Слідкуйте за нами

05-05-2022
     9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
     А через три з половиною десятиліття потому на Міланському саміті 1985 року лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно 9 травня відзначати «День Європи».
     До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. Але у 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучили держави-кандидати до вступу в ЄС. Тож у цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу.
     Починаючи із 2003 року кожної третьої суботи травня Україна почала відзначати День Європи на державному рівні, оскільки ще з давнини Україна є повноправною та невід’ємною частиною цивілізованої європейської спільноти, дружної родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами.
     Цьогоріч Україна починає віжзначати це свято разом з усією Європейською спільнотою, оскільки 18 квітня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7297 "Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Ним пропонується:
   • встановити державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який щороку відзначати 8 травня. Відповідні зміни будуть внесені до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»,
   • перенести вихідний день з 9 на 8 травня і уточнити назву святкового дня в КЗпП;
   • рекомендувати Президенту України внести зміни до Указів, зокрема, з метою відзначення в Україні Дня Європи 9 травня разом з державами Європейського Союзу.
     9 травня – День Європи - чудова нагода вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

Коментарі: Залишити коментар
 
X