Слідкуйте за нами

18-10-2021
    Покрова Пресвятої Богородиці — одне з найбільш улюблених і шанованих українцями свят. Воно збігається з   важливою порою — завершенням польових робіт і переходом до зими: "Покрово-Покрівенько, постели   скатертину біленьку!”.
    Свято обросло численними традиціями. Якщо хтось будував хату, поспішав забити останній цвях, аби   опинитися під прихистком Святої Діви. Починалась пора вечорниць та весіль. Вірили: хто брав шлюб на   Покрову, того Пресвята брала під свій захист! 
     За народними уявленнями, саме Покрова піклувалася про здоров'я та добробут родини. А українці завжди   шанували Покрову, влаштовували свята, ярмарки. На них продавалися ікони, рушники, святкові сувеніри. А ще -   обрядове печиво. Називалося воно - "покровка”. З «покровками» поводилися, як на Великдень із крашанками:   обмінювалися одне з одним.
     Дізнавшись про такий смачний звичай, бібліотекарі відділу абонемента філії № 2 вирішили познайомити з   ним користувачів бібліотеки. Напекли печиво та влаштували яскраву книжкову виставку. Тож усі відвідувачі   бібліотеки мали нагоду в переддень Покрови ознайомитися з книгами, які розповідають про традиції   святкування, дізнатися рецепт печива та навіть отримати його в подарунок.
     Традиційно дарували такі витвори кулінарного мистецтва дітям. Коників – хлопчикам,  ляльки – дівчаткам.   Робили дірочки в них та одягали на пальчик діткам, або на шию вішали на стрічечці. На колиску вішали як   іграшку. Навіть дорослі хлопці дарували своїм дівчатам у формі серця, як знак зізнання у коханні.  А ще як   оберіг пекли кругле печиво-”покровку”.  Хто вірив, навіть лікувався цим печивом. На нього обов’язково   наносили чотири хрестики відповідно до чотирьох сторін світу. А круглим робили, оскільки такими є земля та   сонце.
    Запрошуємо до бібліотеки, щоб разом відкрити  нові сторінки дивовижного світу традицій українського народу!   


Коментарі: Залишити коментар
 
X