Слідкуйте за нами

06-12-2018

 

  Чи знаєте ви, що 8 грудня цього року товариство «Просвіта» святкує своє 150-річчя? Діяльність цієї заслуженої для України громадської організації веде початок від 8 грудня 1868 року. В цей день у Львові було скликано Перший загальний збір товариства «Просвіта». Там і було започатковано діяльність цієї  громадської організації.  Вона відігравала чималу роль у духовному відродженні українського народу.

Чи знаєте ви, що М. Коцюбинський був ініціатором чернігівської  «Просвіти»?  А Леся Українка активно працювала у київській «Просвіті»?

«Просвіта» у Кременчуці з’явилась після Лютневих подій 1917 року. Першим в Україні досліджував тему діяльності просвітянських товариств для своєї кандидатської дисертації Сергій Фарина, кременчужанин. 

Одним із фундаторів Кременчуцької «Просвіти» періоду 90-років  минулого століття був Дмитро Демидюк. Його, багаторічного незмінного голову Кременчуцького міськрайонного товариства «Просвіта», посмертно нагородили медаллю «Просвіти» - «Будівничий України» (у 2008 році).

Такою ж медаллю нагороджено і нинішню очільницю Кременчуцької  «Просвіти» Марію Усцову та Заслуженого працівника культури України Миколу Козака.

 

 

 

Бібліотека-філія №6 ЦБС для дорослих багато років тісно співпрацює з товариством «Просвіта». А завідуюча бібліотекою Сорокіна Т.І. – член правління цієї громадської  організації.

 

Спільно з членами цього товариства за останні роки проведено чимало цікавих соціокультурних заходів – вечорів, просвітницьких годин, екскурсій в Холодний Яр, Батурин, Канів, музей трипільської культури.

Колектив бібліотеки-філії №6 щиро вітає всіх членів товариства «Просвіта» з ювілеєм! Зичимо всім доброго здоров’я, святкового настрою і натхнення в духовному  відродженні українського народу!                                  

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X