Слідкуйте за нами

18-04-2019
  17 квітня читальна зала бібліотеки – філії № 3 перетворилася  на  стилізовану  українську  хату.  Це бібліотекарі  запросили  своїх користувачів  на  етнографічний променад  «Обереги, що не губляться в віках». 

 

 


   Звуками чарівної бандури гостей заходу зустрічав ансамбль бандуристів   музичної школи № 2  під керівництвом Жанни   Кольченко .

 


  Ведуча заходу  Олена Кошельнікова   гостинно відчинила двері  в  традиційну українську оселю, яких вже небагато збереглося, але в яких ще залишився дух мудрих народних традицій. 
  Наші предки  вірили в силу оберегу, а українська хатина і все,що наповнювало оселю  виконувало певну оберегову функцію. Це і покуть, і мисник, і образи. Про предмети побуту, ікони, посуд  цікаву розповідь підготували учні 
 ЗОШ № 22.

 


  Більш сучасними  оберегами  стали предмети, виготовлені руками людини, які в побуті мали також своє призначення. Наприклад, одяг, зокрема сорочка, виконувала не тільки практичну, а й  не менш важливу  символічну роль.

 

 

 


  Процес пов’язаний з виготовленням  сорочок, їх одяганням  та носінням  продемонструвала  майстриня – вишивальниця, неодноразова  переможниця  загальноміського конкурсу «Вишиваний Кременчук» Юлія Правда .  Дівчата з задоволенням  приміряли традиційний  український  одяг, а правильно  зробити це їм допомагала пані Юлія. 

 

 


  Без перебільшення  можна сказати, що основним символом , найвідомішими оберегом для українців  є вишиваний рушник. На цьому наголосила, а також розповіла про обрядові рушники, про повір'я  і значення  яке мали рушники в житті кожної людини  майстриня з багаторічним досвідом  Галина Василівна Яценко .

 


  Родзинкою заходу став майстер – клас  по виготовленню ляльки – мотанки від Тетяни Мокрої  , яка займається їх виготовленням вже декілька років. Учасники майстер – класу  навчилися мотати ляльки. Від майстрині дізналися  багато цікавого про те,що найдавнішим лялькам більше 5 тис. років, а кожна з них виконує свою функцію – є ляльки ігрові, які призначаються для дитячих розваг, а є оберегові та обрядові. На згадку всім залишилися власноруч виготовлені ляльки.

 

 

 


  Всі охочи мали змогу зробити світлини в яскравих етно – зонах.

 

 


  Завершуючи  захід, ведуча закликала  всіх  відроджувати родинні обереги та вірити в те, що вони справді оберігатимуть  нашу країну та кожного з нас  від усіляких негараздів.



Коментарі: Залишити коментар
 
X