, парадоксальні відкриття і дивовижні одкровення. 










 



 

  Дереш, Л. Остання любов Асури Махараджа : роман / Любко Дереш. - Київ : Нора Друк, 2013. - 226 с.
 
  Алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) — все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.











  Дереш, Л. Пісні про любов і вічність : збірка / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 368 с.

  Любко Дереш, як завжди, інтригує, ставить у своїх текстах запитання, на які дає парадоксальні відповіді. За які принципи треба триматись у цьому житті? І чи потрібні вони взагалі? У чому справжня цінність людини? До чого призводять пошуки глибинних смислів буття? Любко Дереш пропонує шукати свої власні відповіді на питання, що ставлять пісні про любов і вічність. В основному герої - реальні люди, яких письменник зустрів під час своїх мандрів.










  Дереш,, Л. Поклоніння ящірці.Як нищити ангелів : роман. - Х.:Фоліо, 2009. - 189 с.


  Що це? Що це за книжка? Це детектив? Так, тут є: жага вбивства, намагання вбивства, плани вбивства і, власне, саме вбивство. Але це НЕ детектив. Це молодіжна проза для неформалів? Так, тут є: секс, наркотики, музика, панк, андеграунд — все, що потрібно молодому неформалу. Але це НЕ молодіжна проза для неформалів. Це роман про конфлікт поколінь? Так, тут є: непорозуміння між дорослими і підлітками, небажання жити так, як живуть батьки. Але це НЕ роман про конфлікт поколінь. Що ж це таке? Ми могли б вам розказати, але краще дізнайтесь самі. Любко Дереш, «По¬клоніння ящірці» — це ТЕ, що потрібно читати...




 

  Дереш, Л. Спустошення : роман / Любко Дереш. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, [2017]. - 375 с.

  Реставрація імперії і проект надлюдини, воля й обумовленість, герої креативного класу і нова Орда, що жене своїх коней із розверзлих надр свідомості. Спустошення шириться світом...
  Спекотний серпневий день. Троє чоловіків опиняються на одній лінії подій. Кожен здійснює відчайдушну спробу змінити власний сценарій, сценарій людей навколо, сценарій історії. Відомий журналіст Федір Могила влаштовується помічником серйозного інвестора, який бажає в край швидко сформувати ринок психотехнологій. Вони вступають в альянс із колишнім працівником радянських закритих лабораторій, професором Гуровим, щоб здійснити інноваційний прорив. Однак кожен із учасників цього союзу, як виявляється, має приховані мотиви. Що це? Сценарії, запущені з аномальної Зони? Постінформаційний апокаліпсис? Чи жадоба сенсу, щоби вистояти у боротьбі зі Звіром, якого Гайдеґґер називав Ніщо?
  Новий роман Любка Дереша «Спустошення» — про межу, з-за якої не повертаються.
  «Спустошення» Дереша — це неофіційний гімн для мілленіалів та інтелектуальних кочівників. Це роман для тих, хто знає щось про маніпуляції свідомістю і медитацію, про хаос і несвідоме, про «чорних лебедів» і про Звіра, котрий крадеться у пітьмі.



  Дереш,, Л. Трохи пітьми, або На  краю світу : [роман] / Любко Дереш. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2010. - 286 с.
 

  Сюжет розповідає про фестиваль невдалих самогубців в Карпатах. Гострота твори у тому, що люди, які не зуміли з першого разу покінчити з собою або поки що не зважилися на це, напевно обірвуть свій життєвий шлях, якщо не знайдуть відповіді на запитання: у чому ж сенс їхнього життя? 19 Що стало причинами їх нинішнього положення, що – альтернатива? Виявляється, якщо людина молода, це не означає, що вона здатна тільки однієї своєю енергією та ентузіазмом вирішити всі проблеми світу, що навис над ним. Представники багатьох субкультур зібралися в одному місці заради того, щоб вирішити – чи закінчиться книга масовим суїцидом? Шестеро героїв роману погоджуються на сумнівний експеримент – зцілення за допомогою шаманського ритуалу. Як і будь-яке сумнівне підприємство, ризики лякаючи навіть для самовбивць. 






Література:
Книги:
1.   Андрухович Ю.І. та інші.  Трицилiндровий двигун : Вибранi твори. - Х.:Фолiо, 2007. - 219с.
2.   Дереш, Л.  Архе: Монолог, який ще тривае : Роман. - Х.:Фолiо, 2007. - 319с.
3.   Дереш, Л. Голова Якова : алхімічна комедія / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. - 237 с.
4.   Дереш,, Л. Культ : роман. - Х.:Фоліо, 2009. - 219 c.
5.   Дереш, Л. Намір : роман / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 336 с.
6.   Дереш, Л. Немного тьмы(на краю света) : роман / Любко Дереш. - Харьков : Фолио, 2009. - 313 с.
7.   Дереш, Л. Остання любов Асури Махараджа : роман / Любко Дереш. - Київ : Нора Друк, 2013. - 226 с.
8.   Дереш, Л. Пісні про любов і вічність : збірка / Любко Дереш. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 368 с.
9.   Дереш,, Л. Поклоніння ящірці.Як нищити ангелів : роман. - Х.:Фоліо, 2009. - 189 с.
10. Дереш, Л. Спустошення : роман / Любко Дереш. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, [2017]. - 375 с.
11. Дереш,, Л. Трохи пітьми, або На  краю світу : [роман] / Любко Дереш. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2010. - 286 с.
12. Декамерон. 10 українських прозаїків останніх десяти років : [збірка]. - Х.:Клуб Сімейного Дозвілля, 2010. - 320 с.


Періодичні видання:
1.  Береговенко К.М.  Феноменальна пам'ять: надприродні можливості людини:[ за романом Любка Дереша "Намір!" Урок-дослідження, 11 клас] // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2013. - № 16/18. - С.52
2.  Варварчук, В. Цей світ - як казка. Любко Дереш "Дивні дні Гані Грак" // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2012. - № 7. - С.25
3.  Грабська А. Підлітковий культ: [Любко Дереш про ідеї фікс, психіатрію, заздрість до Кортасара та спалені тексти] // Український тиждень. - 2010. - 19-25 квітня (№ 16). - С.54
4.  Донченко, Т. Егоїст Любко Дереш у Кременчуці культивував повагу, навіть...до Януковича // Кременчуцький телеграф. - 2017. - 14-21 Вересень (№ 37). - С.  23
5.  Кабкова О.  "Поклоніння ящірці" Л.Дереша та "Оригінал Лаури" В.Набокова: естетична дзеркальність // Слово і час. - 2011. - № 8. - С.60
6.  Лазарєв, М. Дослідження особливостей підліткової психології в романі Любка Дереша "Поклоніння ящірці" // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2013. - № 4. - С.28
7.  Любко Дереш: "Чим більше займаюся невластивою для себе справою, тим цікавіше мені живеться" // Березіль. - 2008. - № 1/2. - С.9
8.  Петров, В.  Этнофестиваль "Демед" и Любко Дереш в Кременчуге // Кремінь. - 2017. - 14-21 Вересень (№ 32). - С.  13
9.  Чумак, Т. Сучасний літературний процес в Україні // Дивослово. - 2019. - № 3. - С. 7


Електронний ресурс:
1. Любко ДЕРЕШ - «Видавництво Анетти Антоненко»[Електронний ресурс]
.- Режим дорступу:  https://anetta-publishers.com/authors/3 
2. Любко Дереш: Україна – це благословенний край[Електронний ресурс].- Режим доступу: https://uain.press › Інтерв'ю
3. (Макс Кідрук, Любко Дереш). - Харківська обласна бібліотека для юнацтва[Електронний ресурс].- Режим доступу: www.khoyub.com.ua/docs/Ukr_parnas.pdf
4. Дереш Любко | Інтерв'ю з України [Електронний ресурс].- Режим доступу: 
https://rozmova.wordpress.com/category/дереш-любко/











Коментарі: Залишити коментар
 
X