Слідкуйте за нами

20-07-2022
     Самійло Кішка увійшов в історію українського козацтва, як один з найталановитіших полководців, уособлення козацького лицарства й мужності. Він перший флотоводець, який відкрив козацькому флоту шлях в Чорне море. Саме він вдосконалив і пристосував козацьку чайку до морських походів, створив тактику бою козацької ескадри з турецьким флотом та тактику штурму морських фортець.   
     Про становлення Самійла Кішки як гетьмана і його особисте життя розповідається в історичному пригодницькому романі:
Воронський Д.О. 
   Самійло Кошич – козак-легенда [Текст]: роман / Дмитро Воронський. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – С. 286 с.

     Події в романі починаються після загибелі Дмитра Вишневецького, легендарного Байди. Самійло Кошич продовжує справу князя – гуртує навколо себе козаків, стає кошовим отаманом. Попереду в нього  безліч перемог, перші морські походи проти Кримського ханства та Османської імперії. 
Він відбудує Січ... І закохається до нестями, загубившись у власних почуттях… Незабаром світ дізнається про нього як про славнозвісного Самійла Кішку.
     Автор барвисто описує битви козаків. Особливо вражають описи морських походів Самійла Кішки та повстання на галері. Особливе місце в романі займають долі та образи невільників. Навіть сам Самійло зазнав долі галерного раба. Через 25 років полону йому вдається організувати повстання на галері, звільнитися та повернутися додому. Власне цим і закінчується роман.
     Родзинкою твору є стародавні козацькі пісні та думи, які автор вставляє в текст. Завдяки чому при читанні буквально поринаєш у давню історію.

Коментарі: Залишити коментар
 
X