Слідкуйте за нами

26-11-2020
   87 років відділяють нас від тієї страшної пори, коли голодна смерть у мирний період на найбільш родючій у світі землі, обірвала мільйони людських доль. Щорічно четвертої суботи листопада українці вшановують пам’ять жертв голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні.
   Голодомор 1932-1933 років- страшна трагедія історії нашої держави, яка забрала життя мільйонів людей. Невідома навіть точна цифра. За даними Асоціації дослідників голодоморів України в 1932-1933 роках загинули від 8 до 10 мільйонів українців. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, тисяча – щогодини, майже 25 тисяч щодня...Найтяжче постраждали від голоду Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська області.
   Законом України Голодомор 1932-1933 визнаний геноцидом проти українського народу. Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.
   До Дня пам’яті жертв голодоморів працівники бібліотеки-філії №5 організували книжкову виставку - реквієм «Не згасне свіча болю і скорботи», на якій представлені документи та матеріали, що розкривають трагічні сторінки українського народу, причини та наслідки трагедії, свідчення людей, що пережили ті жахливі роки, художньо-документальні книги відомих українських письменників В. Барки «Жовтий князь» та У. Самчука «Марія».

 

 

   Традиційною скорботною акцією цього дня є «Запали свічку пам’яті». Тож 28 листопада о 16 годині долучимось до Всеукраїнської акції і запалимо свічку у вікні своєї домівки в пам’ять про мільйони замучених голодом українців. 


Коментарі: Залишити коментар
 
X