Слідкуйте за нами

24-02-2021
    З відкриттям музею стали доступні деякі фонди, тому працівники відділу читальної зали ЦМБ започаткували цикл зустрічей «Речі музею розповідають». 
    Запрошена на зустріч керівник краєзнавчого музею Алла Павлівна Гайшинська, познайомила присутніх з історією відомої  в місті сім’ї Чуркіних крізь призму музейних експонатів.
    Вся розповідь була пронизана відчуттям поваги до цих благородних людей. Особливу увагу було приділено родинним зв’язкам відомих сімей  Кременчука - Чуркіних, Ізюмових,  Поддєрьогіних, родинному вихованню, відношенням до рідного міста  та його мешканців.
     Особливу увагу Алла Павлівна  звернула на благодійну діяльність цієї багатої кременчуцької сім’ї.
    Адже родина Чуркіних побудувала та утримувала богадільню у Крюкові, сирітський притулок, виплачували стипендію одному учню реального училища, одній учениці Маріїнської жіночої гімназії. Григорій Єремійович Чуркін взяв на себе турботу про освітлення вулиці Херсонської на якій він жив.
    Дружина Чуркіна – Олена Петрівна – щотижня їздила до лікарні: возила гостинці, обіди  самотнім та нужденним пацієнтам, допомагала грошима та ліками. Під час епідемії грипу Чуркіни пошили для усіх учениць гімназії марлеві пов’язки та закупили 2 комплекти лікарського одягу для лікарні.
     Кожної неділі на обійсті Чуркіних відбувався благодійний обід. До них у двір на частування приходили бідні сусіди та студенти, волоцюги з вокзалу, бездомні. Усі вони отримували повноцінний обід з трьох страв. Господарі обідали з усіма.
     Разом з Аллою Павлівною гості заходу уявно побували  в гостинній залі Чуркіних, на кухні, на званому обіді з сімейством Ізюмових.
     Для кожного присутнього зустріч по-новому розкрила історію про знаних і звичайних, але насправді, таких прекрасних і несподіваних людей  нашого рідного Кременчука. 
Коментарі: Залишити коментар
 
X