Слідкуйте за нами

16-02-2022
   16 лютого День відновлення незалежності святкує Литва – географічний центр Європи, де проживає трохи понад 3 мільйони осіб та країна, яку  характеризують фантастичні повороти історії та безліч незвичайних місць та традицій, які витримали усі випробування суворих часів. 
      Ось декілька цікавих фактів про цю європейську країну, яких ви можливо не знали:
     1. Литовська мова – одна з найдавніших мов світу, а також одна з найстаріших живих індоєвропейських мов Європи.
     2. День незалежності тут відзначають двічі на рік: 16 лютого та 11 березня. Литовська Республіка проголосила свою незалежність 16 лютого 1918 року, коли була ухвалена Декларація про незалежність держави. Однак коли 23 серпня 1939 року, згідно з пактом Молотова-Ріббентропа, її територія відійшла Німеччині. 28 серпня того ж року угоду відкоригували, і Німеччина віддала Литву Радянському Союзу.
     3. На території Литви лише 106 міст, і серед них немає жодного міста-мільйонника. А найбільшим містом уЛитві є її столиця — Вільнюс. Це одне з найкрасивіших міст в Прибалтиці. Його привабливість полягає в тому, що воно розташоване в дуже мальовничому місці — в місці злиття двох річок. А також близько 40% всієї площі міста займають зелені насадження, що робить його одним з найбільш «зелених» міст на континенті.

     4. Литва має свій власний аромат, зареєстрований під назвою «Запах Литви». Запах випускається у формі ароматизатора повітря для приміщень. Якщо вірити рекламі, в нього увійшли такі знайомі та милі литовцям аромати, як запах деревного диму, лісового моху, малини, букета польових квітів.

      5. Середній зріст чоловіків у Литві складає 183 см, що на 6 см вище середньоєвропейського показника. Можливо, з цим фактом пов’язана висока популярність баскетболу в країні. Втім, найвищими європейцями все одно залишаються Нідерландці.

      6. У центрі Вільнюса знаходиться незалежна міні-республіка "Ужупіс» зі своєю власною Конституцією. Це територія вільних поетів, художників та інших творчих людей.

      7. Гора Хрестів – місце паломництва в Литві. Це місце являє собою пагорб, на якому встановлено безліч хрестів, загальне їх число приблизно понад сто тисяч. Розташована гора за 12 км від міста Шяуляй.

     Хочете дізнатися більше про цю країну? Ласкаво просимо до Пункту Європейської інформації (вул. Європейська, 66/13) погортати сучасні видання про Литву!

     Гарного дня та до зустрічі в бібліотеці.

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X