Слідкуйте за нами

06-11-2020
"Захоплення старовиною - це не захоплення бездіяльного розуму,
а необхідна потреба кожної  освіченої людини, яка ревносно ставиться
до діянь своїх пращурів і турботливо зводить будівлю для своїх нащадків"
Дмитро Яворницький
"Слідами запорожців"
6 листопада — 165 років від дня народження (1855 р.н.)  Дмитра Яворницького — історика, археолога, вченого зі світовим ім'ям — людини, яка присвятила своє життя вивченню української старовини і, особливо, козаччини.  І робив він це не зважаючи на всі перепони та невдоволення зі сторони влади як імперської, так  і радянської. 

 

 Протягом 50 років, починаючи з 1882 р., майже щоліта Яворницький мандрував землями колишніх Запорозьких вольностей, проводив археологічні розкопки, записував пісні, перекази, розповіді нащадків запорозьких козаків, місцевих старожилів, досліджував ландшафт і природу Запорозького краю. 
А своїм дітищем вважав Катеринославський історичний музей (нині місто Дніпро), який з директорством Яворницького (з 1902р.) перетворився на один з провідних музеїв України, справжню скарбницю пам'яток української історії та культури. Музей став найбільшим у світі сховищем запорозької старовини і носить тепер його ім'я. 
І хоч Дмитро Іванович більше відомий широкому загалу як вчений, його перу належать і художні книги, одну з них - роман «За чужий гріх» - можна побачити на виставці поряд з історичними працями автора. Є на поличці  також книга І. Шаповалова "В пошуках скарбів”, за одним з оповідань якої було написано сценарій та знято однойменний документальний фільм про Яворницького. 

 Знайомтеся з видатною особистістю, цікавтеся історією України, приходьте до бібліотеки! 

 

 


Коментарі: Залишити коментар
 
X