Слідкуйте за нами

03-08-2022
     Уявити українську жінку без прикрас неможливо. Це й не дивно, адже намисто, гердани та головні убори є невід’ємною частиною народного костюма. А сьогодні прикраси стали  повсякденною річчю, що увійшла у звичку. В давнину, як і сьогодні, жінки одягали найрізноманітніші прикраси. Проте тоді вони були не лише гарною прикрасою, а й мали особливе значення та навіть оберігали свого власника.
     А які прикраси  носили в давні часи? Чи актуальні прабабусині аксесуари сьогодні? Чим прикрашають себе сучасні українці?
     Історія традиційних українських прикрас [Текст]/ Глина Стельмащук, Ганна Врочинська. – Київ: Балтія-Друк, 2020. – 184 с.
     Відомі етнографи, Галина Стельмащук і Ганна Врочинська, розповідають про те, як з розвитком технологій розвивались і змінювались принципи виготовлення традиційних прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний культурний код нації. Цікаво, що прикрасами користувались не тільки жінки, а й чоловіки, для яких здавна існували власні традиції, щоб  за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї позначити  їхнє місце та становище     в суспільстві.
     Деякі прикраси стали не просто частиною історії, а посіли провідне місце серед традиційного колориту української культури.
Коментарі: Залишити коментар
 
X