Слідкуйте за нами

22-10-2018
    28 жовтня - визначна дата в календарі українців. Саме цього дня територію країни звільнили від ворогів, які топтали і нищили українську землю впродовж чотирьох кривавих років Другої світової.
   Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли вигнанню з України нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Ця пам’ять відбилася у мистецтві і літературі.    
     
   Довженко О. Україна в огні: кіноповість. – К. : Україна, 2004. – 144 с.
  Автор правдиво і чесно змальовує війну, відступ радянських військ у перші місяці війни, життя українського народу в тяжкі окупаційні роки, визволення від фашистського ярма. У центрі уваги письменника — Україна, кривава, розбита, зруйнована, обездолена.
  Розпочинається кіноповість своєрідним ліричним зачином: у батьківське гніздо, щоб вшанувати матір у день її народження, злітаються всі діти дружної родини Лавріна Запорожця. Це сини Роман, молодший лейтенант прикордонних військ, Іван-артилерист, Савка-чорноморець, агроном Григорій, "майстер урожаю” Трохим, дочка Олеся — "всьому роду втіхи". Простий український рід уособлює увесь український народ, який неможливо знищити і подолати. Ідея безсмертя народу втілюється в тому, що письменник кожному з цієї родини визначив свій хресний шлях через страхіття війни. І кожний прийняв свою долю гідно і мужньо. Недаремно О. Довженко іменує героїв прізвищем Запорожці, підкреслюючи те, що дух і звитягу пращурів, їхню доблесть і вірність рідній землі не подолати ніяким ворогам. Ці поняття — вічні, глибоко закорінені у сам дух нації, — є запорукою її безсмертя.








   Кузнецов А. Бабий Яр: Роман-документ. – К.: «Саммит-Книга», 2008. – 368 с. 
  Книга присвячується пам’яті всіх загиблих від рук нацистських окупантів в Бабиному Яру. Про цю книгу краще за все сказати словами самого автора: «Я пишу так, словно даю под присягой юридическое показание на самом высоком честном суде – и отвечаю за каждое своё слово. В этой книге рассказана только правда – ТАК, КАК ЭТО БЫЛО».















   Бражник С. Красноділ : [повість]// Всесвіт . - 2014. - № 9/10. - С. 33; 2016. - № 9/10. - С. 71; 2017. - № 9/10. - С. 63
   Зараз важко повірити, щоб українські націоналістичні сили діяли на Донеччині та користувалися там неабиякою підтримкою. Саме про цю боротьбу йде розповідь в повісті «Красноділ». В основу повісті  покладено особисті враження автора від перебування на Донбасі у роки німецької окупації під час Другої світової війни. 



















































   Дімаров А. А. Українська вендета : повісті. – К. : Дніпро, 2016. - 302 с.
  У творах, що увійшли до книжки, сучасний український письменник розповідає про події Другої світової війни на теренах України.
  Гітлерівські війська щойно вторглися на територію України. Поліцаї з числа українців убивають юнака.  Страшне горе пережила мати. І тоді разом із любов’ю до сина в її серці з’явилася ненависть до поліцаїв. Вирішила Уляна помститися вбивцям. Мужня жінка зуміла все-таки неймовірним зусиллям поодинці притягти їх на кладовище, де біля могили свого сина вчинила над кожним справедливу розправу. Коли Уляна помстилася всім убивцям, життя втратило для неї сенс. Німці влаштували на неї облаву. Уляна вже не шукала порятунку. Вона стріляла до останнього патрона, поки не загинула.
  За повістями «Українська вендета» і «Симон-різник» поставлені художні кінофільми «Українська вендета» та «Ізгой». Останній фільм відзначений премією гран-прі на міжнародному кінофестивалі в Каннах.









   Кокотюха А. А.   Іван Кожедуб. - Харків : ПЕТ, 2015. - 128 с.

  Іван Кожедуб – військовий льотчик, визнаний кращим асом авіації в Другій світовій війні. На його рахунку 330 бойових вильотів, 120 повітряних боїв, 62 збитих літака противника. Він був тричі нагороджений зіркою Героя радянського Союзу. Ім’я цього видатного пілот-винищувача увійшло в історію світової авіації. Про нього ця книга.












   Дмитренко О. М. Долина смерті : роман-пошук. - СПб. : АНО "ИПЭВ", 2008. - 559 с.

  Місце цієї багатожертовної переправи на Дніпрі під крутими Чикалівськими кручами південніше Кременчука. У лютих осінніх побоїщах сорок третього на цих берегах, оплачених ціною тисяч і тисяч могил необмундированих і майже неозброїних солдатів, запікся підступний «маневр відволікання», так звана «удавана переправа». І дніпрова «Долина смерті» (назва, якою народ означує місця найжахливіших трагедій) стала виявом жорстокого сталінського геноциду у війні, долиною, що своєю трагічністю прирівнялася до найсумніших національних гіркот — Берестечка, Батурина, Крутів, Базарів та Шумейкових урочищ...



Коментарі: Залишити коментар
 
X