Слідкуйте за нами

02-07-2019
Бібліотека – філія №3  пропонує переглянути книжкову виставку «Жорж Санд- феміністка мимоволі» до дня народження відомої французької письменниці.

 


  1 липня 1804 року в столиці Франції Парижі Софі - Вікторія Дюпен народила дівчинку, якій судилося знайти гігантську кількість шанувальників. Дівчинку назвали Авророю, але світ знає її під ім'ям Жорж Санд. Її батько, онук маршала Моріса Саксонського, служив ад'ютантом у Мюрата, мати була паризькою кравчинею. 
  У вісімнадцятирічному віці вийшла заміж за Казимира Дюдевана, неотесаного провінційного дворянина, який був зовсім не пара імпульсивній   Аврорі.   У    1831 році   вона   домоглася   права   жити   окремо.
Намагаючись стати економічно незалежною, Аврора починає писати романи. Перший успіх - роман «Роз і Бланш» (1831), написаний спільно з літератором Жулем Сандо. Потім побачив світ перший самостійний роман - «Індіана» ( 1832). Аврора Дюдеван підписала твір чоловічим іменем «Жорж Санд».
  Її творчість ділиться на чотири періоди. Перший - ідеалістичний, він відзначений ліричною та романтичною манерою письма; в ті роки вона ревно захищала права пригнобленої суспільством жінки і боролася за свободу любові в романах  «Індіана», «Валентина» (1832), «Лелія» (1833) та ін. Другий період був містико-соціалістичним. Під впливом Ламенне, де Буржа і Леру, Санд проповідувала змішання класів через любовні і шлюбні союзи. Ця фаза представлена такими книгами, як «Мандрівний підмайстер» (1840), «Консуело» (1842), «Мельник з Анжібо» (1845). В романах третього періоду, створених здебільшого після повернення письменниці в Беррі внаслідок важких переживань, пов'язаних з крахом революції 1848 р., використовуються нехитрі сільські сюжети: «Чортова калюжа» (1846), «Маленька Фадетта» (1848), «Франсуа-знайда» (1849), «Майстри мозаїки» (1853). Твори четвертого періоду в основному являють собою чисто любовні історії. Прикладами можуть служити: «Маркіз де Вільмер» (1860) і «Жан де ля Рош» (1860).
  Останні роки життя Жорж Санд провела в своєму маєтку, де користувалася загальною повагою і заслужила прізвисько «добра дама з Ноана». Померла письменниця 8 червня 1876 року.    
  На виставці «Жорж Санд: феміністка   мимоволі», присвяченій 215- річчю від дня народження відомої французької письменниці, представлені твори письменниці та книги про її творчість

 

 

 


   Усіх зацікавлених щиро запрошуємо до перегляду книжкової виставки.

Коментарі: Залишити коментар
 
X