Слідкуйте за нами

21-04-2020
22 квітня 1970 року у США, в Нью-Йорку, студенти, школярі та їхні вчителі вперше організували національний День Землі, запропонувавши зазирнути вглиб екологічних проблем і разом пошукати їх вирішення. А починаючи з 2010 року, відзначається Міжнародний день Матері-Землі (Встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009-му році (резолюція № A/RES/63/278).

 

У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною.
Символом дня є зелена грецька литера Θ (Тета) на білому фоні. Логотипом – зображення планети Землі (зараз використовуєтся фото, зроблене астронавтами з Аполлону-17 на півдорозі до місяця) на темно-синьому фоні.

 

Ми не зможемо врятувати планету, згадуючи про неї лише один день на рік – цього явно недостатньо. Саме тому слід піклуватися про оточуюче нас середовище протягом всього року.
Здавалося б, яка дрібниця в масштабах планети – вимкнути за собою світло в кімнаті, здати макулатуру на переробку чи пройтися пішки до роботи, та саме з таких дій складаються великі справи! Уявіть – тисяча людей посадила по одному дереву – ось вам і ліс! Мільйон людей закрутили кран, коли чистили зуби – річку врятували від пересихання. Мільярд людей вимкнули світло, виходячи з кімнати – одна ТЕС не потрібна. Саме такі справи, саме такі дрібниці допомагають нам врятувати природу Землі, зберегти добробут нашого великого спільного Дому.
 Офіційний сайт Дня Землі - https://www.earthday.org.                                                                                                                                Кожен рік День Землі має свою тематику, цьогорічна тема – кліматичні дії.Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для розв’язання екологічних проблем. В цей день в різних куточках світу проводять різноманітні акції, що покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого навколишнього середовища на планеті Земля. Зазвичай висаджуються дерева, прибираються забруднені теріторії.
COVID-19 змінив усе - від того, як ми працюємо і вчимося, до того, як ми проводимо акції та заходи. Але серед цих невизначених часів одне залишається непохитним: День Землі об’єднає сотні мільйонів людей по всьому світу, щоб надихнути на дії проти руйнування навколишнього середовища та зміни клімату. Навіть якщо це буде онлайн.На тлі пандемії 50-річчя Дня Землі важливе, як ніколи. Приєднуйтесь до цифрового руху EARTHRISE та покажіть свою підтримку екологічним  діям сьогодні та в майбутньому.
Один із способів виявити свою підтримку - це плакат на День Землі: надайте дитині приладдя для розробки плаката на День Землі та виставте його у вікно вашого будинку, щоб побачили сусіди. Не забудьте твітнути свій плакат на @EarthDayNetwork! 
За вільними матеріалами з мережі Інтернет та офіційного сайту Дня Землі - https://www.earthday.org 
Здається, усім вже відомо про 3R правила розумного споживання – reduce, reuse, recycle.

 

Якщо Ви ще не обрали екологічний шлях, серед усього різноманіття, спробуйте почати саме з цих трьох «R».Reduce– зменшити. Насправді reduce – найпростіший шлях, який не потребує докладання енергії на пошуки можливостей переробити річ або використовувати її повторно. Потрібно просто вирішити для себе, що Вам дійсно потрібно, а що ні. В останню категорію може потрапити все що завгодно, від неекономного споживання електрики і води до зловживання пластиковими пакетами і упаковкою.Reuse – повторне використанняОрганічні відходи можна перетворити в компост, старий одяг здати в притулок, храм або подарувати на відповідних сайтах, якісь старі речі можна використовувати для створення нових.Recycle – переробкаЩось все одно доведеться викидати, без цього ніяк. Причому, як показує статистика, велика частка всіх домашніх відходів припадає на численні упаковки з супермаркетів, в яких ми приносимо додому продукти. Замість того, щоб скидати їх в загальну сміттєву корзину, зберіть окремо і віддайте в переробку – це допоможе зберегти ресурси.
Наприклад, на переробку алюмінієвої банки потрібно на 80% менше електроенергії, ніж на виробництво нової. Економія.
З повагою - відділ абонементу ЦМБ.
Коментарі: Залишити коментар
 
X