Слідкуйте за нами

04-04-2017
    Лютнева революція 1917 року в Росії привела до повалення царського самодержавства і відкрила шлях до свободи поневоленим народам. На Полтавщині, як і по всій Україні, посилився національно-визвольний рух, населення отримало змогу брати участь у політичному житті, з´явилися осередки українських партій і громадських організацій.
      Повстансько-партизанська боротьба на Полтавщині була частиною збройного опору українського народу в часи національно-визвольних змагань 1917 -1920 рр. Під різними гаслами і проти різних окупантів (австро-німецьких, московсько-більшовицьких, білогвардійських) велася ця боротьба, але всіх її учасників єднала любов до рідного краю, до свого народу.
     За радянських часів тема українського повстанського руху була закритою. Радянська історіографія однозначно трактувала повстанську боротьбу в Україні як вияв « українського буржуазного націоналізму», «куркульський бандитизм». Це і не дивно, адже будь-який окупант прагнення поневолених народів до свободи завжди незивав «бандитизмом». Лише за умов незалежності України широкому загалу повертаються вирвані сторінки нашої історії, історії трагічної і водночас героїчної. 
      Пропонуємо ознайомитися з такими виданнями.



   Ревегук, В. Я. Національне відродження полтавського краю: тернистий шлях до свободи: монографія / В. Я. Ревегук. – Полтава : ТОВ «АСМІ», 2016. – 183 с., іл.


     У монографії йдеться про появу на Полтавщині перших українських політичних партій (РУП, УСДРП, УПСР) і культурно-просвітницьких товариств в дореволюційний час та перші роки радянської влади (молодіжні, учительські, мистецькі та ін.). Громадські товариства сприяли національному пробудженню  краю та участі полтавців в Українській революції 1917 – 1921 рр. По мірі зміцнення більшовицької диктатури всі вони були знищені впродовж 1920 – 1921 рр. та їх чільні діячі репресовані.








    Ревегук В.Я. Полтавщина в огні української революції (1917-1921рр.): монографія / Віктор Ревегук. – Полтава: Шевченко Р.В., 2014. – 408с.

     
     У монографії «Полтавщина в огні української революції (1917-1921 рр.)» вперше узагальнено наукове дослідження подій, що відбувалися на теренах Полтавської губернії в добу української революції. Мова йде про національне відродження краю та про участь полтавців в боротьбі за свободу і незалежність своєї Батьківщини, їх участь у державному будівництві в період існування національних урядів та життя в умовах більшовицької диктатури.
    Автор значно розширив коло використаних джерел, ввівши в науковий обіг нові документи, що зберігаються в Державному архіві Полтавської області та архіві Управління СБУ в Полтавській області.







    Ревегук, В. Я. Отамани полтавського краю – борці за волю України : Нариси з історії / В. Я. Ревегук. – Полтава : Дивосвіт, 2011. – 260 с.


     В пропонованій читачам монографії висвітлюється життєвий шлях і діяльність  10 найбільш відомих протибільшовицьких повстанських  загонів та підпільних організацій українського державницького спрямування, що діяли на Полтавщині впродовж  20-х років ХХ століття. Всі вони поклали життя за волю України.
 











   Ревегук, В. Я. Полтавщина в перший рік Української революції. Доба Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.). : [монографія] / В. Я. Ревегук. – Полтава : АСМІ, 2007. – 187 с.


   В монографії висвітлюються питання соціально-економічного розвитку Полтавщини напередодні 1917 року, драматичні події першого року Української революції: виникнення і розвиток політичних партій і громадських організацій, підтримка полтавцями державотворчої діяльності Української Центральної Ради, початок національно-культурного відродження краю. 
   Провідною ідеєю монографії є участь полтавців у боротьбі українського народу за свободу і незалежність своєї Батьківщини, за право бути господарем на своїй землі. Проте мирний розвиток української революції був перерваний агресією більшовицької Росії і встановленням на Полтавщині радянської влади, яка для більшості населення краю була чужою і незрозумілою, Відновлення влади Центральної Ради відбувалося вже в умовах австро-німецької окупації і тривало до кінця  квітня 1918 року.




    Ревегук, В. Я. За волю України. Нариси повстансько-партизанської боротьби на Полтавщині в 1917 - 1923 рр. : [монографія] / В. Я. Ревегук. – Полтава, 2007. – 299 с.


    У пропонованому виданні автор досліджує  початок збройної боротьби селянства на захист своїх національних і майнових прав від часу появи загонів «вільного козацтва» влітку 1917 року.
В своєму дослідженні автор відтворює історію України, незаслужено перекрученої і спаплюженої за роки комуністичної диктатури. В монографії поіменно названі десятки отаманів повстанських загонів і рядових повстанців, які своєю героїчною боротьбою з переважаючими силами ворога торували шлях українському народові до незалежності.
    В своїй роботі автор використав документи з фондів Державного архіву Полтавської області, більшість із них згадуються вперше, матеріалів періодичної преси того часу та мемуарної літератури.





Коментарі: Залишити коментар
 
X