Слідкуйте за нами

26-03-2019
   Максим Кідрук – є одним із найпопулярніших українських письменників у жанрі гостросюжетної прози. А ще він – досвідчений мандрівник, докладає багато зусиль для популяризації науки; а ще він – поціновувач американського футболу і надзвичайно цікавий співрозмовник. 
  Макс Кідрук народився 1 квітня 1984 року у селищі Володимирець Рівненської області.
  У школі навчався у фізико-математичному класі з посиленим вивченням іноземної мови. У 2001 році закінчив школу із золотою медаллю. Того ж року вступив на механіко-енергетичний факультет в Рівненському університеті водного господарства (спеціальність — «Теплоенергетика»). На другому курсі самостійно освоїв програмування. На третьому курсі почав працювати програмістом. Займався розробкою CAD-систем.
  У 2005 році переїхав до Києва. Вступив в аспірантуру КПІ на теплоенергетичний факультет. У 2007 виграв грант на навчання за кордоном і, покинувши роботу, виїхав на проживання до Стокгольму (Швеція). На початку 2008 року вступив до аспірантури Королівського технологічного інституту (Стокгольм). 
Подорожувати почав ще у 2007 році, коли приїхав на навчання до Стокгольму. Майбутній письменник спочатку мандрував Європою (побував у Фінляндії, Норвегії, Італії, Франції, Балтійських країнах), але вже влітку класичність країн Старого світу набридла, і у 2008 він вирушив у тривалу подорож Мексикою. Це була його перша велика мандрівка за океан. Результатом поїздки стала книга «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії», яка у 2009 здобула ІІ премію на конкурсі «Коронація слова». За його словами, ця країна мала для нього важливе значення: « Далека латиноамериканська країна випалювала мозок, надила, немов кароока східна красуня спокушала своїми розкішними принадами. І тоді я остаточно зрозумів: у мене є Мрія, ім'я її — Мексика».
  Влітку, 2009 року, вирушає у ще одну подорож, цього разу до Південної Америки (Еквадор, Перу, Чилі)  та острова Пасхи, де став першим офіційно зареєстрованим українцем. На основі цієї поїздки була написана книга «Подорож на Пуп Землі», яка вийшла друком у 2010 році. У ній Кідрук розказує про причини, що спонукали його покинути навчання в аспірантурі і повернутися зі Швеції до України: "Швеція дала мені багато чого. Швеція змінила мене. Можливо, допомогла стати таким, яким я мріяв стати все своє життя. Попри це я залишав Стокгольм. Я свідомо відкидав усі перспективи — оті казкові шведські перспективи на легке, розмірене та забезпечене життя — і повертався в Україну.І була тому одна єдина причина: нудьга не має перспектив".
  Зимою 2010-2011  рр. Кіндрук мандрує країнами Близького Сходу (Ліван, Сирія, Йорданія та Єгипет). Цілий місяць проводить у пустелі Сахара, відвідавши всі п'ять оаз: Дахла, Аль-Харга, Фарафра, Бахарія та Сива. 
  У квітні 2011 вирушив до Нової Зеландії в рамках акції «На Зеландію!», організованою разом із Сергієм Притулою. 
  У грудні 2011 — лютому 2012 мандрував Намібією та Анголою.
  У квітні 2014 році вийшли автобіографічна книга «На Зеландію!», у якій Максим Кідрук змалював свої враження від подорожей Сахарою і єгипетської революції в Каїрі, історії у аеропорті Дамаска та помсту в рамках акції «На Зеландію!».
  Загалом побував більше ніж у 30 країнах.
  Деякі книги письменника перекладені польською, російською та німецькою мовами. Кідрук також є автором кількох технічних видань та публіцистичної книги «Небратні», в якій аналізує відносини Росії й України впродовж 400 років. 
 Макс Кідрук – письменник, відомий своєю любов’ю до подорожей та описами мандрівок у книгах. Він став відкривачем кількох нових для української літератури жанрів: тревелог та технотрилер.
  У дописі про мандрівну прозу, вміщеному в одному з періодичних видань, письменник зазначає: популярність жанру тревелог пояснюється тим, що автори нарешті звільнилися від лещат радянської ідеології, а читачі нарешті зацікавилися розповідями про далекі краї. Тепер така література не розширює горизонтів нездійсненних мрій, а допомагає пережити пригоди, на які ніколи так і не вистачить часу.
  І ще один симптом: персонаж українського письменника, ступивши на чужу землю, репрезентує себе насамперед як представника певної нації, а вже потім, та й то коли запитають, як науковця, журналіста, митця.
  Макс Кідрук розповідає, що не полюбляє сумних, трагічних творів, книжок, які пригнічують: «Життя й без того несолодке, а тому мені геть не імпонують романи, які намагаються показати його ще гіршим. Я зростав на книгах Даррелла, Сетона-Томпсона, Твена, Лондона, котрі примушували посміхатись, надихали мене і додавали снаги долати усілякі життєві негаразди».
  Макс Кідрук один із перших українських письменників, який запропонував своєму читачеві незвичний для української літературної традиції «перформанс», – «тур на підтримку книжки». До прикладу, тур-презентація «Жорстокого неба» охопила двадцять три міста України, а вже «Не озирайся і мовчи» – сто українських міст. 


Список творів автора:


1.  Кідрук, М. Бот : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 476 с.
2.  Кідрук, М.І. Бот.Гуаякільський парадокс : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 512 с.
3.  Кідрук, М.І. Де немає Бога : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 478 с.
4.  Кідрук, М. Жорстоке небо : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 608 с.
5.  Кідрук, М.І. Зазирни у мої сни : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 521 с.
6.  Кідрук М. Клас-Сіті. Моє перше кульове поранення: [Оповідання] // Дніпро. - 2011. - № 5/6. - С. 54
7.  Кідрук, М.І. Любов і піраньї : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 283 с.
8.  Кідрук, М.І. Мексиканські хроніки : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 256 с.
9.  Кідрук М. Мексиканські хроніки: фрагмент з роману // Дніпро. - 2009. - № 5-7. 
10. Кідрук, М.І. На Зеландію! : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 256 с.
11. Кідрук,, М.І. Навіжені в Мексиці. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 286 с.
12. Кідрук, М.І. Навіжені в Перу : [оповідання] / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 304 с.
13. Кідрук, М.І. Не озирайся і мовчи : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 506 с.
14. Кідрук М. Перемога - це лише початок: оповідання // Дніпро. - 2011. - № 11. - С.22
15. Кідрук, М.І. Подорож на Пуп Землі : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 364 с.
16. Кідрук, І. Порожня труна : [Іронічний детектив] // Дніпро. - 2016. - № 3. - С. 182
17. Кідрук М. Сучасна мандрівна проза в Україні // Дніпро. - 2010. - № 10/11. - С. 104
18. Кідрук, М.І. Твердиня : роман / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 554 с.
19. Кідрук , І. Четверо. Ніч. Мішок грошей: іронічний детектив // Дніпро. - 2011. - № 12. - С. 30
20. Кідрук М. Чорне золото Мексики: [Оповідання] // Дніпро. - 2010. - № 4. - С.17
21. Я like Україну!Я люблю Україну! : збірка оповідань / [уклад. Брати Капранови]. - Київ : Нора-Друк, 2016. - 399 с.




Про автора та його твори:


1.  Каблучка, Є. Макс Кідрук - про нову книгу та "ніштяки" // Телеграф. - 2018. - 15-22 листопада (№ 46). - С.  9
2.  Кідрук, М. Про книжкових героїв, фізику та американський футбол : [інтерв'ю] // Однокласник. - 2018. - № 9. - С.11
3.  Максим Кідрук: " У місті почуваюся, як в інвалідному візку, а у мандрівках я живу" // Друг читача. - 2010. - № 6. - С.4
4.  О гепардах, визуализации снов и катастрофе [Макс Кидрук гость абонемента ЦГБ] // Кременчуцький телеграф. - 2017. - 9-16 листопада (№ 45). - С.   14
5.  Самчинська Т. Мексиканські пригоди українського мрійника: рец. на кн. М. Кідрука "Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії" // Друг читача. - 2009. - № 21. - С.2
6.  Щур О. Довгі дороги літератури: [Українські письменники починають хворіти на мандроманію; жанр мандрівної прози] // Український тиждень. - 2011. - 19-25 вересня (№ 34). - С.56
7.  Юрчук, О. Не/паралельні світи в романі Макса Кідрука "Не озирайся і мовчи" // Дивослово. - 2019. - № 1. - С.  58




Електронний ресурс:


1.  Максим Кідрук: "Намагаюся триматися рівня Стівена Кінга" - Жизнь ...[Електронний ресурс].- Режим доступу:https://glavred.info/.../4356-maksim-kidruk-namagayusya-tri... 
2.  Кідрук Максим Іванович — Вікіпедія [Електронний ресурс].- Режим доступу:
https://uk.wikipedia.org/wiki/Кідрук_Максим_Іванович 
3.  Кідрук Максим | Інтерв'ю з України [Електронний ресурс].- Режим доступу: 
 https://rozmova.wordpress.com/category/кідрук-максим/















































Коментарі: Залишити коментар
 
X