Слідкуйте за нами

24-02-2021
      До Дня рідної мови, який у світі відзначається  21 лютого, у бібліотеці – філії №3   відбувся показ документального фільму «Соловей співає. Доки голос  має». 
   Учні РЦПТО №1 переглянули фільм, авторкою ідеї,  сценарію   та продюсером якого є письменниця та журналістка Леся Воронюк. Разом з режисером-постановником Сергієм Кримським вони створили фільм, який є абсолютно новим і  водночас монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Мета фільму – розказати про необхідність розвитку української мови. 
    Фільм спонукав учнів  замислитись, чому в Україні українська мова є чужою, як глибоко сягають корені русифікації  українців. Після перегляду фільму відбулося обговорення. Учні висловлювали свою думку з приводу побаченого - наводили різні приклади мовних ситуацій. Також вони намагалися  знайти відповідь на запитання: «Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгнення та спротив?». 
     Після перегляду фільму глядачі зробили висновок, що не хочуть «балакати, як усі». А бажають розмовляти правильно, красивою мовою, якою написані найкращі твори української літератури. Що українська мова – це не просто мова спілкування, це - мова народу, мова нації, це – наш символ і наш оберіг! 
 
Коментарі: Залишити коментар
 
X