Слідкуйте за нами

29-11-2019
У відділі  абонементу пройшла ще одна захоплююча зустріч із  циклу «Цікаві історії із запасників музею», яка мала назву «Таємниця старої ікони».

 

 

 


Кожна зустріч з Аллою Павлівною Гайшинською для кременчужан - це відкриття нових сторінок в історії нашого міста.

 

 

 

Але чергова зустріч виявилася особливою. Це був не тільки історично-пізнавальний екскурс, це була година духовності. Присутні на заході були першими, кому пощастило побачити неймовірну знахідку – ікону, написану в 1816 році. Чому неймовірну? А тому що на ікону було накладено зовсім інший образ.
    Коли до Кременчуцького музею приїхала реставратор із Харкова, то серед багатьох ікон вона вибрала саме цю. На питання працівників музею, чому саме ця ікона привернула увагу, реставратор відповіла: «Це не я вибрала ікону,це вона вибрала мене, вона «захотіла відкритися».
  Рік і три місяці ікону реставрували, зняли фарбу, бруд, і під цим усім відкрився новий образ – «Коронування Пресвятої Богородиці». Ікона надзвичайно красива, з неймовірною енергетикою. Як  розповіла Алла Павлівна, ікона влагоджує суперечки, виліковує від важких хвороб,позбавляє від алкогольної і тютюнової залежності, неодруженим допомагає знайти пару та захищає від усіх бід.

 


      Ми вважаємо, що усім присутнім просто поталанило першими доторкнутися до святині. Будемо сподіватися, що ікона і нам захотіла відкритися.
     А ще, присутні на заході із зацікавленістю слухали розповіді Алли Павлівни Гайшинської про історію іконопису в Україні, про техніку написання ікон, яка притаманна саме українським майстрам, про значення ікони, як культурної і духовної спадщини нашого народу.

 

 


  Далі буде… .
    Слідкуйте за анонсами зустрічей в новому 2020 році.



Коментарі: Залишити коментар
 
X