Слідкуйте за нами

20-06-2019
 З нагоди 130-ти річного ювілею Анни Андріївни Ахматової, російської поетеси українського походження у бібліотеці – філії №3 організовано ювілейну книжкову виставку.

 


Анна Ахматова – поетеса, життя якої нерозривно пов’язане з Україною. Вона народилася в Україні. Всі найважливіші події її життя відбулися тут, в Україні. І ті негоди, що випали на долю народу вона також перенесла разом з ним.  Батько походив із козацької старшини, дід за материнською лінією був начальником канцелярії при київському генерал-губернаторі Д. Бібікові і брав активну участь у благоустрої Києва. Коли вийшов у відставку, оселився в Україні, де  були розташовані його маєтки. 
Народилась Анна Андріївна в Одесі, згодом переїхала до Царського села, але кожне літо проводила під Севастополем. 
В Україні є місце, яке можна вважати «родовим гніздом» Горенків: це – Шелехівська Слобідка на Поділлі. Всередині ХІХ ст. недалеко від цих місць розташувався маєток діда Анни Андріївни Еразма Івановича Стогова. Там мати Анни Ахматової після революції, коли лишилася без засобів до існування, мешкала разом зі старшою сестрою, там вона і померла у 1930 р., там же була й похована. 
В 1989 р., з нагоди 100-річчя від дня народження Анни Ахматової в Шелехівській Слобідці, в колишньому садибному будинку «у дороги непроезжей» відкрито літературно - меморіальний музей, а в 1990 р. встановлено перший в Україні пам’ятник Анні Ахматовій роботи скульптора  В. Зайко. 
Значне місце в житті цієї видатної особистості відведено Києву. Вперше до Києва  Ганна Горенко приїхала п’ятирічною дівчинкою; в 1906 р. вступила в останній клас Фундуклеївської гімназії, а восени 1908 р. – до юридичного відділення Київських вищих жіночих курсів. 25 квітня 1910 р. Анна Горенко та Микола Гумільов вінчалися в Микільській церкві на тодішній околиці Києва. Згадки про київські часи можна відшукати в її поезіях. 
Всіх, хто завітає в ці дні  до бібліотеки  будуть мати змогу ознайомитися з творчим доробком видатної поетеси.

 



Коментарі: Залишити коментар
 
X