Слідкуйте за нами

14-12-2020
У віконній вітрині бібліотеки-філії № 2 представлена книжкова виставка із циклу  «Знай і шануй українську книгу».

 

Сьогодні вона присвячена історичним творам Романа Івановича Іваничука (27.05.1929-17.09.2016) – українсього письменника, громадського діяча, одного з організаторів Товариства української мови імені Т.Шевченка, Народного Руху України, члена Спілки письменників України, депутата Верховної Ради України І-го скликання (1990-1994), заслуженного працівника культури України, лауреата Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, Літературної премії імені А. Головка, премії імені І. Мазепи, Героя України і почесного доктора Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника.

 

          У романі «Мальви» ("Яничари”) показані катастрофічні наслідки зречення свого народу і батьківщини як для окремої людини, так і для всієї нації. Події роману розгортаються на тлі відродження української державності під проводом Богдана Хмельницького, а також містять непересічний матеріал з тогочасної історії Криму і Туреччини. 


             Роман «Вогненні стовпи» — це перший в Україні художній твір про історію Української повстанської армії (УПА). Історію боротьби і трагедії народу, відданості рідної землі і зради, честі і безчестя, історію, яка є такою, якою вона є...
           














 


Роман «Журавлиний крик» присвячений подіям, що відбувалися у переломні часи української історії. Остаточна ліквідація гетьманства, знищення Запорізької Січі, спроба гайдамаків під проводом Івана Гонти і Максима Залізняка відродити втрачену українську державність, утвердження Катерини ІІ на престолі Московської імперії, розгром повстання Пугачова… На цьому історичному тлі діє головний герой роману – філософ Павло Любимський.
               















Роман «Вода з каменю» присвячений Маркіяну Шашкевичу (1811—1843) — українському поетові, релігійному та громадському діячеві, натхненникові національного пробудження Галичини, засновникові нової української літератури у Західній Україні. Автор розповідає, як Шашкевич захищав право на існування української мови, виступав за її рівноправність з польською мовою, робив усе, щоб зберегти рідну культуру. Його справу продовжив Іван Вагилевич (1811—1866) — герой роману «Саксаул у пісках».

 Роман «Черлене вино», відтворює події першої половини XV ст. — героїчну оборону останньої твердині Галицько-Волинського князівства — Олеського замку, маленького острівця народної волі. Через образи сміливого ратоборця Івашка Рогатинського, скомороха Арсена, гончаря Микити автор змальовує запеклу боротьбу підневільного люду, що кинув виклик можновладній шляхті.
               
У творчому доробку Романа Іваничука близько двадцяти історичних романів, якими письменник заповнює білі плями в нашій історії. І він не обмежується лише зображенням тих чи інших подій минулого, а визначає багато проблем, які хвилюють наших сучасників.
 Запрошуємо до бібліотеки-філії № 2 ознайомитися з представленими творами!





Коментарі: Залишити коментар
 
X