Слідкуйте за нами

06-05-2020
Святого Юрія (Юра).
Хрситиянський святий Юрій, (його також називають Георгієм) був полководцем римського війська.

 

Коли почалися гоніння на християн, він відмовився від служби і став на захист християнства. Згодом виникла легенда, що Юрій забив змія, який вимагав людських жертв. Відтоді святий Юрій оборонець правди і добра.
Святий Юрій вважається покровителем тварин.Він їздить на білому коні у супроводі трьох вовків та охороняє худобу на пасовиську.

 

А ще святий Юрій – один з покровителів України та покровитель Київщини, його фігуру зображено на гербі Київської області.
  День св. Юрія – свято пастухів, у цей день свяченою вербою виганяють худобу на пасовисько. Дівчата умиваються росою, щоб бути гарними, а хто хоче здоровя, качається у росі по озимі на чотири сторони.


 

 

Свяий Юрій також допомагає мисливцям, він може підігнати звіра до людини або відігнати його.

 

Свято Юрія завершує низку весняних обрядів, повязаних з пробудженням природи та закликання родючості, яку повязують зі стародавнею богинею – матірю Ладою та її донькою Лелею, покровителькою закоханих.

 

Тому досі в Карпатах та на Волині зберігся обряд Лелі або Лялі. Найгарнішу дівчину – Лялю – прикрашають вінками та зіллям. Садять на лаву. Поруч ставлять глечик молока, масло, сир. Потім навколо водять хоровод і прославляють Лялю як годувальницю. Після закінчення обряу Ляля ділить між дівчатами  сир, масло та кидає у повітря вінки, які дівчата зберігають до наступної весни на щастя. Раніше Лялю шанували напередодні свята Юрія, сьогодні ці свята відзначають разом.

 

Прикмети :
Якщо на Юрія буде буря, то буде мокре літо, дощ – легкий на худобу рік удасться.
Якщо на Юрія ворона в житі сховається, то буде врожайне літо, а якщо горобцеві жито по коліна – лихе.
Як піде дощ на Юрія, то буде хліб і в дурня.



Коментарі: Залишити коментар
 
X