Слідкуйте за нами

17-04-2020

   Мабуть у кожного читача є улюблена книга, або навіть декілька. А ще є улюблені автори, твори, яких не просто прочитані, а розібрані на цитати. Та чи багато ми знаємо про самих авторів? Окрім, звичайно, офіційної біографії.

 

   Бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ підготували підбірку цікавих фактів про відомих письменників. Тож читайте та дізнавайтеся більше.

  - Льюїсу Керролу ми вдячні не тільки за «Алісу в Країні Чудес», але і за такі винаходи, як триколісний велосипед, гра «Ерудит» (її англійська версія — «Скреббл»), електрична ручка і особлива мнемонічна система для запам’ятовування дат. Письменник був ще й видатним математиком і винахідником.

  - Не меншим винахідником був Марк Твен. Він винайшов і навіть запатентував підтяжки для штанів і альбом для вирізання з клейкими сторінками, без патенту залишилися машинка для зав’язування краваток, блокнот з відривними аркушами і шафа з висувними полицями.

  - Е. А. По боявся темряви. Можливо, це пов’язано з тим, що він навчався на кладовищі: школа була бідною і вчитель математики пропонував дітям рахувати кількість могил і вираховувати роки життя покійних.

  - Толкін заповів ніколи не екранізувати його книги, але діти не прислухалися до його думки і дали згоду на зйомки.

  - У А. Дюма була «Велика кулінарна книга», куди він, після подорожі по Кавказу, вніс шашлик. Саме Дюма познайомив Францію з цією стравою.

  - Іван Нечуй-Левицький прокидався та лягав спати у визначену годину. Трапезував тільки вдома і також у визначений час і ніколи ніде не пив навіть чаю, бо то було не в призначену годину, і могло вибити його із колії.

  - Найважливішими в житті Ольги Кобилянської завжди були книги. Вона настільки любила читати, що це навіть неабияк вплинуло на її особисте життя. Коли Ользі виповнилося 18, вона вийшла заміж за пана Вробля - відомого інтелектуала, декана філософського факультету. Свого чоловіка письменниця називала не інакше як "старою мумією", очевидно, він не був обранцем її мрії. Однак в нього була чимала перевага - величезна бібліотека, що і спонукало Кобилянську зробити такий вибір. 

  - У М. В. Гоголя було захоплення — він із задоволенням в’язав, шив, кроїв і вишивав.

   - Леся Українка вже в 5 років почала самостійно писати п’єси, а в 8 років — написала свій перший вірш. Вона знала більше 10 іноземних мов, європейські і слов’янські мови (російську, польську, болгарську та ін.), а також давньогрецьку, латинську, що свідчило про її високий інтелектуальний рівень.

  - Перший американський письменник-мільйонер — Джек Лондон. Він прожив всього 40 років, але завдяки старанній роботі (працював іноді по 15-17 годин на день) зміг заробити значну суму.

  - Найбільш плідний автор писав по одному роману кожні два тижні. Таким автором, за версією «Книги рекордів Гіннеса», є Барбара Картленд.

Коментарі: Залишити коментар
 
X