Слідкуйте за нами

26-02-2021
    «Народжена Україною» - саме таку назву мало літературно-музичне свято з театральними голосними читаннями, присвячене 150-річчю з дня народження Лесі Українки, жінки великого таланту та сили духу,  що відбулося 24 лютого 2021 р. в читальній залі ЦМБ.
     Чи багато ми знаємо про життя цієї талановитої, красивої і духовно і фізично жінки?
 Чи замислювалися ми хоч на хвилину про її шлях до мистецтва, про її буденний подвиг – творити попри хворобу і біль  - красу слова, красу душі?  Як писалися її шедеври, що живуть вже понад століття? 
     Всі відповіді на питання якою ж була НАРОДЖЕНА УКРАЇНОЮ  світлоока Леся? – гості отримали, поринувши у світ творчості, чарівної музики, живого українського слова, злетів, падінь, життєвих подій прекрасної жінки, що стала видатною постаттю, епохою в багатогранній культурі України і світу.
     Захід відкрився несподіваним креативним дефіле у стилі Лесі Українки. Учасниці несли в руках авторських ляльок з колекції, створеної майстринею Іриною Залюбовською. 
    До заходу долучилося багато спільнот Кременчука з квітами та поетичними вітаннями. Творчий початок ознаменувався авторськими присвятами «Лесі» від голови Спілки літераторів «Славутич» Ірини Чередник, та літераторів Ігоря Герасименка та Оксани Самохліб. 
    Пісні на слова Лесі Українки виконали учні дитячої музичної школи №1. Аналіз творчого доробку Лесі Українки  дітям провела літераторка Ніна  Данько. Людмила Снітко презентувала вірш «До мого фортепіано».
    Ведуча Вікторія Сопільняк у тандемі з Іриною Залюбовською  представили сцену з драми-фейєрії «Лісова пісня».   
    Окрасою заходу стали зіграні  сцени з монологом Міріам (драма «Одержима») та діалог «Айша та Моххамед» (за авторством Лариси Косач-Квітки) учасниками театру «Емпірей» Іванною Чаплигіною та Артуром Петрусь. 
    Лауреатка багатьох літературно-мистецьких премій  Наталія Шинкаренко своїм виконанням пісень на слова Лесі Українки вразила усіх присутніх. 
    Учасники Крюківського інституту третього віку занурили гостей в одну з найсвітліших історій кохання Лесі Українки, що мала напрочуд велике серце, сповнене любові найвищого польоту, найвищих почуттів.
     На зустрічі лунали пісні у виконанні Тетяни Скакун, дуету сестер Альоні Поповій та Наталі Левченко, аматорському вокальному колективу української пісні «Гарна band»під керівництвом Олени Родіної.
Закінчилося свято спілкуванням гостей, основною об’єднуючою думкою якого став висновок – треба щосили намагатися у власній творчості зростати до такого еталонного ідеалу як насліддя, залишене нам народженою Україною - Лесею Українкою! 
Гідне пошанування пам'яті Лесі Українки! 




















 

Коментарі: Залишити коментар
 
X