Слідкуйте за нами

24-05-2019
У другій половині ХІХ - на початку ХХ століття Кременчук перетворився на місто, де мешкало багато купців та промисловців. В ті часи заможні люди вважали справою честі підтримувати незаможних співгромадян. Купці, промисловці, лікарі здійснили немало благодіянь для кременчужан, зробивши суттєвий внесок у розвиток міста.
То ж на черговій зустрічі з «цікавими історіями» у відділу абонементу ЦМБ мова йшла саме про благодійність. Наша гостя, директор Кременчуцького краєзнавчого музею Алла Павлівна Гайшинська, має унікальний дар розповідати історії у притаманній лише їй, особливій, манері. Вона вміє захопити увагу залу та відтворити розповіді про минуле так, що у людей з’являється враження , ніби вони все це бачать на власні очі.

 

 

 


     Отже, відбулося знайомство з благодійником Ляпуновим, який за допомогою ікони  Смоленьскої Божої Матері зупинив страшну пожежу. І коли чудо сталося –  пообіцяв збудувати храм. 
    Пригадали купця Смирнова, який заповів місту значний капітал, на який потім побудували освітній заклад. Будівлі, збудовані на його кошти, збереглися й досі.  В одній із таких будівель розташований Кременчуцький льотний коледж.
    Дізналися про Піклувальні ради, які були при всіх навчальних закладах і які дбали, щоб діти, не дивлячись на статки батьків, мали однакове забезпечення: від підручників до стипендій.
    Послухали і про благодійників у сфері культури. Так, у 1876 році, кременчуцький підполковник Козельський , який був власником готелю, перебудував його під театр. Саме тут відбулася перша вистава українською мовою – «Наталка Полтавка».
   Меценат і благодійник Григорій Чуркін – ще цікава постать в історії Кременчука. Його капіталом було побудовано сиротинці в нашому місті, а ще кожної неділі він організовував благодійні обіди для нужденних. За свій кошт Чуркін повністю освітлював вулицю на якій сам мешкав, та ще й доплачував робітникам, які обслуговували ліхтарі, заохочуючи людей краще працювати. 
Усім кременчужанам, які присвятили своє життя благодійництву, Бог допомагав у добрих справах. В історії Кременчука не було жодного випадку, щоб розорився благодійник.
Відвідувачі заходу дізналися про багато добрих справ і про людей, які спішили творити  благодіяння.

 

 

 


На цьому наші зустрічі не закінчуються. Далі чекайте на інші цікаві історії…

Коментарі: Залишити коментар
 
X