Слідкуйте за нами

14-12-2018
   Книжкова галерея (оновлювана) "Ювіляри року” в відділі абонементу ЦМБ завершує 2018-й рік тематичними поличками, присвяченими 125-річчю від дня народження Миколи Хвильового. 
   Ця постать знакова для української культури. Його ім'я асоціює в собі літературний процес 1920-х років, є своєрідним символом періоду найвищого злету української літератури й тотального нищення її творців. Саме зі смерті Хвильового бере початок період українського "Розстріляного відродження”. 

 

   Арешт Михайла Ялового й спроби порятувати товариша — лише розставили крапки над "і". Відтак Хвильовий відважується на відчайдушний жест — публічне самогубство, бо ж: "Арешт Ялового — це розстріл цілої генерації. За що? За те, що ми були найщирішими комуністами? Нічого не розумію, за генерацію Ялового відповідаю перш за все я, Микола Хвильовий. "Отже", як говорить Семенко... Ясно!".

 


   Цей останній акт 13 травня 1933 року став демонстративним викликом режимові й водночас чи не єдиною можливістю зберегти власну гідність і  індивідуальність, — принципи, що так важили для письменника й для його покоління. 
   Книжкова виставка "Романтик і лірик” знайомить користувачів з біографією та творчістю Миколи Хвильового - письменника та публіциста доби "червоного ренесансу". Він творив і вірив. Та тоталітарна система не залишила йому шансів.
   "Я належу до того художнього напрямку, який зараз не в моді, — я…романтик!” - писав Микола Хвильовий.





Коментарі: Залишити коментар
 
X