Слідкуйте за нами

22-10-2020
Книжкова галерея (оновлювана) "Ювіляри року”, організована в відділі абонементу ЦМБ, знайомить відвідувачів бібліотеки з ювілярами жовтня.  

 

 


«Я тим уже боржник, що українець зроду» 

 

22 жовтня виповнилося б 85 років Борису Олійнику —  безперечно, унікальній постаті в українській культурі, політиці та філософії, одному із найбільших українських поетів другої половини ХХ століття.   
Родом Борис Ілліч із оспіваного у віршах села Зачепилівки Полтавської області. Звідти, з дитинства проніс автор любов до матері, яка вилилась в збірки "Сива ластівка” та "Пісня про матір”. Де ви ще знайдете такого автора, такі пронизливі, оповиті любов'ю і шаною вірші про сивих горлиць, наших ластівок — матерів! 
Цікава його й національно-патріотична і філософська лірика.
Честь і гідність, мужність і принциповість — головні риси Бориса Олійника. Посідаючи певне громадське становище, він не раз рятував рідне слово в умовах легальних, на волі.  Він проголосував проти виключення опального критика Івана Дзюби із Спілки письменників і поплатився за свою позицію: був звільнений від обов’язків секретаря правління СПУ, а видавництву «Молодь», де якраз готувалася до друку його поетична збірка, дали вказівку розсипати вже набраний текст. Це саме Борис Олійник «пробивав» в «інстанціях» право на випуск книжок Василя Симоненка, Ліни Костенко,  Григора Тютюнника. І так у всьому: Чорнобиль, "гарячі точки”, заяви про голодомор в Україні. 
Він писав про те, в що вірив. А вірив в Україну. 
 
«Вікінг української поезії» 

 

28 жовтня виповнюється 125 років від дня народження Майка (Михайла) Йогансена  — українського поета, прозаїка, критика, мовознавця, перекладача, сценариста. Його творчість, як і багатьох українських письменників, припала на добу "Розстріляного відродження”. Не написані книги, не сказані нові слова в літературі та кіноматографі, не здійснені мрії. 
Розстріляний у 1937 році...
І в поезії, і в прозі Йогансен зберігав творчу індивідуальність. За сімнадцять років творчої діяльності видав вісім книг віршів, десять книг прози, чотири книжки для дітей та дві з літературознавства. Але, на жаль, роки офіційного забуття залишили його ім'я не дуже відомим широкому колу читачів. Проте його день народження щороку святкують ті, хто його читає, любить і поважає, і цей фанклуб дедалі більшає. 










 
       

Коментарі: Залишити коментар
 
X