Слідкуйте за нами

06-03-2020
Кожного року в березні Україна широко відзначає Шевченківські дні. 
Цього року маємо ще одну знаменну дату. 180 років тому відбулася особлива подія в житті українського народу — вихід в світ першого ”Кобзаря” Шевченка. Ця невеличка книжечка молодого поета, недавнього кріпака, одразу ж поставила ім'я Шевченка на перше місце в українській літературі. 
З нагоди цих видатних дат у відділі абонементу ЦМБ організована виставка — подія "Святиня українського народу”. 

 


На ній представлені "Кобзарі” різних років видання. Але, безперечно, найбільшу цікавість викликають подарункові видання останніх років та найстаріші "Кобзарі”, які є в бібліотеці, 1934-го та 1947-го року. 

 

 


А центральне місце на виставці займає факсимільне відтворення унікального 115-сторінкового примірника "Кобзаря” 1940-го року (осучасненим українським правописом). Примітна особливість цього видання —  початок  книги прикрашений офортом за малюнком Василя Штернберга "Кобзар із поводирем”. 

 


Заборона й вилучення "Кобзаря” після арешту Шевченка 1847 року зробили цю реліквію української літератури раритетом ще за життя поета.
До першої книжечки ввійшло лише вісім творів поета:  "Думи мої, думи мої, лихо мені з вами”, що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом  і до усієї творчості Тараса Шевченка, "Перебендя”, "Катерина”, "Тополя”, "Думка” ("Нащо мені чорні брови”), "До Основ'яненка”, "Іван Підкова”, "Тарасова ніч”. 
Збірку відразу оцінило як літературне товариство, так і прості люди. "Кобзар” був швидко розпроданий, зачитувався напам'ять, мандрував від хати до хати, як в друкованому, так і в переписаному вигляді, несучи славу і безсмертя його авторові. 















Коментарі: Залишити коментар
 
X