Слідкуйте за нами

12-02-2021
    12 лютого виповнюється 150 років від дня народження Леся (Олекси Семеновича) Мартовича — одного із представників "Покутської трійці”. З майбутніми товаришами (Василем Стефаником та Марком Черемшиною) Олекса познайомився ще під час навчання в Коломийській гімназії, де викладання велося на той час польською мовою.
    Маючи однакове походження (нижні верстви суспільства), працюючи в одному напрямку, але маючи власний та оригінальний стиль, кожен із представників зробили свій внесок як в умовне об'єднання "Покутська трійця, так і в українську літературу взагалі.Стефаник вказував на "величезний талант" Леся Мартовича. Хтозна, як би ще розкрився цей його талант, коли б доля відміряла йому більше років життя.
    "... товариші ... любили за його веселу вдачу і ще за ті дотепні оповідання, які він видумував. Лежить бувало на ліжку лицем до стіни і сам до себе сміється і аж потім оповідає” (В. Стефаник). Сюжети нерідко вигадував прямо під час розповіді, не записуючи їх ніколи. Усні його оповідання, на жаль, не збереглися зовсім. Та й взагалі,  через складні життєві обставини та лихоліття більша частина творчого доробку письменника так і не збереглася. До нас дійшли лише твори,що були опубліковані (це близько 30-ти).
     Як справжній народний письменник, Лесь Мартович писав про людей, про селянське життя. Писав з гумором. Коли співчутливим, а коли й сатиричним, особливо про панівний клас. Підмічав та тонко розкривав нюанси поведінки своїх героїв.  "...його манера наскрізь оригінальна, легка і далека від будь-якого шаблону.” (І. Франко).
     Займався громадськими справами. Брав участь у нелегальному гуртку, члени якого проводили серед селян культурно-просвітницьку роботу. Засновував по селах читальні. Збирав фольклор.  Мав невеличку адвокатську практику. Багацтв не нажив. Видавав свою газету "Збірка”. Був редактором газет "Хлібороб”, "Громадський голос” інших.
     З нагоди ювілею письменника в  відділі абонементу ЦМБ організована   невелика книжкова виставка "Лесь Мартович. Талант могутній, невмирущий” ("Ювіляри року”). На ній представлені книги письменника, які є в фонді нашого відділу. Вони вже досить зачитані. Зате серед них є видання зовсім поважного віку, справжні раритети. Це:
Лесь Мартович. Вибрані оповідання. - Київ: Державне видавництво художньої літератури, 1949 рік;
Лесь Мартович. Вибрані оповідання. - Львів: Книжково-журнальне видавництво, 1952 рік;
Лесь Мартович. Твори. - Київ: Державне товариство художньої літератури, 1963 рік.
Такі книги цікаві вже і самі по собі. Приходьте до бібліотеки, знайомтеся з творчістю письменника Леся Мартовича.
















           

 

  
Коментарі: Залишити коментар
 
X