Слідкуйте за нами

04-02-2021
    Сьогодні Інтернет проник у всі сфери  нашого життя і діяльністі - від спілкування з друзями у соцмережах до онлайн-банкінгу. Окрім комп’ютерів та ноутбуків, ми підключаємо до Інтернету все – мобільні телефони, планшети, холодильники, телевізори й багато інших портативних пристроїв. Саме тому, дуже важливо знати якомога більше про безпеку у Всесвітній мережі. Багато хто думає, що безпека в Інтернеті – це ілюзія, і бути захищеним зараз неможливо, адже веб-сайти збирають конфіденційну інформацію так тонко, що ми навіть не знаємо що саме їм відомо. Це, можливо, й так, але ця невпевненість – ще одна причина, щоб зберегти свою приватність та уникнути витоку персональних даних в Інтернет. Для поширення про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій, починаючи з 2004 року, щорічно, у другий день другого тижня лютого у світі відзначається День безпеки в Інтернеті. Цьогоріч він припав на 9 лютого.


    Власне, що робити, щоб не стати жертвою комп'ютерних вірусів і різного роду інтернет-шахраїв? Давайте підсумуємо:
1. Завжди будьте уважні в інтернеті. Не довіряйте листам і сайтам, невідомого автора. Якщо у вас є хоч якісь сумніви в їх достовірності – краще відмовитись від операції. Пам'ятайте, що адресу відправника електронного листа дуже легко підробити. Краще зателефонувати знайомому (від імені якого надіслано лист), переконавшись особисто у потребі допомоги.
2.  Не відкривайте ніякі підозрілі посилання. Пам'ятайте, що реальні посилання та те, що ви бачите на екрані, можуть різнитися. Ідентичність посилання та її відображення на веб- сторінці дуже легко перевірити.
3.  Завжди перевіряйте правильність адреси веб-сайтів, на яких ви виконуєте якісь фінансові операції або вводите конфіденційну інформацію. Часто шахрайські (фішингові) сайти мають адреси дуже схожі на адреси реальних веб-сайтів, але відрізняються, наприклад, однією літерою.
4.  Банки та сервіси електронної пошти не будуть починатись з http – тільки https! (протокол шифрування переданих і отриманих даних).
5.  Завжди встановлюйте антивірусну програму і фаєрвол, своєчасно оновлюючи антивірусні бази.
6.  Десять разів подумайте, перш ніж опублікувати в соцмережах будь-яку інформацію про себе та свої плани. Завдяки роботі сучасних пошукових систем типу Google ви більше ніколи не зможете її звідти вилучити.
7.  Не лінуйтеся заводити складні паролі (щонайменше 8 символів, де є як маленькі, так і великі літери) і не призначайте один і той же пароль для всіх Ваших облікових записів.
8.  Своєчасно оновлюйте операційну систему і софт.

          Література:
1.  Баланіна О. Школа безпеки. Що необхідно знати про безпеку вдома, на вулиці та в Інтернеті // Шкільний світ. – 2017. - № 13. – С. 25.
2.  Волошенюк Р. Кібербулінг - небезпечна віртуальна агресія. Заняття з елементами тренінгу  для учнів 9-го класу
     // Шкільний світ. - 2019. - № 2. - С.  28.
3.  Зернецька О. Глобальні соціальні мережі та кібербезпека особистості // Віче. - 2016. –  № 1/2. - С.22.
4.  Лабнюк О.М. Безпека дитини в Інтернеті // Позакласний час. – 2013. - № 21/22. – С.32.
5.  Степанов В.К. Меры безопасности при работе в Интернете // Шкільна бібліотека. – 2009. - № 7. – С. 71.
6.  Терн Г. Кібербезпека: пам'ятка для батьків // Жінка. - 2018. - № 11. - С. 38.     
  
       Електронні  ресурси:
1.   Безпека в Інтернеті: що потрібно знати [Електронний ресурс]. - https://pon.org.ua
2.   Безпека в Інтернеті [Електронний ресурс]. - https://imzo.gov.ua › diyalnist ›  bezpeka-v- interneti
3.  11 правил безпеки в Інтернеті, яких батьки мають навчити дітей [Електронний ресурс].- https://life/pravda.com.ua › society ›

   
Коментарі: Залишити коментар
 
X