Слідкуйте за нами

08-10-2020
Сьогодні на Соборній було людно, гучно і цікаво, бо працівники читальної зали ЦМБ спільно з представниками ісламського культурно-освітнього центру  м. Кременчука  представили  містянам  яскраву у своєму оформленні, інформаційно наповнену вуличну  книжкову  виставку-інсталяцію  «Намітка, хустка, хіджаб – символи скромності і гідності». 

 

 

 

Стилізовано одягнені манекени, орнаментні килимові доріжки, хустки, східні прикраси, чоловічі головні убори, довгі лляні полотна, підібрана тематична література, інформаційні стенди, якісний роздатковий матеріал  – все привертало увагу перехожих, яку підсилював аудіосупровід, що оживляв виставковий простір. 

 

 


 У кожного народу є свій традиційний буденний одяг та головний убір, який складає частину культури та є гарною і почесною традицією українців і не тільки. І ті, хто мав можливість відвідати захід, з легкістю розібрався з тим, що ж таке намітка, хустка та хіджаб,  і що у них спільного.
Для мусульманських жінок хіджаб, а це одяг, який закриває ті частини тіла жінки, які не показують стороннім чоловікам - є символом віри, свободи, скромності та гідності, а не обмеження.

 


Для українок характерна довга сорочка та намітка чи хустка - це покривало з тонкого серпанку, яким зав'язують поверх очіпка голову заміжньої жінки, що вказує на її статус.  І на сьогодні намітка чомусь, несправедливо забута, на відміну від хустки, саме тому ми хотіли  нагадати про неї.
 І хоча видів головних українських жіночих уборів (очіпок, кибалка, хомля і т.і.) і мусульманських хіджабів (чадра, нікаб, паранджа, кхімар, хіджаб-аміра, маска-бурка) набагато більше, ніж ми змогли продемонструвати на виставці, та обє’днує їх  велична скромність, яка в усі часи в жінці найбільше цінувалася. Окрім зовнішньої схожості та майже ідентичних способів пов'язування, (а їх більше 150), намітка і хіджаб – це  символ честі жінки! 
Тож,  давайте поважати і відновлювати добрі традиції нашого з вами народу і звертати увагу на те, що нас об'єднує з представниками інших культур, а не шукати відмінності. Спільного у нас набагато більше! 
Виставка з аудіосупроводом діятиме в читальній залі до наступної середи (14.10.20). Запрошуємо відвідати бібліотеку!

 

Окрема подяка магазину музичних інструментів «Імпреза», за надану технічну можливість озвучення заходу!  

Коментарі: Залишити коментар
 
X