Слідкуйте за нами

30-03-2017

 

«Соціальний офіс» у бібліотеці працює з 2012 року. Ця послуга користується неабиякою популярністю у мешканців мікрорайону та користувачів бібліотеки.

  

У 2011 році, коли бібліотека писала грант по програмі «Бібліоміст» , однією із вимог проекту було залучення партнерів. Ми звернулися до Крюківської рай адміністрації, вони із задоволенням виступили нашими партнерами, і коли грант було виграно, настав час втілювати в життя  презентовані ідеї.

9 квітня 2012 року на базі нашої бібліотеки був відкритий перший у місті соціальний інтернет- офіс.

Користуватися послугами соціального офісу  може кожен житель мікрорайону.

 

Спочатку соціальний офіс працював щосереди. З 10 до 12 год.  користувачі могли прийти до бібліотеки і в режимі скайп – зв*язку отримати консультацію спеціалістів Управління праці та соціального захисту населення, Пенсійного фонду, управління юстиції.

 


У 2014 – 2016 рр. з*явилася нова категорія користувачів «Соціального офісу» - переселенці з територій проведення АТО.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Крюківської райадміністрації  в режимі скайп – консультацій інформували з питань діючого законодавства та заходів соціального захисту цієї групи населення, консультували з питань правильного оформлення заяв та інших документів для призначення матеріальної допомоги. Консультацію з цих питань отримало 8 переселенців зі Сходу.

 

Спеціалісти управління Пенсійного фонду надавали консультації щодо найшвидшого переведення пенсійних виплат.

З часу коли в дію були введені електронні перепустки для в*їзду – виїзду в зону проведення АТО, 4 переселенці  реєструвалися на сайті СБУ і отримали електронні перепустки.

 

Чимало звернень і до працівників відділу субсидій. Зміни в призначенні субсидій відбуваються доволі часто, люди, особливо поважного віку, самі не можуть зорієнтуватися, і щосереди з 9 до 12 год. звертаються до фахівців, які і проконсультують і допоможуть правильно оформити пакет документів.  Бібліотекарі допомагають відправляти документи електронною поштою. Таким чином, 15 осіб отримали субсидії.

 

 

Значна кількість звернень громадян стосується надання соціальних допомог, розмірів та термінів виплат допомог, оздоровлення пільгових категорій громадян, призначення та виплати компенсацій пільговим категоріям тощо.

 

 

Фукції "Соціального офісу» вже давно вийшли за межі тільки надання консультацій. Ми вже можемо говорити про надання е – послуг. Так, для учнів 10 – 11 класів ЗОШ № 22 ми провели тренінг «Електронні послуги он- лайн», на якому ознайомили учнів з урядовими сайтами: сайтом ВРУ, Міністерства освіти, Мінсоцполітики, навчили учнів користуватися цими сайтами.

Кожен користувач бібліотеки може подати електронну заяву чи скаргу до органу влади, замовити і одразу ж роздрукувати електронний квиток в будь-яке місце земної кулі, самостійно розрахувати пенсії і виплати на випадок безробіття, здійснити комунальний платіж, поповнити рахунок мобільного телефону.

 


У людей, які тільки збираються виходити на пенсію, виникає чимало запитань, і тут у нагоді стає сайт Пенсійного фонду України, де в розділі «Нормативно – правова база» зібрані всі постанови, укази, Закони зі змінами, що стосуються пенсійного забезпечення. Користується популярністю і «Калькулятор розрахунку пенсій», де кожен самостійно може розрахувати розмір пенсії, яку має отримувати.

 

Із сайту Мінсоцполітики  ми постійно роздруковуємо, допомагаємо заповнити бланк  заяви для призначення субсидії та декларацію про доходи. На цьому сайті також є калькулятор розрахунку суми субсидії, кожен, знаючи розмір своїх доходів може розрахувати приблизну суму субсидії.

 

Цього року для учнів ЗОШ та ПТУ було проведено 2 тренінги з реєстрації на ЗНО. Перший тренінг – це реєстрація на пробне ЗНО, 2 тренінг – реєстрація на основну сесію ЗНО. Ця послуга актуальна для учнів ПТУ № 6, які мешкають у гуртожитку, не в кожного є свій ноутбук, а діти хочуть пройти ЗНО, щоб мати змогу поступити до ВНЗ.

Минулого літа для цієї ж категорії користувачів актуальною  була послуга подачі електронних заявок на вступ до ВНЗ через єдину державну електронну базу з питань освіти. 

 

Попитом користується і сайт Укрзалізниці, де є розклад руху поїздів по всім залізничним вокзалам України. Популярною послугою є купівля  проїздних квитків на  через банківську систему «Приват – 24».  Цією послугою користується багато користувачів бібліотеки тому, що у бібліотеці є принтер, і електронний квиток зразу ж можна роздрукувати. Все частіше звертаються наші користувачі і до послуг Інтернет – банкінгу, чимало пенсіонерів отримують пенсії через банки, і зараз, коли комісія за сплату комунальних послуг сягає 10 – 15 грн, багато людей зрозуміли, що вигідніше оплатити послуги за допомогою систем «Приват – 24» та «Ощад -24», також поповнюють рахунки на мобільні телефони через Інтернет.

 

У рамках Соціального офісу з 2013 року у нас діє лекторій «До здорового майбутнього разом».  Ми співпрацюємо з Центром надання первинної медичної допомоги №  2. Шляхом співбесіди з користувачами бібліотеки визначаємо консультацію якого спеціаліста хотіли б отримати, і потім домовляємося з адміністрацією про зустріч з фахівцем. Нещодавно слухачам лекторію почали пропонувати  користуватися  онлайн-порталом на Doc.ua.

Тут кожен має змогу, не виходячи з дому, знайти потрібного  кваліфікованого спеціаліста. Можна скористатись функцією онлайн-діагностики – самостійно обрати ті симптоми, які вас турбують. Відповідно до них система підкаже вам, до яких лікарів краще звернутись. Потім вам необхідно буде обрати одного з них, звернувши обов’язкову увагу на кваліфікацію, досвід роботи, рейтинг та відгуки інших користувачів про нього. Крім того, є можливість обрати лікаря, який приймає недалеко від вашого дому. Якщо зробили свій вибір – одразу записуєтесь на прийом. На цьому порталі є перелік усіх приватних медичних центрів України, у тому числі і нашого міста.

 

У 2015 році у нашому місті створено Центр надання адміністративних послуг. Основними завданнями ЦНАПУ є:

1. Організація надання адміністративних послуг у найкоротший строк та за мінімальної кількості відвідувань громадянами різних організацій;

2. Спрощення процедури отримання адміністративних послуг та поліпшення якості їх надання

3. Надання  вичерпної інформації та консультацій щодо вимог та порядку надання адміністративних послуг.

Тепер у громадян відпала необхідність відвідувати безліч кабінетів, всі послуги можна отримати в одному місці, створено відділення ЦНАП у Крюківському районі, планується відкриття відділення на Молодіжному.

На 2 квартал у нас заплановано провести тренінг, на якому  ми розповімо про послуги, які можна отримати, відвідавши ЦНАП. Але приорітет буде надано, послугам, які можна отримати он- лайн. Навчимо, як користуватися електронною чергою, розповімо, про послуги, надання яких найбільш затребуване. Це і паспортні послуги, і земельні питання ( надання витягів з земельного кадастру), і надання дозволів на перепланування квартир та різноманітних добудов та інше.

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X