Слідкуйте за нами

05-10-2021
   1 жовтня працівники кременчуцьких бібліотек навідалися з дружнім візитом до колег в Козельщину. День видався світлим, яскравим на враження та позитивним!

 

    Нас гостинно зустрічали в культурно-освітньому Smart Просторі в оновленій Козельщнській бібліотеці імені Олеся Гончара. Заклад відкрили у вересні 2020 року. З тих пір він став улюбленим місцем для мешканців Козельщини та справжнім взірцем для громад, які мріють про оновлення своїх бібліотек та створення сучасних культурно-мистецьких просторів.
    Благодійний фонд Миколи Сушка Smart Foundation взяв в оренду приміщення бібліотеки на 20 років та здійснив сучасний ремонт з інноваційним підходом до дизайну та функціонального призначення будівлі. Тепер тут не тільки (і не стільки) бібліотека, а й різноманітні програми та проєкти, які об’єдналися в одному Smart Просторі, і працюють на трансформацію Козельщини у місце для гідного життя.
    Почалося все з буккросингу — коло бібліотеки встановили поличку з книгами. Місцевим ця ідея сподобалася, вона також стала об’єднувати їх у групи за інтересами. Зараз література мандрує селищем і поза поличкою. А люди проводять тут толоки, щоб утримувати її в належному стані.
    Виглядає бібліотека тепер суперсучасно, хоча будівельні роботи не завадили зберегти кілька історичних пам’яток: старовинну ліпнину, тавровану цеглу ще царських часів, дранку. Але найголовніше — бібліотека наповнилася новими сенсами. Простір став багатофункціональним.
    У бібліотеці є зали для індивідуальної роботи та роботи в групах, зони для творчості та відпочинку. Тут працюють багато гуртків, є дитяча кімната. Крім того, бібліотека комп’ютеризована. На її базі навіть проводять кіберспортивні змагання.
    Біля кожного стелажу з книгами розміщено приладдя для прослуховування аудіокниг. Стелажі – просто мрія для кожного бібліотекаря, з розсувною системою, що дозволяє значно зекономити простір. На самих стелажах – мотивуючі надписи. Є зони для роботи, читання, відпочинку, спілкування.
Тут вже впровадили електронну систему Koha. Для бібліотекарів це абсолютно новий досвід, адже для них  Koha стала першою АІБС, яку вони використовують в своїй роботі. Це дозволить мешканцям Козельщини відслідковувати і бронювати потрібні книжки та ще багато чого! 
    Оновлений культурно-освітній простір став місцем можливості для співпраці й саморозвитку. Тут можна реалізовувати проєкти, готуватися до навчання, влаштовувати освітні надихаючі лекції поза шкільною чи студентською програмами, дискутувати на різні теми чи просто сидіти в затишку за філіжанкою кави. До речі, чай та кава у закладі для відвідувачів – безкоштовна! 
    Наступним місцем, куди завітали бібліотекарі, став Козельщанський монастир. Краса, овіяна часом та справжнє диво!
    Дякуємо за теплий прийом нашим колегам! Нехай щастить у розбудові Козельщанської громади – прогресивної,  дружньої, гостинної!

 


Коментарі: Залишити коментар
 
X