Слідкуйте за нами

06-03-2020
Цими чудовими весняними днями в відділі абонементу ЦМБ організована  виставка - вітання із циклу "Літературний Олімп”. 

 


Героями виставки стали українські письменники різних поколінь, чиї дні народжень ми відзначаємо саме в березні. Цікаво, що в один день, 19-го березня, народилися такі відомі письменники, як Максим Рильський та Ліна Костенко. Максиму Тадейовичу відзначаємо 125 років від дня народження, а Ліна Василівна святкує своє 90-ліття.  7 березня відзначає 60-літній ювілей Світлана Олегівна Талан. Вітаємо іменинниць з днем народження! 
Всі письменники є видатними постатями української літератури.


"Максим Рильський: поет, естет, універсал”. 
Він – найбільш аристократичний з плеяди українських поетів свого покоління. Ще 15-річним гімназистом Максим Рильський видає першу збірку "На білих островах” (1910), яку відзначили навіть вимогливі критики. 
Арештований 1931 року, не підписав жодного кривосвідчення. Після року ув'язнення в  камері -"одиночці”  видає збірку "Знак терезів”, де начебто хоче примиритися з новою реальністю. Нещиро пригрітий владою. Зовні – лаври, насправді – дамоклів меч. Не боявся допомагати іншим заарештованим письменникам. 
Важко назвати таку площину, де б Максим Рильський не лишив свого сліду: поезія, проза, переклад (знав понад 17 мов), мовознавство, літературознавство. Музикант, імпровізатор на роялі.  А ще йому належать переклади понад двадцяти опер (на жаль, більшість було втрачено).  


Ліна Костенко "Напитись голосу твого...”. 
Ліна Костенко — найвизначніша сучасна українська поетеса. Живий класик, чиї рядки розбирають на цитати. Дебютувала у плеяді поетів-шістдесятників. А потім довгі роки переслідувань і заборон. Та поетеса невтомно працювала, зокрема і над своїм найвідомішим на сьогодні твором — романом у віршах "Маруся Чурай”. 
Перу поетеси належать також збірка віршів для дітей, сценарій фільму "Чорнобиль. Тризна”, переклади з польської та інших мов, літературознавчі розвідки. Її твори перекладено багатьма європейськими мовами. А чудові поезії зазвучали піснями. 
У доробку Ліни Костенко є і великий прозовий твір - "Записки українського самашедшого”. Та все ж для більшості з нас вона — улюблена талановита поетеса. 




Світлана Талан "Повернутися дощем”. 
Пише романи в жанрі "реальних історій”, які їй підказує життя, зокрема, про війну та події на Сході України. 
Усі її твори на гостросоціальну тематику. Незмінним лишається єдине: головна героїня її книжок — жінка-українка, вольова, зворушлива, ніжна, яка інколи помиляється, потрапляє в складні ситуації, але в її серці завжди любов: до дітей, до чоловіка, до Батьківщини. 
Авторка про себе: 
"З кожною героїнею я проживаю її життя. Я залишаю їй частинку своєї душі, свого серця, але від цього не стаю біднішою, навпаки — багатію. І якщо та частинка доброти, щирості та любові, якими сповнені мої героїні, зроблять цей світ хоча б на крихту добрішим, я буду відчувати себе по-справжньому щасливою.” 
Світлана Талан має почесну відзнаку "Золотий письменник України”.







Коментарі: Залишити коментар
 
X